LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cronici albe, cronici negre…

Share


 

 

Cu toții suntem obișnuiți cu cifrele, unii lucrăm cu ele, alții doar le auzim sau le folosim ocazional. Întotdeauna în spatele cifrelor există ceva: statistici, producție, alimente, lucruri,  bani, ori chiar suflete. De cele mai multe ori statisticile par numere reci, impersonale, însă poartă întotdeauna multă încărcătură. Cifrele nu pot fi doar semne goale, ci de fiecare dată ele reprezintă ceva pentru cineva… Există, pentru unii, primejdia de a căuta perfecțiunea pe acest pământ unde nu poate exista. În lumea păcatului perfecțiunea nu se închină.

 

Populația planetei la ora actuală este de peste 6,9 miliarde locuitori. Zilnic se nasc peste 361.000 de oameni și mor peste 166.000 de oameni la nivel mondial. Și asta în fiecare zi ! Anual cele mai mari cheltuieli ale guvernelor, la nivel mondial, sunt pentru armată ( peste 4,6 miliarde de dolari) și pentru educație ( peste 8,9 miliarde de dolari). Paradoxal, ne educăm ca să luptăm ! Vorbim mereu despre pace, fiecare țară are diplomați peste tot și cu toate acestea, încă, nu este duh irenic în lume. Era nostim sloganul de pe vremuri „luptăm pentru pace” !

 

În întreaga lume, de la începutul anului până acum s-au fabricat peste 22 milioane de mașini, 50 milioane biciclete și s-au vândut numai de la începutul acestui an, până acum, peste 141 de milioane de calculatoare și peste 550.000 de televizoare. S-au publicat peste 420.000 de cărți, iar zilnic pe mapamond „se răsfoiesc” peste 507 milioane de ziare, existând peste 2,1 miliarde de utilizatori de internet. Comunicăm mult și cu toate acestea suntem străini, reci, indiferenți. Numai astăzi s-au vândut la nivel mondial peste 5,2 milioane de telefoane mobile, s-au trimis peste 347 de miliarde de e-mail-uri și s-au postat peste 4 milioane de articole pe bloguri. Și asta numai într-o zi ! Și cu toate acestea încă mai sunt suflete care astăzi au rămas tot în singurătatea lor…

 

De la începutul acestui an s-au pierdut peste 1,8 milioane de hectare de pădure, au dispărut peste 50.000 de specii de animale și păsări. S-au produs în acest an peste 1,9 tone de alimente. Cu toate acestea chiar acum în lume la peste 921 de milioane de oameni nu le ajunge mâncarea, iar zilnic mor din cauza lipsei de hrană 30.600 de oameni ! Pare de necrezut  că astăzi se mai moare de foame, când în țările dezvoltate rafturile supermarketurilor sunt ticsite până la refuz cu fel de fel de produse. Am consumat peste 1,8 bilioane de litri de apă de la începutul anului și cu toate acestea 870 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă !

 

Tot de la începutul anului până acum au murit 4,7 milioane de oameni datorită bolilor transmisibile; dintre ei, 2,7 milioane erau copiii sub 5 ani. La nivel mondial în lume, doar de la începutul acestui an până acum s-au făcut peste 15,3 milioane de avorturi !!! Iar 125.300 de mame au murit în stare de jertfă în timp ce își nășteau copiii. Există 33.491.600 de oameni infectați cu HIV și au murit din cauza acestei boli necruțătoare de la începutul anului până acum 612.625 de oameni.  Trei milioane de suflete au murit de cancer și peste 357.000 de malarie.

 

Zilnic se fumează peste 15 miliarde de țigări și peste 1,8 milioane de oameni mor datorită fumatului. 910.856 de oameni au murit datorită alcoolului, 491.615 au murit în accidente de mașină și 390.972 s-au sinucis. Așadar moartea ne cercetează astăzi mai des ca ieri și mâine cu siguranţă va veni mai grăbită decât astăzi…

 

Nu am întâlnit statistici care să-mi spună câți oameni s-au rugat astăzi. Câți oameni s-au vindecat în mod miraculos, câți oameni au descoperit pe Dumnezeu, câți oameni au făcut o faptă bună… Sunt convins că mulţi au suspinat, alţii au aşezat măcar un gând curat, iar altora nu a avut cine să le şteargă lacrima căzută în grabă. Dar câți s-au bucurat astăzi ? Câți au fost părtași măcar la un gram de seninătate ? Oare ce statistici s-au scris astăzi în Cartea Vieții la Tronul Slavei ?!

 

Ierodiacon Hrisostom Filipescu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *