LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Curăţenia de primăvară

Share

 

Anul acesta Baba Dochia şi-a scuturat rând pe rând cojoacele şi de teamă să n-o prindă soarele să-i rupă picioarele a plecat departe să le mai dea şi altora de furcă.În urma ei ,ca la un semn, au pornit şuvoaiele la vale rostogolindu-se înspumate rupând şi cărând tot ce au putut duce apele învolburate . Păzea! Acum e rândul nostru!

Ca pietrele din mijlocul râului, suntem şi noi martori vremilor ce vin şi trec asemenea apelor.

Cu toate că Sfântul şi Marele Post este aproape la jumătate nu-i târziu să ne scuturăm de vechile năravuri şi să alergăm spre primăvara mântuirii aşa cum ne învaţă maica noastră,Biserica.

Mântuitorul primeşte cu aceeaşi dragoste pe cel venit în al doisprezecelea ceas ca pe cel din primul ceas. Prin urmare , dragă soră sau frate dacă ai hotărât să te alături celor care se nevoiesc postind (şi ar fi spre folosul tău s-o faci căci zilele grele sunt ) să ştii că n-ai să fii lipsit de bunătăţile cu care Dumnezeu a umplut pământul numai să le alegi pe cele care nu-ţi fac rău ţie  nici celor pe care Dumnezeu ţi i-a dat spre călăuzire sau ocrotire.

Începe să te pregăteşti pe îndelete pentru a onora invitaţia la nuntă  pe care ţi-a făcut-o Mirele.Şi ca o pregustare a ceea ce vei primi la ospăţ vino în fiecare duminică la ziua Domnului. Aici te vei îndulci de Sfânta Liturghie apoi de slujba Acatistului şi ce-o mai da Dumnezeu. În zilele următoare pune început bun cu rugăciunile dimineţii şi ale serii ca să poţi lucra,să călătoreşti,să fii iertat,să-ţi iubeşti fraţii,să-ţi cinsteşti părinţii,să te păzească Dumnezeu de rele ,etc.Adaugă după putere câte o catismă din Psaltire şi un Acatist ca să vezi cât de mult L-au iubit pe Domnul Sfinţii ,prietenii Lui şi să te faci asemenea lor.

În afară de asta,căci muritori şi pătimaşi suntem,ştiu că te gândeşti la ce bunătăţi ai să găseşti pe masă. Alege-le numai pe cele pe care le-a inventat grădina.N-ai idee cât sunt de gustoase!Îţi dau sănătate şi putere dar mai mult decât orice sunt bune de pus la rană (a sufletului). Aşa ai să împaci şi capra şi varza. Pe lup mai lasă-l să ajuneze că nu pentru el a postit Domnul şi a fost ispitit în pustie !

Şi nu uita curăţenia de primăvară pe care trebuie s-o faci peste tot dar mai ales în camera de oaspeţi unde voieşte să intre la odihnă Stăpânul.Dar să ştii că asta nu se face oricum şi n-o să-ţi fie de nici un folos recipientele cu soluţii pe care le-ai îngrămădit în debara. Pentru aşa treabă delicată e nevoie de şmotru ca la carte. Vezi că părintele duhovnic ştie despre ce-i vorba, spune-i sfinţiei sale tot ce ai pe suflet şi-ţi va dezlega samarul ca să te poţi îndrepta. Ia-o uşurel dar temeinic începând cu fereastra (sufletului). N-o deschide oricând şi nu privi orice căci dacă ochiul tău e curat tot trupul tău va fi luminat dar dacă ochiul tău e rău tot trupul tău va fi întunecat. Închide obloanele mai ales atunci când vorbeşti în taină cu Domnul ,Dumnezeul tău.Curăţă şi aruncă toate scorpiile care s-au încuibat înlăuntrul casei tale,toate gândurile pizmaşe care te fac să râvneşti la cele ale fratelui tău. Scoate întâi bârna din ochiul tău ca vezi paiul din ochiul altuia.

Şi nu te osteni prea mult lângă cuptorul poftelor.Lasă-l să se răcească o vreme (sau pentru totdeauna) căci acum eşti pe drumul de întoarcere acasă unde te aşteaptă cu braţele deschise Tatăl nostru carele eşti în Ceruri.Mulţumeşte-i pentru bunătăţile pământeşti cu care te îndestulezi în toate zilele vieţii tale şi nu uita că are pentru tine şi pentru cei care-L iubesc altele pe care ochiul nu le-a văzut,urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit.

Dar pentru a le dobândi trebuie să treci prin mai multe vămi pentru a-ţi dovedi vrednicia.

Cea mai bineplăcută Lui este milostenia care acoperă multe păcate căci Cel milostiv a răsplătit pe toţi cei ce cred în El şi Îl iubesc pe Dânsul. Poate tu crezi că n-ai ce să răscumperi dar te înşeli.Iată ce spune Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan:Dacă zicem că păcat nu avem ,ne amăgim pe noi,înşine şi adevărul nu este întru noi.

Ia cu tine rugăciunea oriunde te-ai duce şi orice ai face dar să nu crezi că poţi ceva de la tine.Cere ajutor de la Îngerul păzitor al vieţii omului, de la  Maica Domnului, de la Sfinţi şi chiar de la Hristos căci El ne îndeamnă : Şi Mă cheamă pe Mine în ziua necazului şi te voi izbăvi şi Mă vei preaslăvi.

Mai ai de trecut câteva şanţuri : înfrânarea de la bucate,de la grăirea în deşert ,de la muşcarea fratelui ,de la mânie,de la zavistie şi cercetarea celui aflat în suferinţă sau în temniţă. Pînă la urmă ai să vezi că nu-i greu deloc dacă începi cu paşi mici.

Ştiu că ai multe nemulţumiri adunate de acasă ,de la serviciu,de prin vecini dar lasă de la tine şi pune Doamne,pază gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele.

Nu aştepta laude pentru că ai postit .Te întrebi poate la ce bun să-ţi mai canoneşti sufletul când viaţa ta oricum e plină de privaţiuni. Nu ştii că postul îţi înfrumuseţează chipul şi duce rugăciunile tale la Tronul Celui Preaînalt?

Postind vei afla că neprietenului nu-i place că mergi pe calea cea bună de aceea va încerca să te abată din drum prin cei slabi în credinţă sau puţini la suflet.Mai rabdă că în curând va veni şi ziua răsplătirii.

Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul!

Of , ce nărav ! M-am apucat să-ţi înşir ceea ce ştiai deja . Crede neputinţei mele că nu-i vorba de tine aici . Eu sunt drahma cea pierdută !

 

 

Tudora Luca

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up