LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cuvântul de laudă a lui Sofronie (patriarhul Ierusalimului), despre Ioan, apostolul iubit de Dumnezeu

Share

Se cuvine a şti, că tatăl cuvântătorului de Dumnezeu, Ioan, era Zevedei, iar maica sa, Salome, fiica lui Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu. Pentru că Iosif a avut patru feciori: pe Iacov, pe Simeon, pe Iuda şi pe Iosif, şi trei fiice: pe Ester, pe Marta şi pe Salome, care era femeie lui Zevedei şi maică lui Ioan Teologul. Deci Mântuitorul era unchi lui Ioan – ca un frate ce era Salomeei, fiicei lui Iosif. Deci se cuvine să ştim, că în vremea când s`a vândut Domnul nostru iudeilor şi s`a răstignit, fugind toţi, Ioan ca un iubitor s`a aflat de faţă la vânzarea Sa (şi la răstignire); şi a venit şi la mormânt, cu Petru. Luat`a şi pe Născătoarea de Dumnezeu întru ale sale.

Şi a avut Ioan trei maici pe pământ: întâi pe Salome – dintru care s`a născut –; a doua că s`a numit Boanerghes fiul tunetului; şi a treia, pe Preasfânta de Dumnezeu Născătoarea – precum s`a zis de Domnul: Iată mama ta. Şi a îngrijit`o Ioan pe dânsa până la adormirea sa, apoi a venit la Efes, şi a surpat, prin rugăciunea sa, capiştea Artemisei, şi a mântuit din rătăcire patru sute de mii de bărbaţi şi femei ce slujeau Artemisei, şi i`a adus la lumină.

Şi se numeşte Livaton muntele în care stă biserica cuvântătorului de Dumnezeu şi în care, dinspre apus, zace Sfântul Timotei. Iar Maria Magdalena – şi cei şapte coconi – sunt în muntele (dintru apropiere) de se cheamă Eleon. Iar Sfânta Ermiona, fiica lui Filip – unul din cei şapte diaconi –, și una din cele patru proorociţe fiice ale lui, zace tot la acel munte aproape. Şi Adeuct Mucenicul şi fiica sa Calistena, şi alţi mucenici ce au fost episcopi: Ariston, Tiranos, Aristobul şi Pavel cetăţeanul pustiului.

Şi se face prăznuirea lui în cinstita sa apostolică biserică, ce este la locul ce se numeşte Evdomon.

(apud Sinaxarul lunii lui maiu, ziua a opta)

 

George Crasnean

 

sursa foto: crestinortodox.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *