LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Figurant sau transfigurat?

Share
 
 

Sunt nevoit să cheltuiesc o mare cantitate de energie pentru reparaţia liniştii din interiorul meu. Dar nu reuşesc singur. Pe Domnul Îl voi chema şi mă va auzi în ziua necazului. Nu exclud să îmi schimb planurile, să renunţ la tot ceea ce este nenecesar. Cel mai important este să îmi păstrez calmul şi încrederea în Dumnezeu. Am apelat, din nou, la ajutorul Părintelui Gheorghe Şanta. Şi a funcţionat. Nu a dat greş niciodată smerenia dânsului. Prezenţa sa harismatică mă retranspune în adevărata Lume, cea pe care o caut. Azi a fost mai ferm: „Treci de la starea de figurant la cea de transfigurat! Nu căuta răspunsuri sofisticate, ci primeşte Evanghelia ca atare. Numai aşa poţi ajunge la o trăire reală a lui Hristos!” Uită-te la sfântul Grigorie de Nazianz, care s-a retras în rugăciune, pentru a trăi alături de Hristos! Ai grijă, ca preot, ori zideşti, ori dărâmi Biserica! Nu te lăsa momit de dezbinări, ci luptă pentru unitate! Şi nu uita: tulburarea este lucrarea celui rău, care jubilează în campania electorală”.

Aceeaşi zi, a doua binecuvântare, cronologic socotind, vine din abundenţa harului din partea părintelui mitropolit Andrei: „Din punct de vedere duhovnicesc, competiţia este binevenită, dacă este făcută în Duhul lui Hristos. Chiar Pavel apostolul ne dă un imbold pentru a fi performanţi. Pentru lucrurile spirituale, competitorii se stimulează reciproc, nu se încurcă. E bună competiţia cinstită, pentru că egalitarismul comunist nu duce nicăieri, ci paralizează lucrarea sufletească”.

Mirele Hristos ne poartă mereu în braţele Sale! Ce să facem să ne mântuim? Ne preocupă răspunsul practic la această interogaţie a temnicerului din Filipi, nu chestiunea amăgitoare „Ce să facem să ne înavuţim?„Harul – gânduri: Harul ne umple de gînduri dumnezeieşti. Rău – obrăznicie: conştientă, cu asumarea consecinţelor. Facem o pauză în rutina cotidiană: Dumnezeu nu poate fi cunoscut în grabă. Nu încurajăm un agapis pe repede înainte.Soluţia: imitarea lui Hristos. Şi răbdare: „Pe toate să le faceţi fără murmur” (Filipeni 2, 14). Atenţie: Pe cine înghite leul?

De la Sâmbăta cerească, părintele Teofil ne zâmbeşte: „Să nu fiţi figuranţi prin viaţă!” Iată câteva „gânduri care duc la cer” ale avvei bucuriei: „Omul trebuie să fie transformat, nu doar botezat. Pentru că, dacă auzim din Scriptură cuvintele că omul trebuie să se nască din nou şi că cel ce se naşte de sus nu mai păcătuieşte, trebuie să-l verificăm în viaţa noastră. Trebuie să vedem: facem sau nu facem păcate? Sunt şi păcate pe care noi le socotim minore. Nu-i corect. Dacă eşti omul lui Dumnezeu, trebuie să se vadă prezenţa lui Dumnezeu în toate ale tale. Nu trebuie să cauţi nici măcar situaţiile în care să ai ocazia de a păcătui. Noi ştim când este bine şi când este rău. Dorinţa de a ieşi din sfera păcatului şi a răului trebuie să fie o dorinţă şi o strădanie permanentă. Îndreptarea aceasta este lucrul esenţial în viaţa creştină. Altfel eşti un figurant. Un figurant la rugăciune, un figurant la mănăstire, un figurant în familie, un figurant care vrea să se arate credincios şi care face fapte de necredincios, pentru că nu s-a născut din Dumnezeu. Preamărirea lui Dumnezeu este o chestiune esenţială, care arată prezenţa Duhului, transformarea omului din rău în bun, arată naşterea de sus. Această naştere este dovedită de faptul că omul nu mai face rău. Închinarea trebuie să fie în adevăr, adică participarea omului trebuie să fie totală. Mie îmi place să spun că toate ale omului sunt la nivelul omului. Nu te poţi închina în Duh şi în adevăr dacă nu trăieşti în Duh şi în Adevăr. În închinare trebuie să se cuprindă toată fiinţa omului. La asta trebuie să năzuim cu toţii.”
MARIUS MATEI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *