LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Basarabov, dinastia cerească, pelerinaj

Share

Adevăratul pelerinaj nu este la mall, ci la sfinții lui Dumnezeu. Nu este atât de importantă ultima ratare a fotbalistului bulgar Berbatov, nu suntem atei pe filiera sovietică Andropov, ci urmași ai ortodoxiei Romanovilor, ultima dinastie de țari creștini. Da, noi toți pravoslavnicii. De aceea, mergem în căutarea sfântului Basarabov, noul Dimitrie al țării noastre. În acatiste îl cinstim pe omul lui Dumnezeu, numindu-l „diamant al răbdării”, „credincios ca și Abel”. Peștera sfântului de lângă râul Lom, locul sfințeniei, devine o continuare peste veacuri a rugăciunilor neîntrerupte.

Aici, în această peșteră sacră, regăsim credința adevărată, nefalsificată. Să nu credem că Noul Dimitrie a vindecat doar pe fetița consemnată în sinaxare! Chiar pe noi ne va vindeca, chiar azi, de vom ști să ne plecăm smeriți genunchii. A vindecat și un urmaș al apostolilor, pe episcopul Ioanichie. Nu ne rugăm lui pentru chestii senzaționale (a oprit războiul ruso-turc, a încetat ciuma), ci pentru că vrem să ajungem și noi Acolo unde este dânsul acum, în sânul lui Avraam.

Hristos l-a trimis și pe Noul Dimitrie ca pe o oaie în mijlocul lupilor, spunându-i că se va mântui doar dacă va răbda până la sfârșit. și a răbdat și s-a mântuit, iar acum ajută pe alții să se mântuiască. Rugăciunea deasă nu va rămâne fără rod. și noi aparținem dinastiei îngerilor: nu ne dăm în spectacol pentru a impresiona, nu mimăm amabilitatea, nu suntem irascibilizi sau rigizi. Ajutăm pe alții, încurajăm, felicităm, apreciem, protejăm. În această Familie, viața nu este o interjecție („Offf!”), ci este curajul bucuriei.

Sfinte Dimitrie Basarabov, roagă-te pentru noi, industrializații! Nu ne lăsa să consumăm lucruri inutile, nenecesare și dăunătoare. Ajută-ne să nu pierdem Sensul vieții! Eliberează-ne din lagărul necredinței. Reînscrie-ne pe traiectoria privegherilor, nu în loteria fotbalizării. Scapă-ne de ispita de a considera uzina un templu. Nu ne lăsa să rătăcim către viței de aur sau cranii cu 8601 diamante (Nu vrem să stăm la coadă pentru a vedea „piesa” de rezistență a lui Damien Hirst!). Integrează-ne în socialul creștin (filantropic), nu în societalul egoist (păgân).

MM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *