LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Excepţia

Share

Cel mai bun lucru – dintre toate – este faptul că Dumnezeu este cu noi (pretutindeni, permanent). Zicem aşa, împreună cu Michel Quist: pentru a coace o pâine sau chiar pentru a înşuruba o piuliţă, avem nevoie de efortul celorlalţi. Deci, mântuirea este o muncă în echipă. Există, aşadar, o singură nefericire: aceea de a Îl respinge pe Dumnezeu. Prin urmare, în timp ce ne rugăm, Dumnezeu răspunde fiecărei bătăi a inimii.

Dacă suntem discipoli ai Lui, să nu mai trăim ca pagânii. Suntem atât de mulţi creştini, dar – pe pământ – nu există pace şi – între oameni – nu există bunăvoire. Uneori, lipseşte ceva: sentimentul că aparţinem Lui (şi – implicit – siguranţa că suntem protejaţi). Efectul: distragerea atenţiei de la cele veşnice. Exclusiv un suflet pătruns de iubirea Lui nu cunoaşte viclenia (nu e mişcat spre acţiuni necugetate). Cum şi-ar petrece Domnul Iisus ziua de azi?! Suntem încă extrem de capricioşi: pendulăm între tristeţe (Totul e deşertăciune) şi bucurie (Toată suflarea să laude pe Domnul). Dumnezeu îmbrăţişează toată lumea cu iubire. Iar noi ne socotim sufletul pierdut, pentru a fi mereu în căutarea lui. Istoviţi de probleme, doar prin credinţă nu ajungem la faza de dezgust faţă de toate (doar credinţa înveşniceşte, nu doar rostogoleşte expresii).

Convertirea presupune nu doar îndepărtarea de păcat, ci şi orientarea spre Dumnezeu. Definţia creştinilor: copii nevinovaţi ai lui Dumnezeu (în mijlocul unei generaţii strâmbe şi stricate), îmbrăcaţi cu bunătate, blândeţe şi răbdare, mereu plini de bucurie, stăruitori în credinţă. Căutaţi cu încredere cărţile Sf. Grigorie de Nazianz: Este o foarte mare deosebire între a fi convins de existenţa unui lucru şi între a şti ce este acel lucru în sine. Nu e suficient să acceptăm o idee vagă despre veşnicie. Suntem chemaţi să admirăm blândeţea oceanelor, nu mărimea lor. Suntem chemaţi la curaj, la lumină, la fericire.

Nu există imposibil! Cu o singură excepţie: este imposibil ca Dumnezeu să fie rău! Excepţional: ni s-a aprobat graţierea. Fără excepţie, Dumnezeu ne iubeşte pe toţi. Iertarea devine regulă generală. A fi de excepţie înseamnă a face excepţie de la regula urii. A face notă unificatoare, nu discordantă. A fi exceptat din infern.

Nu putem respira tot aerul, dar putem primi toată iubirea Lui. Nu suntem chemaţi să alergăm după multe, ci să ardem în iubirea Lui. Singura soluţie de a găsi fericirea şi de a o păstra. Asumarea credinţei presupune să nu facem nici un compromis nici cu smerenia, nici cu blândeţea. Să fim inocenţi, fără excepţie. Pătrunse de credinţă, până şi gândurile devin curate. Fără excepţie. Credinţa este un foc mistuitor. Excepţional! Mistuie răul, boala, moartea chiar. Dumnezeu este numit Lumină, din cauză că este strălucire a sufletelor curăţite. Fără excepţie. Este numit Răscumpărare, din cauză că ne eliberează şi se dă pe Sine preţ de răscumpărare pentru noi. Excepţional! Este numit Înviere, pentru că ne readuce la viaţă. Fără excepţie.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

 • 1

1 Comment

 1. groza claudiu 11 iunie 2014

  Vreti sa fie o strangere a TUTUROR impreuna
  la bine si la rau ? Ori vreti doar sa ne
  bucuram TOTI de aceleasi bucurii ?
  Nu e acelasi lucru.Impreuna la bine si la rau e
  parca mai mult decat numai o bucurie pentru fiecare.Asta e parerea mea.
  La urma-urmei e o vorba: „faptele vorbesc”.
  Asa e de cand lumea si banuiesc va fi.

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *