LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Mai simpli, dar mai evlavioși

Share

Evanghelia de azi vorbește despre o realitate tristă: lumea se va lepăda de Dumnezeu[1]. Ceea ce vedem în jur nu este decât împlinirea aceste profeții. Ceea ce pot eu face este să nu mă asociez acestei lumi, ci să aleg să fiu de partea Celui lepădat. Chiar dacă cei ce Îl scuipă pe El mă vor scuipa și pe mine. Dar să nu mă despart de El, să nu mă lepăd de El. Evanghelia mai vorbește azi despre ceva: Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul meu[2].

Împărăția lăuntrică se referă la bucuria nemărginită de a Îl întâlni pe Dumnezeu în realitate, nu fictiv[3]. Este o răsplată în avans, o garanție a fericirii ce va urma. Păgânii călătoresc mii de kilometri după comori. Eu nu trebuie să caut departe diamantul credinței, ci foarte aproape, înlăuntrul meu[4]. Alerg departe după un doctor de inimă, dar Doctorul sufletelor este mereu aproape. Eu port acest Rai cu mine, indiferent unde călătoresc pe glob. Sfatul biblic este limpede:

  • Îndreaptă inima ta către Dumnezeu[5]! Îndreaptă cărarea ta[6]!

Fără să mă îndrept, mă voi lepăda. Unii nu vor să se îndrepte, ca să nu fie scuipați. Nu vor să fie umiliți. Dacă nu mă smeresc de bunăvoie… Dumnezeu locuiește doar în cei umili, care iubesc pacea. Fără să scap de mizeria mea, nu pot respira bucuria Lui[7]. Dacă în interiorul meu nu găsesc bucuria divină, voi gusta o parte din iad, voi fi deprimat, anxios, tulburat, nefericit. Această tristețe este marcată de multe griji și o găsim peste tot în jurul nostru, tinzând să ne contamineze. Doar egoismul nu îmi dă voie să gust această bucurie. Soluția este să Îl las pe Dumnezeu să îmi călăuzească viața. Sigur se pricepe mult mai bine decât mine. Doar așa voi scăpa de nemulțumiri. Cuviosul Paisie mă îndeamnă:

  • Simplifică-ți viața și oferă-I mai mult timp lui Dumnezeu[8]!

Între atât de multe griji, mai are loc Dumnezeu în inima mea? Tocmai, nu trebuie să fac ceva în plus, ci cevava în minus: Să nu mă mai îngrijorez pentru nimic! Omul simplu are numai gânduri bune.

Astăzi, tot răul vine de la necredință. Acum trei sute de ani oamenii erau mai simpli, dar aveau mai multă credință. Nu știau că sunt patru evanghelii, credeau că sunt doisprezece, dar aveau mai multă evlavie[9].

Cei care credeau în Dumnezeu nu se mai temeau de nimic. Azi, curajul este zdruncinat. Încrederea în Dumnezeu era cea mai bună asigurare. Unde este Dumnezeu, acolo este bucurie adevărată.

Bucuria este de la Dumnezeu, întristarea este de la diavol. Cel nemulțumitor este mereu întristat. Dumnezeu nu vrea să mă vadă întristat. Unde există smerenie, aghiuță nu are loc.

 

Marius MATEI

______________

[1] Luca 17, 25.

[2] Luca 17, 20-24.

[3] Macarie Egipteanul, Alte șapte omilii. Cuvânt despre rugăciune, IBMBOR, București, 1992, p. 298.

[4] Atanasie cel Mare, Viața cuviosului părintelui nostru Arsenie, IBMBOR, București, 1988, p. 205.

[5] Iosua 24, 23.

[6] Matei 3, 4.

[7] Chiril al Alexandriei, Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, IBMBOR, București, 2000, p. 902.

[8] Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol. V, Evanghelismos, București, 2007, p. 267.

[9] Ibidem, p. 279.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up