LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Meditații, reflecții și soluții (I)

Share

La maturitate, nu se mai pune problema de a afla despre Dumnezeu, ci de a trăi cu El.

Problema omului nu e moartea, ci păcatul pătruns prea adânc în fiinţa lui, atât de adânc încât omul nu mai urmează glasul evanghelic.

Fără milostenie, suntem nişte piloţi legaţi la ochi, nu putem ateriza în siguranţă.

Cine descoperă iubirea lui Hristos se duce pentru El oriunde, îndură orice.

Bucuria supremă este de a fi cu Dumnezeu pentru totdeauna.

Furtună pe mare. Straja a patra a nopții (orele 3-6 dimineața). Petru umblă pe apă. Doar de aproape Îi poate auzi încurajarea. S-a îndoit, dar nu s-a întors din drum. Hristos îi silește pe ucenici să urce în corabie. Îi vrea în interiorul ei, nu în afara ei. Hristos călăuzește și salvează. Un lucru e sigur: Trebuia să vină furtuna, ca să ne trezim.

Cel ce a creat Raiul și ne-a dăruit toate facilitățile de a-l dobândi știe toate durerile noastre și dorește să râvnim cu ardoare viața veșnică, zice Friedrich Klopstock. Există o nerăbdare copilărească a noastră. Știm sigur că vom primi darul, dar am vrea să îl avem mai repede. Parcă nu mai putem aștepta nici o secundă în plus. Lăsați oamenii care spun că nu există nici iubire, nici adevăr, să continue să spună aceste lucruri, deoarece este singurul dinam care îi ține în viață, zice Wyslawa Szymborska. Au dreptul la opinie, iubiți-i necondiționat și veți dobândi viața veșnică.

Pe măsură ce trec anii, Hristos devine tot mai prețios pentru noi.

Toți consideră că talantul este o virtute. De fapt, virtutea este un talant, singurul de preț.

Fericit este cel ce imită modelul hristic, că el nu va moșteni nici o greșeală.

Cel mai contagios virus este păcatul și cel mai eficient vaccin este smerenia.

Icoana Adormirea Maicii Domnului oferă un model după care orice creştin ar trebui să se pregătească pentru trecerea la viaţa cea veşnică: cu rugăciune, lumânarea aprinsă şi binecuvântând pe cei dragi.

Crucea sfinţilor este pod către Înviere, certitudine a veşniciei, o regăsire a fericirii.

Pentru a moșteni Împărăția Cerurilor, Domnul Iisus Hristos ne cere prin Testament să ne îngrijim mai mult de suflet, de văduve, de orfani și de bolnavi, iar nu exclusiv doar de mediu, de pisici și de haine.

Există trei stadii ale creației: Dumnezeu cheamă la existență, Dumnezeu oferă harul și Dumnezeu dăruiește viața veșnică.

Să îi iubim necondiționat pe cei de lângă noi, așa cum Domnul Hristos ne iubește pe noi. Să nu verbalizăm: Te iubesc doar dacă…

Ce păcat că în Noul Testament nu avem o carte a Psalmilor!

Domnul Iisus Hristos a ales acest fel de moarte (răstignit pe cruce), deoarece este singurul fel în care mori cu brațele deschise, îmbrățișând lumea. Expresie supremă a iubirii!

Să nu credem că putem rezolva toate problemele singuri.

Să nu îi corectăm mereu pe alții.

Dumnezeu nu Se simte niciodată fără rost.

Dumnezeu nu trece brusc de la o stare la alta.

Nu simțim prezența harului, pentru că suntem mândri, leneși, mânioși, invidioși, materialiști și desfrânați. Lista este și mai lungă, de fapt. Haideți, de acum, să ne smerim, să fim harnici, blânzi, simpli, sinceri și curați! Dacă nu vom mai trândăvi, dacă nu vom mai fi iubitori de arginți și dacă nu vom mai bârfi, vom avea timp suficient să ne rugăm, să postim, să facem milostenie. Abia atunci harul va reveni.

Creștinismul nu biruie prin magie. Căutăm smerenia și pocăința, nu vânăm miracole. Pe vremea lui Iulian Apostatul, statuia idolului Hecate a râs și a aprins singură torțele. Dar creștinii nu caută această magie, care nu presupune nici o strădanie morală și nici o jertfire de sine. Dumnezeu va face curățenie în univers și tot ce va fi găsit necurat va arde în gheenă. Ni se cere curățenie profundă, nu vreo scurtătură magică.

Dumnezeu vrea să ne schimbăm viața, nu doar să ascultăm învățături metaforice.

Suntem o colonie a Raiului, așa cum Filipi era colonie a Romei. Oricând ne putem întoarce în Orașul-Mamă. Până atunci, implementăm în colonie limba, legile și valorile Raiului. Suntem coloniști, dar nu ținem de colonie, ci de Rai. Cetățenia noastră este în Rai (Filipeni 3, 20). Cetățenia înseamnă dreptul de a locui Acolo și de a fi protejați de demoni.

Hristos ne asigură provizii de supraviețuire pe frontul duhovnicesc. Nimeni nu va rămâne flămând. Nimeni nu va fi respins. Oricine crede, are viață veșnică. Trupul Lui este adevărata hrană a împăcării. Hristos ne propune ceva nou: un angajament, ca într-o căsătorie.

Binele nu trebuie făcut din frica de a fi pedepsit, ci de dragul Binelui. Mai mult, nu trebuie să ținem scorul faptelor bune, deoarece avem o relație de iubire cu Binele, nu una pur contractuală. Suntem țărani invitați la Masa Regelui.

 

pr. Marius Matei

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *