LOADING

Type to search

Gheronda Efrem Vatopedinul despre pricina acestei pandemii

Ortodoxie si traire

Gheronda Efrem Vatopedinul despre pricina acestei pandemii

Share

Mulți ne întreabă care sunt cauzele pandemiei COVID-19: dacă este un fenomen natural, sau dacă actori de nivel statal au generat această epidemie.

Trebuie să înțelegem că acest mod de gândire este distorsionat.

 

Să nu dăm vina pe alții

 

Noi trebuie să ne gândim, întâi de toate, că Dumnezeu Cel perfect a îngăduit ca nouă să ni se întâmple acest lucru. Nimic nu este întâmplător.

Deci cauza suntem noi, păcatele noastre.

De vreme ce este vorba de o durere generală, e vădit că păcatul este unul general – și acesta este indiferența față de cele duhovnicești, indiferența față de Dumnezeu.

Astfel, ne merităm depărtarea de slujbe și de Sfânta Împărtășanie datorită indiferenței generale fie a celor care nu știu nimic, fie a celor care știu însă nu plâng și nu se roagă pentru starea lor și a societății în general. Da. Trebuie să plângem și să ne rugăm cu intensitate, așteptând cu răbdare și nădejde soluția.

 

Așa se rezolvă problemele!

 

Cauzele pandemiei sunt duhovnicești.

 

Noi, însă, am schimbat total sistemul de valori: trecem păcatul drept virtute și virtutea drept păcat. Acesta este lucrul cel mai grav dintre toate și, de fapt, cauza principală a necazurilor. Dacă păcatul ar fi fost acceptat ca păcat, atunci oamenii s-ar fi pocăit și s-ar fi întors de la acesta – iar Dumnezeu ar fi așteptat întoarcerea noastră.

Acum însă când păcatul trece drept virtute, omenirea se îndreaptă fără opreliște înspre autodistrugere și deci, legea duhovnicească este obligată să intervină.

 

Dintre toate păcatele care trec drept virtute, care este păcatul – sau categoria de păcate – care sunt cauzele pandemiei?

Este evident că, de vreme ce această ispită ne vine în trup, păcatele care sunt cauzele pandemiei sunt păcatele trupești pe care astăzi le vedem ca o virtute. Suntem obsedați sexual, acceptăm orice distorsiune sexuală și nu mai știm cum să ne mai satisfacem aceste pofte. Din cauza aceasta Dumnezeu ne separă între noi, pentru că rămânând împreună ne autodistrugem.

 

Haideți să nu mai căutăm cauzele pandemiei în afara noastră, chiar dacă e posibil ca diferiți jucători mai puțin sau mai mult rău intenționați pot să-și fi adus sau să-și aducă aportul la această pandemie. Oricum, o informație acuzând un stat, sau o organizație capabilă să facă astfel de lucruri nu va stârni decât ură, lucru care nu va rezolva situația ci, mai degrabă, va crește vrajba dintre noi.

 

Concluzie

Încă o dată: soluția este pocăința, plânsul, postul și rugăciunea intensă cu răbdare și nădejde.  Lucrurile sunt simple, însă nu dorim să le aplicăm din cauza răsturnării sistemului de valori, a iubirii de sine și a indiferenței.

Acestea sunt cauzele pandemiei.

1 Comment

  1. Stejarel Patrana 31 martie 2020

    Concluzie: asta este abia începutul durerilor!

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *