LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cu cine impartim vesnicia?

Share
Daca zicem ca vrem sa Il urmam pe Mirele Hristos, de ce nu ne smerim? Daca ne vom incapatana sa ramanem mandri, vom urma o cale, dar nu pe cea a luminii. Dumnezeu vine negresit in ajutorul nostru si nu vom fi facuti de ocara (Isaia 50, 7). Dumnezeu vrea sa imparta cu noi vesnicia (Sf. Ioan de Kronstadt). Noi cu cine vrem sa o impartim? Preferam chinul?!

Ori de cate ori preferam literatura profana si ridiculizam vietile sfintilor, suntem intr-o stare jalnica (Sf. Ioan de Kronstadt). Suntem intr-o stare jalnica atunci cand subapreciem Evanghelia, cand suntem prinsi intr-o febrila activitate paganeasca si nu ne gandim la respectul datorat lui Dumnezeu. Toti cei insetati dupa inavutire sunt idolatri!

Alternativa: suntem indumnezeiti prin Sfantul Trup si Sange. Si, oare, noi nu trebuie sa impartim cu semeni?! Tinem seama de faptul ca suntem ai lui Hristos! Cu El vrem sa impartim vesnicia! Consideram o mare cinste faptul ca putem vorbi cu El. Ne rugam sfintilor, dar nu oricum, ci ne rugam cu frica, cu evlavie si cu cutremur, fara sa uitam cu cine vorbim.

E clar, alegem Binele: Cat esti de bun, Doamne, incat putem sa ne inteleptim prin Tine! Putem prin Tine sa dobandim larg orizont sufletesc (Sf. Ioan de Kronstadt). Invata-ne sa Te iubim cu simplitate! Cum vor fi bunatatile ceresti? Cu siguranta, vor fi nesfarsite, nenumarate si nespus de placute. Dorim sa ni le agonisim sau preferam varianta ratacitor-ocolitoare, a patimilor si a iadului? Baga de seama, Stapanul vede tot cu ochii Sai scanteietori (Sf. Ioan de Kronstadt).

Sunt pacatos, dar nu cutez sa ma rog Maicii Sfinte? Tocmai acum ma voi ruga cu si mai multa staruinta. Ii voi dovedi ca mi-e scarba de pacatele mele. Cand vorbesc cu o Imparateasa, oare voi privi trecatorii pe geam sau voi cerceta obiectele din incapere? (Sf. Ioan de Kronstadt) Ar fi o ofensa adusa majestatii imperiale.

Ispita: sa nu mai punem temei pe ajutorul divin! Ne luptam cu lacomia, desfranarea, iubirea de bani, ura, invidia, lenea. Providenta: „Lasati-I lui Dumnezeu grija voastra, ca are El grija de voi” (I Petru 5,7). Impotriveste-te lui Veliar: Il ai scut pe Hristos! Veliar ne stimuleaza peste masura interesul pentru necesitatea de a manca si de a bea, pentru ca acestea se obtin cu bani. Rezulta necesitatea de a avea bani. Veliar perverteste aceste necesitati, ducandu-le pana la exces. In genunchi, la rugaciune, Veliar nu ne doboara. Numai smerenia ne poate apropia de Dumnezeu. Imbracamintea sufletului: blandetea si rabdarea.

Ce e harul? Este puterea binefacatoare pe care o da Dumnezeu. Aceasta putere este curatitoare, sfintitoare si luminatoare. Prin puterea harului, din mandri devenim devotati lui Dumnezeu. Prin puterea harului, raceala si indiferenta spirituala se transforma in ardoare pentru Dumnezeu (Sf. Ioan de Kronstadt). Multi traiesc in afara harului si nici macar nu realizeaza acest lucru! Fara har, nu mostenim Imparatia. Fara har, nu impartim vesnicia cu Dumnezeu.

 

Cuprins Articol

Insanatosire


O noua sambata, o noua pomenire a familiei ceresti. Parintele Lucian incepe triumfator: In afara Bisericii, continuam ce am invatat aici. Nu ne rugam doar pentru ziduri, ci PENTRU VOI. Nu ne intrebam daca sticla de untdelemn de la Maslu e binecuvantata cu sau fara dop. Multumim, Doamne, pentru intampinarea pe care o faci catre noi! Cand cineva ne povesteste ceva din viata lui, ne face partasi. Dumnezeu ne face partasi la viata Lui, povestita in Sfanta Scriptura. Ungerea cu untdelemn sfintit are rol de CHEAG intre membri unei comunitati. Stresul se datoreaza programului incarcat pe cont propriu. IN BISERICA, NE INSANATOSIM GANDINDU-NE LA CELALALT. Ce trebuie sa fac pentru a fi vindecat?

 

Risc asumat


De la Florian Bichir citire: „Părintele Mihai Ivasiuc a fost caterisit pentru că a îndrăznit să afirme că ortodoxia din Bucovina de Nord trebuie să-şi reia legăturile fireşti cu patria mamă şi a săvârşit slujbele în limba romana.” Credinta si marturisire autentica, fara frica, fara calcule. Doar sinceritate. Fara scenarite, ci doar patriotism pur. Fara exagerari, ci doar dragoste fata de tara si de limba. Cand pornesti la lupta, iti asumi acest risc. Parintele Mihail va fi preot (dupa randuiala lui Melchisedec) in veci. Nici un om nu ii poate lua harul. Si pentru ce?!

 
Marius MATEI
Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *