LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Episcop catolic: „Evreii sunt fratii nostri mai mari”…

Share

Declaratiile anti-holocaust ale Episcopului Catolic Richard Williamson (reprimit de curand in biserica dupa o perioada de schisma) au starnit vii controverse in lumea catolica si in cea laica. Multi s-au grabit sa il condamne in vreme ce nimeni nu a gasit cu cale sa il apere. Materialul pe care il reproducem mai jos a fost postat pe siteul www.catholica.ro si reproduce declaratia unuia dintre colegii episcopului Williamson, care ii considera pe evrei „fratii mai mari ai nostri”. Probabil ca intr-o astfel de logica neoprotestantii sunt fratii nostri mai mici si impreuna formam o familie mare si fericita. Ignoranta sau ipocrizie?

Pentru a afla amanunte despre declaratiile episcopului Williamson accesati linkul de mai jos:

http://www.revistalumeacredintei.ro/sct_3/st_345/3_februarie_2009_un_teolog_catolic_cere_demisia_papei.htm

Postarea siteului catholica este redata in cele ce urmeaza:

„Superiorul general al Fraternităţii preoţeşti Sf. Pius al X-lea (SSPX), Episcopul Bernard Fellay, a respins în termeni categorici acuzaţiile de antisemitism. Primind sâmbătă o echipă de la publicaţia catolică săptămânal „Famille Chretienne”, la Casa generală din Menzingen, Elveţia, prelatul a declarat: „Condamnăm evident orice act de ucidere a unor inocenţi. Este o crimă strigătoare la cer! Cu atât mai mult când este vorba de un popor. Respingem orice acuzaţie de antisemitism. Complet şi absolut. Respingem orice formă de aprobare a ceea ce s-a întâmplat sub Hitler. Este ceva abominabil.”

Prelatul, care împreună cu alţi trei Episcopi s-a bucurat recent de ridicarea excomunicării, a declarat că evreii sunt „fraţii noştri mai mari” pentru că „avem ceva în comun, şi anume Vechiul Legământ. Este adevărat însă că recunoaşterea venirii lui Mesia ne separă.” Episcopul tradiţionalist a subliniat apoi că „Biserica nu a aşteptat Conciliul (Vatican II) pentru a indica modul de acţiune relativ la evrei. Încă din anii 30, încă din timpul războiului, unele texte de la Roma ofereau o poziţie foarte clară: abominaţiile regimului hitlerist trebuie să fie condamnate! `Spiritual suntem toţi semiţi`, afirma Papa Pius al XI-lea. Este un adevăr care vine chiar din Scriptură.”

Săptămâna trecută, la BBC Radio a fost difuzată o emisiune despre SSPX, Episcopul Fellay transmiţând o notă în care afirma: „Poziţia Episcopului Williamson nu este în mod clar poziţia Societăţii noastre. Antisemitismul nu are loc între noi. Noi urmăm pe deplin poruncile lui Dumnezeu despre dreptate şi caritate şi învăţătura constantă a Bisericii. Antisemitismul a fost condamnat de Biserică. Deci şi noi îl condamnăm.” Amintim că printre cei patru Episcopi a căror excomunicare a fost ridicată s-a aflat şi Episcopul tradiţionalist Richard Williamson, care a avut unele declaraţii antisemite ce au provocat scandalizarea evreilor şi ameninţări cu ruperea dialogurilor dintre catolici şi evrei. Papa Benedict al XVI-lea şi Superiorul SSPX au subliniat clar că opiniile personale ale Episcopului Williamson nu pot fi confundate cu poziţia Bisericii.”

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up