LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cum credeţi că îşi împart astăzi rolurile într-o familie femeia şi bărbatul?

Share

Modernitatea a transformat femeia din matca familiei, din regina-mamă în albină lucrătoare sau, mai precis, în muncitoare pentru societate. Femeia a preluat din rolurile bărbatului, aspirînd la egalitatea de tratament cu acesta şi ajungînd, prin unele părţi de lume, la egalitatea de comportament şi confuzia de gen. 

Acum, femeia are dreptul la educaţie şi la vot, munceşte cot la cot cu bărbatul, are – măcar teoretic, dacă nu întotdeauna şi practic – şanse egale de ascensiune în carieră etc. 

Unii specialişti (nu neapărat americani 🙂 ) pun în relaţie de cauză-efect emanciparea femeii cu declinul familiei. Cum alţii găsesc imaturitatea bărbatului modern drept pricină a numărului mai mic de căsătorii şi a ratei în creştere a divorţurilor. 
Se pare că pe măsură ce femeia a luat roluri masculine, bărbatul a început să renunţe la orice rol 😀 

Bref, am două curiozităţi faţă de prietenii mei de pe FB:

1. Cum credeţi că îşi împart astăzi rolurile într-o familie femeia şi bărbatul? 
[ De pildă, bărbaţii care astăzi fac curat în casă, mîncare şi au grijă de copii sînt o excepţie, ceva des întîlnit sau regula? 😀 Sau: femeile care întreţin din veniturile lor familia constituie excepţia sau norma? ]

2. Ce rol trebuie să deţină femeia şi ce rol bărbatul pentru ca o familie să reziste în timp cît mai mult (dacă se poate, pentru totdeauna)? 
[Cu alte cuvinte: mai este de actualitate distincţia „patriarhală”, de unde şi „diviziunea muncii”, ori ba?]

 

Claudiu Târziu 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *