LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Caz șocant: ”o muscă și-a fracturat genunchiul într-o ciocnire violentă cu un țânțar”

Share

Nu-i așa că titlul articolului ți-a stârnit mirare? Cu o curiozitate maximă ai dat repede click să vezi despre ce ar putea fi vorba, mai ales că subiectul nu are legătură cu un site creștin-ortodox.

Desigur, titlul nu este ales la întâmplare. Este vorba despre o tehnică… tehnica de a face rating prin suprastimulare emoțională. Tehnica aceasta este folosită din plin, cel puțin în mass-media românească: șocant, fabulos, excepțional, incredibil, uluitor, spectaculos… toate sunt atribute folosite din plin în limbajul curent de astăzi.

Îmi aduc aminte cum la emisiunea ”Românii au talent” difuzată pe postul ProTV, jurații concluzionau de multe ori; ”bravo, ai făcut spectacol” sau ”da, ai talent, dar ne pare rău, nu faci spectacol”. Dar ce treabă are talentul cu spectacolul când emisiunea se numește ”Românii au talent”? Recitatul unei poezii face spectacol? Nu. Și totuși ai nevoie de talent când reciți o poezie. Pictarea unui peisaj face spectacol? Desigur că nu. Și totuși ai nevoie de mult talent și trudă pentru pictarea unui tablou.

De fapt, avem de-a face cu ideologia veacului care reduce talentul la spectacol, la show, la foc de artificii, la grotesc. De aceea nu este de mirare că și dansatoarele de streaptease sunt considerate talente. Dar în aceeași optică strâmbă, că talentul trebuie să fie strâns legat de spectacol, putem spune că și hoții pot fi talentați. Îți trrebuie mult ”talent” ca să furi dintr-o bancă fără să fii prins și fără să faci victime. Până și scandalagii de pe stradă fac spectacol.

Un alt fapt pe care l-am constatat este cel al știrilor ”șocante”: ”Șocant, un tată și-a violat fetița”, ”Breaking news: Un accident grav de circulație, soldat cu morți”. Ce este interesant e faptul că acest ”breaking news” este folosit de toate televiziunile de știri afișând o bandă de culoare galbenă, model copiat de la CNN, iar pentru că această metodă de alertarea a populației a prins la public au început s-o folosească foarte des declarând ca ”breaking news” știri banale și fără relevanță pentru întreaga populație a țării. Mai mereu ecranul de la Realitatea TV era îngălbenit de parcă toate știrile lor urmau să ne schimbe viața instantaneu și în mod profund.

O altă metodă de a atrage atenția publicului este folosirea cifrelor și mai ales a celor legate de sume de bani: „Evaziune fiscală de aproape 1.000.000 lei. Suspecţii vindeau carne, fructe şi legume„, „Cine va purta sutienul de 2,5 milioane de dolari al casei Victoria’s Secret?„, „Carieră: 5 greşeli care îţi înnebunesc şeful” sau „Cei mai bogați oameni din ultimii 1.000 de ani. Locul întâi e ocupat de o pesoană de care probabil n-ați auzit niciodată!„. Și asta se întâmplă pentru că bogăția și succesul profesional sunt considerate valori ale societății în care trăim și orice știre legată de bani ar trebui să ne privească în mod direct.

Pentru că în presa scrisă la nivel online concurența e foarte mare și există zeci de site-uri și bloguri de știri, fiecare publicație încearcă să „strige” cât mai tare că știrile ei sunt cele mai atractive. Una din metodele de atragere a atenției cititorului este folosirea femeilor goale sau a subiectelor legate de sexualitate. Aproape orice website mare de știri se folosește de câte o fotografie indecentă. așezată strategic pentru a stimula navigarea pe pagină. Site-urile de sport sunt pline de femei goale, pe principiul: bărbaților le plac și femeile, nu doar sportul. Femeile merg cu sportul ca alunele cu berea.

Printre știrile din politică, economie sau sport se vor găsi mereu titluri de genul: „Regina sexului anal iese la atac! Vezi replica pe care i-o dă soțului, după ce a spus că e POSEDATĂ de DIAVOL„, „Echipajul Ryanair a pozat pentru un nou calendar sexy” sau „Bianca, o știai p-asta? „Prințul” Cristea, sex in 3 intr-o camera de hotel„.

Chiar și pe ziare care se consideră publicații quality: Jurnalul Național, Cotidianul, Gândul (adică nu în genul Libertatea și Can-Can) veți găsi știri care șochează prin sex, hoție, violență, omoruri și alte catastrofe. Ziarele pe hârtie nu se mai vând iar la nivel online lupta pentru cititori e mare. Și pentru că profitul scuză mijloacele, așa-zisele ziare quality au lăsat ștacheta moralității mai jos și au început să presăreze conținutul știrilor cu mici mizerii picante pentru a atrage cititorii.

Totuși, un principiu de marketing spune că nu te poți adresa în același timp și clienților bogați (care sunt dispuși să plătească mult pe un produs) dar și celor săraci (care vor prețuri mici), cu siguranță vei pierde una din cele două categorii. Așa și cu cotidianele din România: nu te poți da ziar quality cu pretenții de seriozitate și cu editorialiști de top dar în același timp să atragi și cititori superficiali, cu știri mizerabile.

O altă modalitate de a atrage ochiul cititorului este de a folosi titluri cu un corp de literă foarte mare, eventual parte din el evidențiat prin culoarea roșie și prin litere MARI.

Portalurile de știri au ajuns din păcate niște kitsch-uri în care publicitatea agresivă amestecată cu știrile senzaționale și cu sexualitatea îți dă impresia de bordel… A dispărut acea plăcere de a citi cu drag un ziar în zorii zilei, aflând astfel un lucru interesant și folositor… astăzi ziarele sunt mașinării de cerșit cititori și de făcut bani.

La o scanare rapidă a mass-mediei din România putem ușor afla care sunt valorile societății în care trăim:

1. Pe locul întâi, detașat de toți ceilalți „urmăritori” este Banul care poate îmbrăca forma bogăției, a luxului, și a succesului profesional.

2. Urmează apoi Sexul ca modalitate universală de obținere a plăcerii. El poate fi prezentate sub forma fotografiilor, a filmelor sau a bârfelor de tot felul.

3. Distracția, divertismentul, relaxarea. Ea poate îmbrăca diferite forme: de la shopping, baruri, restaurante, călătorii și până la alte modalități de petrecere a timpului liber.

4. Bârfa. zvonul, noutățile despre vedete. Detaliile picante din viața persoanelor publice vor fi mereu titluri de primă mână pentru mass-media.

5. Mândria, afișarea în public a bogățiilor și inteligenței noastre.

 

De fapt, dacă urmărim metodologia de prezentare a știrilor, putem observa că nu mai este nimic șocant în ele. Ele se repetă aproape zilnic, încât au intrat în banalitate și asta pentru că spunea un mărturisitor din temnițele comuniste: „E fascinant cât de adaptabil la rău este omul.”

Toate aceste tehnici de a atrage cititorii sunt patologii ale goliciunii sufletești a celor care le folosesc… dar și a celor care le consumă.

Nu vei câștiga un om dacă-l vei bombarda cu mizerii zi de zi. La un moment dat va alege altceva. Iată de ce blogurile au avut un așa mare succes și au în continuare: pentru că sunt o alternativă liniștită și personală la portarurile de știri depersonalizate și agresive, care-ți vântură creierii în cap citindu-le.

Fugiți vă rog de mediile de informare care folosesc această tehnică. Nu le lăsați să vă desensibilizeze. Încercați să evitați cuvintele grandioase în limbajul vostru. Un subiect important nu are nevoie de o prezentare zgomotoasă. O idee măreață nu are nevoie de un ambalaj strălucitor. O poveste frumoasă nu are nevoie de cuvinte pompoase. Întotdeauna simplitatea și sinceritatea cuceresc și mai ales… zidesc sufletește.

Numai punga goală face zgomot de pocnitoare.

Buna-cuviința, sfințenia, frumusețea cuviincioasă, curățenia sufletească și bucuria adevărată nu se trâmbițează ci se simt, se intuiesc, se contemplă.

Toate cotidianele din România, cu multele lor milioane de euro investite și cu aparatul lor mediatic, nu vor face nicioată așa de mult bine pe cât fac blogurile mămicilor ortodoxe, care prezintă viața de familie așa de simplu și minunat încât fascinează zilnic multe fete și femei.

Adevărul, chiar și netrâmbițat e întotdeauna mai puternic decât minciuna.

Claudiu BALAN

www.ortodoxiatinerilor.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *