LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Despre animale și sfinți. Agendă catehetică

Share

Omul nu mai privește cerul decât pe monitorul calculatorului. Nu mai caută în sus. Nu are cum găsi ascensiunea. Prin urmare, este într-o regresie sufletească. Căzăturile succesive, neurmate de ridicări, provoacă o resemnare tristă, de tipul: E bine și așa! Caută doar la nivelul ierbii, unde mișună șerpii.

Criza actuală este extrem de profundă. Cauza principală este absența rugăciunii personale.
În 1977, o pană de curent de 25 de ore a produs panică la New York. Ce ar fi azi, când adicția față de tehnologie este incomparabil mai mare? Omul modern nu se descurcă fără jucării, care să îi distragă atenția de la marea întrebare: Ce va fi cu el după moarte?
Să nu ne întristăm de vom rămâne săraci, pentru că toată veselia lumii se umple de jale, ci să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate (Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie, Ed. Roza Vânturilor, București, 2010, p. 252):
1. Să fim milostivi cu toți oamenii și cu toate gloatele.
2. Să povestim celor neștiutori lucruri de folos sufletesc, să citim Sfintele Scripturi și să le socotim.
3. Să nu mâniem pe Duhul Sfânt prin neascultare și lucruri spurcate.
 
Viața, scrie Cronin, nu este un coridor drept și ușor de-a lungul căruia călătorim liberi, ci un labirint de pasaje, prin care trebuie să ne căutăm drumul, pierdut și confuz, verificat din când în când pe o alee oarbă. Dar întotdeauna, dacă avem credință, ni se va deschide o ușă, nu poate una la care ne-am fi gândit vreodată, ci una care se va dovedi în cele din urmă bună pentru noi.
Maimuţa trebuie să înveţe mai mult decât unde să caute hrana: să se ferească de şerpi. Maimuţa este greu de capturat, şerpii se mulţumesc cu şobolani. Uitând că abia a scăpat de şerpi, maimuţa vrea să prindă şi ea şobolani, chiar dacă riscă să fie prinsă de şerpi. Şobolanii par victime sigure. Hăituiţi, nu fac decât să evite inevitabilul. Pare o cinematografie apocaliptică, plină de iluzii şi decepţii.

Codalbul planează cu aripile întinse, vânând șerpi. Codalbul se îndreaptă se soare, minimizând șansa ca umbra să-l dea de gol. Șerpii și-au găsit nașul.

Cangurul învață să supraviețuiască într-un mediu ostil. Sunt atleți de cursă lungă. Pot atinge 60 km/h. Celebrul Steve Irwin zicea: Nu mă tem să-mi pierd viaţa – dacă trebuie să salvez o koala sau un crocodile sau un cangur. Oricât de multe am face, tot avem impresia că lăsăm lucrurile neterminate, chiar de trăim un secol. Lumea se prăbușește în jur, nu are rost să ne punem nădejdea în ea. Omul lacom caută zahărul şi în gaura furnicii. Strânge omul ca furnica, când moare, nu ia nimica. Furnica, când îi vine moartea, scoate aripi şi zboară.

Un om care nu are nici o legătură cu Dumnezeu și este conectat toată viața doar la tehnologie, mai lesne va accepta ideea deconectării de la aparate, deoarece el nu mai speră în nimic, nici în vindecare, nici în înviere, ci a căzut într-o deznădejde demonică de-a dreptul.

***

Orice pui de șarpe este periculos. Orice crotal aflat în brumare se poate trezi. Orice îmbăiere în lagune comportă riscul apariției caracatiței otrăvitoare. Caracatiţa cu inele albastre este mică – nu depaşeşte lungimea de 10 cm – şi la prima vedere foarte drăguţă, dar poate fi letală, fiind una dintre creaturile cele mai veninoase din lume. Veninul lor afectează şi paralizează muşchii victimei, provocând o pierdere imediată a gustului, sensibilităţii şi viziunii. Cercetătorii o consideră foarte agresivă, un animal acvatic foarte otrăvitor, unul dintre cele mai toxice din lume, veninul ei fiind de 100 de ori mai puternic decât cel al cobrei. Muşcătura ei nu doare, uneori este posibil chiar nici să nu ştii că te-a muşcat, însă simptomele apar imediat. Numai o singură muşcătură poate ucide un adult în câteva minute. Hristos singur ne scapă de încolăcirea caracatiței patimilor.

Peștii nu au fost afectați de către Potop. Ei au continuat să trăiască în apă și numărul lor nu a scăzut. Cei ce cred în Hristos nu vor fi afectați de moarte.

***

Judecători 1, 1: Poporul ales beneficiază de protecție divină, păgânii din jur nu vor reuși să îl învingă niciodată. Amenințarea este permanentă, dar aceasta are exclusiv rolul de a întreține vigilența spirituală.

 

 

Judecători 2, 11: Păcatul constă în duplicitatea celor care nu renunță la sărbătorile false ale idolilor. Desigur că tentația e mare, dar nici oamenii nu trebuie să fie chiar atât de slabi.

Judecători 3, 7: Cel care va sluji un zeu fals precum Baal va deveni sclav împotriva voinței sale. Adevărata libertate se menține doar slujind pe Dumnezeu.

 

 

Dumnezeu nu condamnă căderea omului. Dumnezeu condamnă lipsa voinței omului de a se ridica.

Judecători 8, 23: Dumnezeu este Regele nostru! Este pe primul loc în viața noastră, este Conducătorul vieții noastre, este Sfințitorul vieții noastre. Toți judecătorii din Vechiul Testament (Ghedeon, Barac, Ieftae, Samson) sunt o dezamăgire pentru popor, ceea ce ne arată că trebuie să ne punem toată speranța în rugăciune și în munca de catehizare, nu în acțiuni politice. Politica înseamnă putere, iar puterea corupe până și pe cei cu o conștiință morală dezvoltată. Începutul înțelepciunii constă în ascultarea față de Dumnezeu, nu în planuri efemere ale gândirii umane limitate.

 

 

Judecători 9, 8: Cei mai nefolositori pretind conducerea. Poporul va avea de suferit ori de câte ori conducătorul va lua decizii în neconcordanță cu voia lui Dumnezeu.

Judecători 10, 1: După mici bătălii, ajung conducători eroi de război fără credință (Tola din tribul Isahar și Iair din regiunea Ghilead), care nu înțeleg că atât opresorii, cât și cei opresați, au partea lor de vină și responsabilitatea lor pentru păcate. Fără Dumnezeu la cârmă, țara este o navă în derivă, aproape de naufragiu.

Judecători 11, 1: Fiecare om face parte din planul divin, nimeni nu e exclus. Uneori suntem șocați cum de alege Domnul pentru misiune oameni atât de îndărătnici sau iuți la mânie, dar și prin ei planul e dus la îndeplinire, cu puterea Domnului. Dumnezeu are o altă logică, nu alege savanți mândri, ci pei cei umili: păstori, soldați, nebăgați în seamă, răsturnând sistemul de valori al lumii mediteraneene.

 

Judecători 13, 1: Sursa puterii lui Samson vine din faptul că a fost consacrat lui Dumnezeu ca nazireu. Cei ce se consacră lui Dumnezeu fac parte din familia Lui, dobândind puteri nebănuite pentru ceilalți. Nu este meritul lui Samson, el nu a făcut ceva să merite asta. Dumnezeu oferă daruri aleșilor Săi.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *