LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Certificatul de dezbotezare – 3 euro!

Share

Mai mult de 100 000 de britanici au descarcat recent de pe internet “certificate re dez-botezare” pentru renuntarea la credinta lor crestina.

Initiativa lansata de un grup numit National Secular Society (NSS – Societatea seculara nationala) urmeaza campanii ateiste lansate aici si in alte parti, incluzand un afis pe un autobuz, care a declansat proteste, proclamandu-se “Probabil ca nu exista nici un Dumnezeu.”
“Noi acum producem un certificat si am vandut deja 1 500 de articole la trei lire sterline (4,35 dolari, 3.20 euro) o fereastra de tip pop”, a spus presedintele NSS, Terry Sanderson, in varsta de 58 de ani.
John Hunt, in varsta de 58 de ani, din Londra si unul dintre primii care incearca sa se “dez-boteze”, a sustinut ca el a fost un copil si nu putea sa ia decizii atunci cand a fost botezat, la varsta de numai 5 luni.
Asistentul medical a spus ca a abordat Biserica din Anglia ca sa ii roage sa ii stearga numele. “Ei au declarat ca au solicitat consultanta juridica si ca ar trebui sa pun un anunt in Gazeta Londoneza”, a spus Hunt, referindu-se la una din revistele de inregistrare oficiala a Guvernului Britanic.

 

Asa ca asta a si facut – articolul lui de renuntare a fost  publicat in gazeta in mai 2008 si alti britanici au urmat exemplul.
Michael Evans, in varsta de 66 de ani, a spus ca botezul copiilor este ” o forma de abuz asupra copilului” – si a spus ca atunci cand s-a plans de acest lucru bisericii in care el a fost botezat, i s-a spus sa contacteze Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Biserica din Anglia a spus ca pozitia sa oficiala nu a fost sa amendeze evidentele sale. “Renuntarea la botez este o chestiune intre individ si Dumnezeu”, a spus pentru AFP, un purtator de cuvant la Bisericii.
“Noi nu suntem o societate de membri, si nu tinem o evidenta la zi a numarului de oameni care au fost botezati in Biserica din Anglia, si asemenea totaluri nu sunt in conformitate cu statisticile pe care noi le publicam in mod regulat”, a mai adaugat el.
Organizatorii “dez-botezarii” spun ca initiativa este un raspuns la ceea ce ei vad ca o crestere alarmanta din partea bisericilor.
“Biserica Catolica este atat de activa politic in acest moment, incat eu cred ca de aici vine ostilitatea”, a spus Sanderson. “In tarile catolice este un sentiment foarte puternic al dorintei de a pedepsi biserica parasind-o.”
In Marea Britanie, unde cifrele guvernului arata ca aproape 72% din populatie se declara crestini, Sanderson simte ca aceasta “ostilitate” alimenteaza miscarea de dez-botezare.

Teologul Paul Murray de la Universitatea Durham, nu este de acord. “Aceasta nu este experienta mea,” a spus el dar recunoaste ca schimbarea pluteste in aer. “Suntem intr-un climat interesant, unde catolicismul si alte religii s-au mutat in arena publica, pluralista, alaturi de secularism,” a spus el.

Miscarea de dez-botezare s-a raspandit deja si in alte tari.

In Spania, Curtea Inalta a decis in favoarea unui om din Valencia, Manuel Blat, spunand ca in temeiul legislatiei de protectie a datelor, el ar putea avea stearsa inregistrarea botezului sau, potrivit cu un raport in Tribuna Internationala Herald.Similar, Uniunea Italiana a Relationistilor si Agnosticilor (UAAR) a castigat o batalie legala pentru dreptul de dez-botezare in 2002, potrivit cu un raport media. Site-ul grupului are o forma de dez-botezare, pentru a facilita lucrurile.
Potrivit secretarului UAAR, Raffaele Carcano, mai mult de 60 000 de astfel de forme au fost descarcate in ultimii patru ani si continua sa fie descarcate la o rata de circa 2 000 pe luna. Inca 1 000 de forme au fost descarcate intr-o singura zi, cand grupul a tinut prima zi nationala a dez-botezarii in 25 octombrie.
In alte parti, o miscare secularista argentiniana porneste o campanie de “Apostazie Colectiva” , folosind sloganul “Nu in numele meu” (No en mi nombre).
 

Sanderson spera ca hotararile judecatoresti in alte tari europene, vor deschide calea pentru actiuni legale si in Marea Britanie, de vreme ce directivele Uniunii Europene necesita un nivel de paritate intre legislatia statelor membre. 
“Asta ar fi un precedent pentru noi sa spunem Comisarului Britanic de Informatii: Hai, care e scuza ta?”, a spus Sanderson.
Posterele lipite pe autobuze care au lovit Londra in ianuarie si-au batut joc cu mesajul: “Probabil nu exista nici un Dumnezeu. Acum nu iti mai face griji si bucurate de viata ta.” 
Sistemul acesta de postere a venit ca raspuns la anunturile pro-crestine de pe autobuze, ce trimiteau trecatorii la un site unde erau avertizati ca daca nu il accepta pe Isus vor suferi in iad pentru eternitate.
Scriitoarea de comedie, Ariane Sherine, spiritul campaniei autobuzelor britanice care a vazut o versiune identica in Barcelona si alte orase, spune ca ea sustine miscarea dez-botezariii, dar a insistat ca cele doua initiative au fost gandite separat.
Sanderson ramane ferm. “Faptul ca oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru aceste certificate de dez-botezare arata faptul ca ei iau foarte in serios acest lucru,” a spus el.

1 Comment

  1. Ghisman Florin 22 decembrie 2019

    Omul întotdeauna a avut de ales

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *