LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Mamă din ”întâmplare”

Share
    Email

Georgiana are 17 ani, provine dintr-o familie destrămată, și de aceea locuiește cu bunica ei, în satul Nicorești din județul Ialomița.

În urma unei relații pasagere cu Mădălin (19 ani) a rămas însărcinată. De aici începe drama tinerei, a mamei și bunicii ei. Însă drama nu este apariția copilului ci faptul că acest copil nu este dorit de cine ar trebui să-l iubească mai mult.

La trei luni de sarcină Georgiana merge la ginecolog și află că nu poate să facă avort întrucât are colul uterin scurt și în eventualitatea unui avort riscă să rămână infertilă pentru restul vieții sau să-și piardă chiar viața pe masa de operație.

Pusă în fața acestei fericite situații de a nu putea recurge la avort, Georgiana se obșnuiește cu ideea și între timp chiar se atașează de copilaș. Mărturisește cu ochii în lacrimi că încă de la început a simțit o relație specială cu bebelușul din burtică. Îi spunea să se liniștească iar el o asculta de fiecare dată.

Georgiana ar vrea să păstreze copilașul dar este constrânsă de bunică să-l abandoneze imediat după naștere. Este amenințată că nu va fi primită în casă cu copilul.

Bunica nu vrea să o accepte cu copilașul motivând că e prea bătrână, că are de făcut pomeni pentru bărbatul ei mort de numai 4 luni.

Mama Georgianei, Veronica, a făcut criză de nervi când a aflat că Georgiana este însărcinată și că păstrează copilul. Bunica și Georgiana mărturisesc că Veronica nu vrea să facă niciun efort pentru a-și vedea fiica. Contactată telefonic, Veronica motivează ca actualul soț nu ar primi-o pe Georgiana cu copilașul care stă să vină.

Deasemenea, Veronica spune că a iertat-o pe Georgiana, dar nu vrea să o vadă. Adică ”iert dar nu uit”… adică am iertat doar cu gura.

Mama și bunica insistă și fac presiuni asupra Georgianei pentru a da copilul spre adopție.

Georgiana și-a asumat responsabilitatea ducerii sarcinii până la capăt dar nu o sprijină nimeni și de aceea ar dori să lase copilul spre adopție pentru a avea un viitor mai bun, oferit de eventuali părinți adoptivi. Pe deasupra, și-a cerut iertare pentru greșeala făcută. Semne certe de pocăință și de maturitate, ceea ce mamei și bunicii le lipsesc cu desăvârșire până în acest punct.

Doamna Udrea, specialistul emisiunii, confirmă că mama și bunica fug de responsabilitate în detrimentul Georgianei.

Vizita la ginecolog

Se programează o vizită la un ginecolog. Doctorul Karim Maher, musulman de origine, încearcă să o convingă pe tânăra mămică să nu abandoneze copilașul.

Georgiana motivează problemele financiare și presiunile părinților.

Drept urmare, doctorul îi spune ferm: ”Credeți-mă, dacă copilul o să vină în viață, Dumnezeu o să aibe grijă de el. Deci nu-l lasă Dumnezeu să moară de foame.

Bunica motiveză în continuare că nu dorește susținerea Georgianei pentru creșterea acestui copil deoarece este văduvă de 4 luni și pe deasupra este în vârstă.

Între timp se trece la controlul propriuzis și atmosfera se destinde. Copilașul este o fetiță. Bucuria radiază pe chipul tuturor, numai că este pasageră, din cauza situației ingrate în care se află Georgiana.

De aceea, doctorul mai încearcă încă odată să schimbe cumva mentalitatea bunicii, spre binele tuturor: ”Sincer să vă spun mie nu-mi vine să cred. Eu vin din altă țară. Sincer, numai în România am văzut, din păcate! N-am văzut o mamă să renunțe la un copil sau o bunică. Credeți-mă, Dumnezeu a vrut să fie acest copil! Dacă nu vrea Dumnezeu să rămână ea însărcinată nu rămânea însărcinată!”

Bunica motivează în continuare pomenile pentru lipsa de sprijin acordată Georgianei în creșterea copilului.

Doctorul insistă că nu se poate așa ceva, mai ales dacă ea este credincioasă și se încheie consultul cu angajamentul doctorului de a acorda consultații gratuite Georgianei pe toată perioada sarcinii, numai să păstreze copilul după naștere.

Doamna Udrea merge împreună cu Georgiana și bunica la alt specialist. Acolo află că i se poate oferi sprijin prin găzduire la un centru maternal timp de 6 luni, imediat după naștere.

Bunica află că este ilegală o ințelegere cu doritori pentru adopția copilului mai înainte de nașterea sa.

În centrul maternal

La deplasarea în centrul maternal, Georgiana și bunica au parte de o surpriză: o tânără vecină din sat se află acolo împreună cu copilașul. Tânăra motivează că tatăl ei nu a mai vrut să o primească cu un copil.

Georgiana plânge din nou, este dezorientată și deznădăjduită că este lăsată pe drumuri. Bunica declară că ”sunt bătrână… am lemne să fac focul, căldură? am numai pentru mine n-am să fac căldură la un copil.”

Doamna Udrea îi spune că totuși există un sprijin financiar legal, adică indemnizația pentru copil. Bunica oprește dialogul motivând că îi este rău și ar dori să meargă acasă.

Odată ajunsă la casa bunicii, Georgiana își anunță mama la telefon că bebelușul din burtică este o fetiță și că adopția nu se poate face așa ușor cum ar fi crezut.

Mama este indiferentă la toate aceste vești și pe finalul discuției declară că ”Mai bine să-l crească statul! Este prea greu pentru mine”

Bunica își spune și ea păsurile din nou despre această situație: ”Asta-mi trebuie mie? Eu am problemele mele”

Doamna Udrea, încercând să o determine pe bunică să se pună în pielea Georgianei pentru a o îndupleca, o întreabă ce ar face dacă ar avea 17 ani și ar fi însărcinată.

Răspunsul bunicii este împlacabil: ”M-aș arunca dracu’ într-o fântână!” No comment!

Georgiana plânge…

Deplasarea la Mădălin

Mădălin locuiește la bloc. Spune că ar vrea să păstreze el copilul. L-ar crește el, ajutat de sora sa.

Întrebat dacă îi va permite Georgianei să-și vadă copilul în fiecare zi, spune că doar atât cât va fi mic, iar mai apoi mai rar.

Georgiana nu acceptă această situație.

Bunica îl somează cu o întrebare incomodă: ”De ce nu vă luați?”

Georgiana îi răspunde simplu: ”Mamaie, nu se poate dragoste cu sila!”

Mădălin motivează că are o prietenă deja, dar care nu știe că el este tătic.

Întoarcerea acasă

Georgianei i se promite din partea reprezentanților statului o locuință socială la Medgidia, imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.

Bunica conștientizează situația și în final acceptă să o sprijine pe Georgiana până împlinește vârsta cerută de lege pentru suportul promis.

Concluzii finale

Cuvântul ”întâmplare” poartă ghilimele în mod întenționat. Copii nu vin pe lume din întâmplare ci ca urmare a unui act sexual dintre două persoane, prin intermediul cărora Dumnezeu binevoiește să mai aducă un suflet pe lume, spre mântuirea tuturora, atâta timp cât colaborăm la planurile Lui.

În general, tinerii iresponsabili și cei care i-au crescut în acest fel, adică cei care sunt mai iresponsabili decât primii, se amăgesc că actul sexual este alcătuit doar din plăcere. Nu și-au învățat încă firea umană, prin urmare încă nu și-au asumat-o așa cum este. Nu vor să accepte în ruptul capului că prin construcție, plăcerea actului sexual vine întotdeauna la pachet cu responsabilitatea creșterii eventualilor copii ca rezultat al iubirii. Se împotrivesc firii umane, adică împotriva lor. De aici vin și necazurile.

Georgiana: Are o vină prea mică pentru drama creeată. Provine dintr-o familie destrămată. Inițial a stat la mama ei, recăsătorită, dar a fugit de acolo la tatăl ei, recăsătorit și el. A fugit și de la tată, și astfel a ajuns să stea cu bunica. Faptul că un copil fuge de acasă, și mai ales o fată, înseamnă că a fost crescut(ă) cu multă ne-iubire. Și din ne-iubire se nasc toate dramele omenirii. Georgiana este un copil care nu a avut parte de iubire și de aceea a ajuns să o caute pe cea față de un băiat, la timpul nepotrivit și cu persoana nepotrivită. Deci marea vină o poartă părinții ei. Mai mult decât atât, la doar 17 ani, Georgiana s-a dovedit a fi matură și responsabilă, într-un context atât de dificil. Ea a arătat că de multe ori, cei mici iubesc mai mult decât cei mari. De reținut că deși Georgiana are vina cea mai mică din toată această poveste, este singura care și-a cerut iertare. Însă mama, bunica și Mădălin sunt cei mai datori să ceară iertare Georgianei, pentru că ei sunt și cei mai vinovați de situația ei grea.

Bunica, Maria: iresponsabilitate și egoism. Pe amândouă le-a scuzat cu bătrânețea și pomenile. Pentru ea credința în Dumnezeu s-a rezumat la ritual. O credință de fațadă, moartă, moștenită de contextul în care s-a născut și a crescut. Cu acest strănepot, Dumnezeu îi dă șansa să-și câștige mântuirea… de patimi, că ele ne omoară pe toți.

Mama Georgianei: faptul că a făcut criză de nervi la aflarea veștii că fata ei este însărcinată trădează un dezechilibru sufletesc instalat demult pe fondul necredinței, dar mai ales puținătatea iubirii de mamă. Totuși cred că indiferența față de Georgiana este de departe, cea mai dureroasă patimă.

Mădălin: înfățișare de golănaș „de treabă”. E tătic la 19 ani, dar încă îi arde de alte ”prietene”… cărora să le înșele așteptările ca și Georgianei. Are toate șansele să ajungă ca și tatăl Georgianei, dacă nu se trezește cumva între timp.

Tatăl Georgianei: doar cu numele, defapt ca și inexistent. El, ca atâția alții, este răspunsul la întrebarea: ”De ce există atâția copii abandonați prin orfelinate?” Din pricina taților iresponsabili. Că dacă n-ar fi bărbații iresponsabili, femeile s-ar da degrabă după ei. Dar n-au cu cine să facă echipă sărmanele.

Preotul satului: nu apare în emisiune, deși ar fi trebuit ca măcar așa să-și spele obrazul pătat de eșecul misionar al acestui caz (bunică – mamă – nepoată).

Doctorul ginecolog: nici că s-ar potrivi mai bună descriere decât aceste cuvinte ale fericitului părinte Nicolae Steinhardt: ”Cred în Duhul Sfânt, care suflă unde şi când vrea, spre scandalul şi zăpăceala fariseilor, angeliştilor şi habotnicilor, care, ca şi Tatăl şi Fiul, vrea altceva decât numai forme, filosofic, dovezi istorice şi scripturale.” Pe când și la noi  asemenea doctori ginecologi, care să-și asume în practica medicală, apostolatul vieții?!

Doamna Udrea: Avem nevoie de astfel de oameni care să-i ajute pe alții să-și asume responsabilitățile. Dumnezeu să-i înmulțească strădaniile.

Binecuvântata ”întâmplare”: cred cu tărie că această dramă este o minunată lecție pedagogică prin care Dumnezeu vrea să repare și să vindece toate patimile celor împlicați: să îl vindece pe Mădălin de duhul desfrânării, să o vindece de egoism și de puțina credință pe bunica Georgianei, să o vindece de nepăsare pe mama Georgianei iar Georgianei să îi ofere sprijin de nădejde și mângâiere sufletească pentru mai târziu.

Noi să ne rugăm pentru toți!

 

Dan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up