LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Domnişoarele pieţei

Share

O, dacă Iisus ar dărâma şi tarabele zeflemitoarelor de viaţa mea, în sâmbăta aceasta dinaintea Naşterii Domnului!
Am mers în piaţă, ca să cer o sticluţă de moare de la omul care mi-a vândut ieri castraveţi muraţi. El nu era şi mi-a fost arătată o vânzătoare tânără, care s-ar ocupa de butoaiele lui ascunse, undeva pe margine.
-Ce vreţi, ce, ce? Nu înţeleg ce vreţi.
-Moare, adică apa sărată în care stau castraveţii.
-N-am auzit de aşa ceva, răspunde ea enervată. Ce cuvânt e ăsta?
Mi se năzare că bărbatul care stă să bea peste două tarabe seamănă cu negustorul meu şi-i arăt sticluţa:
-Veniţi să-mi turnaţi puţină moare?
-Cereţi-i la fată, mă repede şi el.
-Daţi-mi puţină moare, insist eu, să acopăr castraveţii, ca să nu se strice.
-Dar ce recalcitrantă e! se năpusteşte la mine cu neologisme fătuca ce nu vrea să accepte, nici să i se explice un cuvânt atât de simplu, moare, pe care sigur îl ştia oricare bunică de-a ei.
– Poate că îi trebuie nişte ţuică în sticluţa aia, îşi dă cu părerea o „colegă”.
Da, ştiu că negustorul de castraveţi vinde şi ţuică, dar eu nu vreau, în ziua aceasta de sâmbătă şi de post, decât puţină moare. Dar se pare că sunt bună de batjocură, fiindcă vreau atât de puţin şi fiindcă tinerele domnişoare de la tarabă vor să facă impresie străinului care bea dintr-o ceaşcă mare de apă, într-un ungher al pieţii, arzătoarea licoare. Doar asta le interesează şi n-au ce să arate din brocarturile minţii lor decât ştiinţa joasă a batjocurii cu orice preţ, de oricine nu cumpără ce au ele scump pe taraba lor.
-Eşti ieftină, cucoană, cară-te de-aici.
Şi nu numai de cuvântul „moare” n-au auzit, dar nici de învăţătura creştină a milosteniei, care să le oprească, în zi de sâmbătă, să izgonească o făptură neînsemnată, care le cere ceva cu totul fără de preţ faţă de zestrea lor.
Duc cu mine acasă rana verticală a neiubirii acestei lumi, pe care o simt deschisă dureros, din capul pieptului până sub inimă. Voi putea împiedica să se rostogolească pe caldarâm (în loc să o duc în dar Pruncului Sfânt), portocala fierbinte a iubirii de toată lumea?! Inima, transformată brusc într-un fruct îngheţat.

Elena Frandeş

sursa foto: pixabay.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *