LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Dumnezeu nu ne vrea proști

Share
Să Îl întâlnim pe Dumnezeu înseamnă să experimentăm bunătatea Lui.
Nu cunoașterea a interzis-o Dumnezeu, căci ea este un dar al Duhului Sfânt, așa cum este consemnat în cele șapte daruri de către profetul Isaia. De altfel, ignoranța este un păcat foarte grav, și așa și este, căci un creștin autentic nu poate fi prost (Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Sorin Dumitrescu, Dialoguri de seară. Părintele Galeriu, Ed. Harisma, București, 1991, p. 90).
Sărac cu duhul înseamnă simplu, smerit, nicidecum prost, prostit, înșelat, amăgit, fără discernământ.
Chiar dacă omul e plin de entuziasm, evită lucrurile prostești, pentru a nu sminti și a nu tulbura pe cei din jur.
Fiecare om este extrem de prost timp de cel puțin cinci minute în fiecare zi; înțelepciunea constă în a nu depăși limita, scrie Elbert Hubbard.
Problema se agravează când se încalcă porunca a șasea: În războaie, proștii omoară alți proști, din cauze prostești. Un creștin știe să aleagă războiul corect, împotriva propriilor patimi, dar și să respingă războiul lumesc, pentru bani și putere.
Domnul Iisus Hristos nu ne sfătuiește să intrăm în conflicte politice, nu schimbă Cezarul de la Roma, nu impune generali de armată și nici măcar centurioni. Dimpotrivă, mesajul Său este despre o altfel de cucerire, a unei altei Lumi, nu a acesteia.
În istorie, nenumărați impostori au încercat să deturneze Evanghelia spre interese personale. Aceasta este cea mai puternică ispită: de a lupta împotriva Lui, deși te afișezi ca aliat de bază. Aceasta este ipocrizia condamnată de Domnul blândeții.
Evanghelia ne spune care este principalul pericol: nu Roma, nu Atena, ci profeții mincinoși. În fața Romei, ne unim, dar profeții mincinoși ne dezbină, ne aduc panică, descurajare, deznădejde, capitulare, lupte false.
Iată, deci, un argument bun să ne rugăm zilnic: Doamne, păzește-ne de lupii în chip de oaie, care încearcă să se infiltreze în Turma Ta și să o rătăcească, pozând în salvatori!
Vremurile care vin sunt ocazia perfectă să ne trezim din somnolență, din nepăsare, din lene, din prostie și să căutăm calea către salvarea sufletelor noastre.
Dacă vom lua masa cu canibalii, mai devreme sau mai târziu vom fi mâncați. Dacă nu ne vom lepăda de vrăjmașul ucigaș viclean mincinos, Hristos nu va birui în noi.
Biserica este refugiul perfect în timpul asaltului. Aici avem toate armele duhovnicești necesare.
Andrei Pleșu scrie că prostul nu poate fi contrazis și e inflexibil. Adesea, un astfel de om este arogant și plin de mândrie. Iată de ce un creștin adevărat nu este un prost: deoarece acesta știe că aroganța și mândria sunt păcate de care trebuie să se ferească. Alții se prefac doar, crezând că planurile lor pline de lăcomie vor reuși. Poate vor prosti pe oameni, dar nu și pe Domnul adevărului.
Noi ne bazăm pe Domnul învierii, nu pe părerea noastră, pe cuvântul biblic și al sfinților. Dacă un om ne propovăduiește altceva decât ceea ce ne învață Evanghelia, este limpede de Cine vom asculta și pe cine vom evita.