LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Concediul celor obosiţi

Share

Aş concedia din funcţia de Mamă pe tipa care fumează lângă cărucior. Tipul care blochează aerul condiţionat pe 16 grade nu trebuie lăsat în concediu. Cei concediaţi nu pleacă în concediu. Ne gândim mereu la concediu, la poze şi uităm că devenim tot mai obosiţi. Uităm să Îl luăm pe Hristos cu noi la mare. Dar El nu ne concediază, rămâne Cel mai generos Stăpân.

Preotul ne concediază la finalul Liturghiei: „Să ieşim în pace”, să ducem pacea Lui în casa noastră, unde continuăm Liturghia, în simplitate, caritate şi neagonisire. Nu e atât de grea o carte de rugăciuni, încape lejer în bagajul de mână, pentru cei ce decolează spre Tenerife. Avem prea mult interes pentru spectacole ieftine, pentru măşti şi uitare. Ne amăgim cu minciuni şi iluzii, doar pentru că nu suntem conştienţi de propria credinţă.

Invocarea iubirii este o necesitate a sufletului uscat. Dar omul caută calea facilă, surogatul şi eşuează datorită sterpiciunii. Deja omul nu se mai poate ruga, nu mai poate nici măcar să rostească numele Lui, caută Adjective pentru Cel ce nu poate fi în afara inimii. Când te crezi mai tare, prin Dubai sau aiurea, te trezeşti jos. Este limpede că Dumnezeu este Soluţia şi nu vom găsi alta!

imagesvzd

Suntem obosiţi şi visăm la concediu. Dar orice oboseală ascunde un mare dor de a ne ascunde în odihna Lui. Oboseala devine cronică. Omul societal munceşte până la epuizare, încât nu mai ştie gestiona cinci minute cu copilaşii lui. Omul obosit de modernism a devenit stresat, lipsit de har. Omul stresat a inventat televizorul şi divorţul. Omul obosit are tot mai multe cearcăne, bea tot mai multă cafea şi nici nu ştie ce pierde. Omul obosit doarme tot mai puţin, se roagă tot mai puţin. Se trezeşte tot mai obosit, mai dezamăgit, mai deznădăjduit.

Suntem atât de mulţi obosiţi, încât oboseala este socotită sănătate, iar odihna boală. Cea mai mare Renunţare este refuzul de a te odihni în El. Doar El ne poate vindeca de oboseală şi de spaimă. Omul obosit vrea concediu regal. Crede că este mai la îndemână să se creadă Dumnezeu, decât să creadă în Dumnezeu. Singura Cheie care deschide odihna eternă este iubirea, singura stăpână fără şomeri.

Biserica iubirii este universală, a toată lumea, în toată lumea, pretutindeni în lume. Oriunde am merge în concediu, nu suntem Acasă, suntem străini, călători, pelerini. Avem biletul şi stăm în gară, nu vrem să pierdem trenul. Omul a obosit să caute numai definiţii. Secole ratate. De ce fugim de El? Nu suntem învinşi. Nu suntem furioşi. Nu suntem surzi. Nu suntem trişti. Dar mai ales nu suntem singuri.

 

Marius MATEI

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *