LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Jurnal de decembrie (I)

Share

Nimeni nu este fericit, dacă nu este sărac cu duhul. Nimeni nu este sărac cu duhul, dacă nu este umil. Nimeni nu este umil, dacă nu are răbdare. Unirea este mai importantă decât libertatea. Nu este suficient ca Ardealul să fie liber, dacă nu e unit cu România. Nu este suficient să fiu liber, dacă nu sunt unit cu Dumnezeu. Cine nu este unit cu Dumnezeu, este dezbinat, demonizat, captiv.

Nu vrem să intrăm în istorie, ci să ieșim din ea. Victoriile sau genialitățile ne asigură un loc în istorie. Smerenia ne scoate din istorie și ne lansează într-o altă dimensiune. Cine renunță la lume, cu toată istoria ei, va moșteni fericirea. Din păcate, mulți fac invers, renunțând la fericire și alegând istoria, prestigiul, imaginea. Istoria sfinților este un mijloc, nu un scop în sine. Scopul este fericirea, prin ieșirea din istoria păcatului și unirea cu Dumnezeu. Nu Îl incompletăm pe Dumnezeu dacă nu credem, ci pe noi.

Dacă te întrebi prea mult, prea des, este posibil să nu mai ai timp să primești răspunsurile. Este ca și cum te tot pregătești să te joci, dar nu apuci. Asta pentru că lumea dinafara capului este diferită față de cea dinăuntrul lui. Cel nemulțumit nu este fericit. Când este acasă, în siguranță, vrea aventură. Când are parte de riscul aventurii, vrea acasă. Este ca și cum ai fi surprins doar de lucruri la care te așteptai.

Călătoria este lungă și ești însoțit de oameni agasanți, dar asta nu te împiedică să îți vezi nestingherit de drum. Vezi clădiri înalte, dar morală joasă. Asta nu te dezarmează. Nu este nevoie să ai memorie de elefant. Niciodată elefanții nu te vor întreba ceva ce ei au uitat. Idolul lumii nefericite este Mona Lisa. Arată de parcă este pe cale să se îmbolnăvească. Pentru că risipește energia ca marmelada. Pentru că lucrul care te face excepțional te însingurează. Întotdeauna rămâne ceva de iubit.

Bat clopotele, începe Liturghia, oamenii Îl răstignesc pe Fiul Omului. În Liturghie, înțelegi că Dumnezeu vrea să îți schimbi punctul de vedere. Vrea să nu îți pierzi vigoarea sufletului. Să nu mai fabrici și să nu mai vinzi mizerie și păcate. Vrea să nu mai degradezi. Să nu mai pregătești moartea altora, doar pentru ca tu să trăiești. Când ai o convorbire importantă, nu vorbi doar tu, ascultă și mesajul Prietenului. Închide toate aparatele la curent. Pune-te la dispoziția lui Dumnezeu.

Nu înțeleg de ce ar sfinți un preot o rachetă, de ce ar binecuvânta o posibilă crimă. Mă declar depășit complet de situație. Și totuși, se întâmplă. Este o decredibilizare fără margini, fără precedent. Ce ar spune Hristos despre asta? Dacă credința permite asta, nu a fost credință. Dacă aurul se oxidează, nu este aur. Dacă iubirea se termină, nu a fost iubire. Dacă prietenul pleacă, nu a fost prieten. Dacă preotul sfințește o rachetă, nu a fost preot.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *