Profeții anti-corupție
Share

Cu opt sute de ani înainte de Hristos, Sfântul Amos profețea că omul trebuie să se pregătească pentru marea întâlnire cu veșnicia.
Verbul „a corupe” înseamnă a altera nu numai prin descompunere, ci și prin amestec. |
Toate formele de sincretism religios care ni se propun astăzi sunt forme și manifestări ale corupției spirituale. O religie universală, fără dogme, fără asceză, fără ierarhie şi fără frumuseţe liturgică, pare a fi opţiunea unora dintre cei care promovează umanismul şi desprinderea de „imobilismul” indus de „religiile tradiţionale”[3]. Corupția spirituală se manifestă azi prin anticlericalism și antidogmatism, fuga de orice răspundere și de orice autoritate, în special de cea divină. Noua eră propune o ciorbă reîncălzită, fără norme și principii, fără dogme și scop, o spiritualitate fără spirit. Nu trebuie să ne găsim fiecare propriul drum spiritual, ci să îl urmăm pe cel al lui Hristos.
Regăsim multe elemente din șamanism și cabala, panteism și taoism. Sunt de obicei incluse diverse practici care sunt tehnici oculte orientale: practici yoga, terapii de relaxare, hipnoză, vindecare psihică, gândire pozitivă. Tinerii au fost influențați de ideile Mișcării New Age printr-o avalanșă de jocuri, filme, video, muzică, literatură, jocuri de societate și jucării[4]. Este o pervertire fără precedent a cugetului prin mediatizarea excesivă a violenței și a vrăjitoriei. Noua eră nu e deloc nouă. E vechea minciună luciferică. Omul corupt se limitează la frigider și la televizor.
[1] Bartolomeu Valeriu Anania, Corupția spirituală, Eikon, Cluj-Napoca, 2012, p. 22. Dacă ar fi să rezumăm esența angajamentului eclezial și public al regretatului Mitropolit Bartolomeu, atunci termenul cel mai potrivit ar fi anticorupția. Dorința marelui ierarh era de a vedea cum, în Biserică și societate deopotrivă, începe să fie promovată o cultură a cinstei.
[2] Scria Mihai Eminescu pe data de 18 aprilie 1879 în ziarul Timpul.
[3] https://ziarullumina.ro/theologica/patristica/sincretism-si-indiferenta-religioasa-7210.html
[4] Nevill Drury, Searching for the Spiritual Self, Thames & Hudson, London, 2004, p. 35.