LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Bogatul s-a downgradat

Share

Azi, la cateheze, Sergiu a zis ceva deosebit: „Îngerii s-au upgradat”. Adică, s-au întărit în bine. Nu mai pot cădea. Nu se mai gândesc la nimic altceva decât la Dumnezeu. De aici vine fericirea lor, din gândirea lor permanentă la misiunea pe care o au de îndeplinit.

De câțiva ani, Sergiu vine regulat la cateheze. Alături de Andrei, Casiana și mulți alții. Îmi pare rău că nu am notat undeva zicerile lui, deosebit de teologice. Azi a mai zis una extraordinară: „Îngerii sunt servitorii lui Dumnezeu, nu sunt sclavii Lui. Ar putea pleca de Acasă, dar aleg să nu o facă”.

Sunt convins că aceasta este povestea țarinii. Adam a fost alungat, iar acum urmașii lui tot caută acel pământ care să le aducă fericirea, unde să curgă un jet de lapte și miere. Și oricât de multe țarini ar avea Adamii, nu se upgradează, nu renunță la sclavie.

Aceasta este povestea țarinii care rodește, iar bogatul își mărește depozitele, se externalizează și monopolizează piața, fără nici o empatie față de muncitori. Țarina aceasta este Firma, templul lumii ateiste. Firma care îți dă, chipurile, tot ce ai nevoie. Dacă nu ești vigilent, mai degrabă îți ia tot ce ai nevoie.

Poruncile Firmei-țarini nu interzic lăcomia, nici mândria, ci chiar le încurajează. Vrea să reducă toată conexiunea cu lumea îngerilor la o etică minimalistă, ceea ce este – evident – imposibil. CEO mănâncă, bea, se veselește prin city-break-uri și team-building-uri, evitând orice discuție legată de suflet și banalizând orice model demn de urmat.

Un preot antiohian, devenit sfânt, scria acum șaptesprezece secole în urmă că fuga dupa țarini nu sădește nici o virtute. Cum ar zice Sergiu, nu upgradează. De fapt, Ziua Recoltei este doar pentru unii o sărbătoare. Pentru cei mulți este o zi tristă, pentru că nu își permit să se înfrupte de la ospățul elitei.

Creștinii așteaptă cu dor însă o altă zi, Ziua Secerișului. Iar când Secerătorul va bate la ușă, creștinii vor fi găsiți lăudându-L cu bucurie. Stăpânul va veni să își culeagă Via și va arde mlădițele sălbatice, nealtoite.

Un preot din Izmir-ul de azi, devenit sfânt, scria acum multe secole în urmă că omul poate pierde toată iubirea doar din cauza aurului. Strălucirea aurului orbește pe mulți. Aurul este, bineînțeles, cel mai iubit idol, principalul obstacol în upgradarea omului.

Bogatul neînțelept nu a înțeles că nu e suficient să rodească țarina. Nu a înțeles că o haină prea mare îi incomodează trupul, dar o avere prea mare îi incomodează sufletul. În timp ce urca muntele, suferea de frig, așa că a renunțat. Numai că abia în vârf ar fi avut o altă perspectivă.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1
Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up