LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Despre trup şi suflet, în revista ROST pe octombrie

Share

Revista de cultură creştină şi politică ROST abordează, cu mare îndrăzneală, un subiect delicat în numărul său pe luna octombrie: cum îl îndepărtează „revoluţia sexuală” pe omul de astăzi de sine însuşi, de ceilalţi şi de Dumnezeu. „Grija exagerată – ceea ce va să zică: prioritară, iar adesea chiar exclusivă – a omului faţă de propriul trup şi de funcţiile imediate ale acestuia e rezultatul consec­vent al unui lung proces de despiritualizare, inaugurat de antropocentrismul şi naturismul renascentist, trecând prin ateismul şi materialismul iluminist, pentru a ajunge la formele de perversiune şi degenerare ale lumii contemporane”, crede redactorul-şef al publicaţiei, Răzvan Codrescu. Prin urmare, revenirea la firesc, la normalitate, atât în viaţa intimă, cât şi în cea socială, nu este posibilă decât prin trăirea religioasă.
 
Fără o legătură directă cu tema care dă coperta numărului, ancheta de opinie a ediţiei oferă perspectivele unui psihiatru, a unui teolog, a unui scriitor şi a unei jurnaliste asupra unei realităţi la fel de îngrijorătoare: tendinţa de efeminare a bărbatului şi de masculinizare a femeii în modernitate. O tendinţă care câştigă tot mai mult teren şi care are origini confesionale şi ideologice.
 
De asemenea, în editorial, directorul revistei, Claudiu Târziu, atenţionează asupra declinului familiei româneşti – cauzată de pornografie, planificare familială, competiţia dintre sexe, feminism, liberalism sexual extrem şi mirajul carierei.
 
În partea sa politică, ROST se opreşte asupra recentelor revolte şi revoluţii din ţările arabe, asupra resorturilor care au declanşat, în această vară, violenţe între tineri protestatari şi autorităţi în câteva capitale europene şi asupra politicii externe a României, care este minunată, dar lipseşte cu desăvârşire – vorba ceea. Tot la capitolul politică se încadează până la urmă şi „Afacerea Roşia Montană” – care este excelent radiografiată: istoric, pericole, vinovăţii. La Roşia Montană nu este doar o problemă economică sau socială, ci mai ales una culturală şi ecologică. Prin sfărâmarea unor munţi şi apariţia unor lacuri cu cianuri este desfiinţată o parte foarte importantă din cea mai veche istorie românească şi sunt puse în pericol vieţile tuturor românilor, nu numai ale moţilor din apropiere.
 
Personalitatea omagiată în acest număr este regretatul pictor bisericesc şi scriitor Radu Mărculescu, fost veteran de război şi deţinut politic. Iar interviul ediţiei este acordat de actriţa Laura Vasiliu, de la Teatrul Nottara, care şi-a câştigat notorietatea jucând rolul principal în filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu. Laura Vasiliu declară că o are drept model de viaţă pe Maica Domnului.
Publicaţia costă 5,9 lei şi poate fi cumpărată de la chioşcurile de presă din toată ţara sau, în sistem de abonament (cu 30% reducere), de la redacţie. În Bucureşti se mai găseşte la Librăria Sophia (str. Bibescu Vodă nr. 19), Librăria Bizantină 1 (str. Regina Maria nr. 50) şi Librăria Bizantină 2 (str. Bibescu Vodă nr. 20). Vedeţi aici librăriile din ţară la care o găsiţi.
 
 

Departamentul Comunicare al ROST,
Radu Bălaşa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up