LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Bulgarul, turcul și francezul

Share

Nu lumea mă va salva de moarte. Cea mai bună investiție în viitor este relația cu Dumnezeu și salvarea fraților. Nu țintesc o veșnicie nici la Toronto, nici la Madrid. Pentru a fi salvat, trebuie să scap de ipocrizie. Bulgarul Hristo Botev psalmodiază:

  • Este ipocrit orice om care își uită menirea de a îi ajuta pe ceilalți. Este ipocrit cel ce uită că are în el ceva dumnezeiesc: puterea de a face binele.

Iar turcul Orhan Pamuk îi răspunde:

  • Dacă ajuți un om cu toată iubirea ta, atunci ai îmbrățișat întreaga lume. Dacă nu înțelegi un om, măcar ascultă-l. Dacă nu vei fi sărac cu duhul, nu vei găsi fericirea. Cărțile pe care le citești în succesiune rapidă murmură între ele, transformând rațiunea ta într-o orchestră și aducând armonie în viața ta. Mulți nici nu mai știu de ce suferă, atât de adâncă este suferința lor!

Francezul Jean Arp clarifică:

  • Doar tu ești vinovat de propria neliniște. Curând, liniștea va intra în legendă, va fi doar o amintire. Ai întors spatele liniștii. Zi după zi, ai folosit tot mai multe dispozitive, care au produs tot mai mult zgomot și care te-au distras de la viață.

Mimez un răspuns:

  • Lumea este oglinda morții tale, deci, nu lumea te va salva de la moarte.

Cei trei îmi răspund la unison:

  • Fiecare sfânt are un trecut, așa cum fiecare păcătos are un viitor.

Surprins, nu pot să zic decât:

  • Biblia este Tratatul de Pace de la finalul războiului împotriva morții. Am părăsit definitiv idolul Elpis, care însemna doar resemnare în fața răului, o așteptare pasivă. În Noul Legământ, eliberarea de ipocrizie este crucială.

Cei trei par să nu mă contrazică. Dacă o vor face, le voi spune:

  • Semnele cuielor de pe mâinile și de pe picioarele Domnului Iisus sunt semne cu care nu a venit din cer, dar cu care S-a urcat la cer, sunt trofeele celei mai mari biruințe, sunt pecetea mântuirii.

De asemenea, le voi aminti de Domnus (tânărul înviat de apostolul Ioan), de Gad (înviat de apostolul Toma, tocmai în India), de Sebastian (înviat de sfântul Iason) și de African (înviat de sfântul Foca). Aproape mort în apă (din cauza unui naufragiu pe Egee), sfântul Grigorie este mântuit prin ea (la botez).

 

Marius MATEI

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *