LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ia-o de la capăt!

Share

 


Multumesc, Doamne, ca m-ai invrednicit a-l asculta la seara duhovniceasca pe parintele Iosif: Rugaciunea e omul intreg. Cu cat te rogi mai mult, te inalti in fata lui Dumnezeu. Ispitele ne intrerup starea de rugaciune. Depasim aceste momente, nu ne lasam. Sa reluam firul rugaciunii. Daca s-a rupt, sa incercam sa il reinnodam. Acasa la rugaciune arzi mai putine lemne, valvataia e mai mica, cata vreme in Biserica sfintilor arzi mai multe lemne: valvataia e mai mare, caldura Duhului e mai mare! Facem metanii: nu ne plecam doar genunchii, ci si inima. Si cu cat ne plecam mai des genunchii, devenim mai inalti. Ne e draga rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, asa cum ne e drag si sfantul. De cate ori se rupe firul rugaciunii, ia-o de la capat!

Cat de trist a fost Hristos ca nu ii poate invia pe farisei si cat de tristi au fost ei ca nu Il pot ucide! (Sf. Nicolae Velimirovici) Cat de mult sufera Hristos pentru fiecare pacat al nostru si cat de nepasatori ramanem noi! Cat de mult ne iubeste Hristos si cat de multa ura mai pastram in noi! Cat de bucurosi vom fi incepand de azi? Hristos ne invie si pe noi, de ce Il ucidem cu ganduri rele? Hristos nu cruta nici o osteneala ca sa ne salveze, sa ejecteze duplicitatea din noi. Niciodata nu inceteaza sa trudeasca pentru mantuirea noastra, sa muncim si noi cu El! Hristos doreste sa indrepte cugetele si cuvintele noastre, iar noi sa nu dorim rastalmacirea cuvintelor Lui. Ii cerem sfat lui Hristos, dar trebuie sa ne pregatim si pentru jertfa. Hristos ne arata calea jertfei: singura de trebuinta pentru dobandirea vesniciei. Hristos este mereu aproape de noi: doar superficialitatea noastra ne departeaza de Viata. In fiecare ceas, Hristos Se jertfeste pe un Altar dintr-o parte sau din alta a lumii! Ce ni se cere: blandete, rugaciune, lectura duhovniceasca, harnicie fizica. Hristos este Painea Vietii: prin El se hraneste sufletul nostru. Lampa sufletului noastru se aprinde de la focul Sfantului Duh! Hristos este carma vietii noastre: nu ne mai e frica de nici o furtuna.

Marius Matei

sursa foto: pixabay.com

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *