LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

MARGINALIZAREA CREDINTEI IN ROMANIA?

Share
Libertatea religioasa e pretioasa, asa cum scriem mereu. De aceea ne preocupa cind auzim si in Romania voci disonante care lamenteaza ca “la noi e prea multa religie”, ca religia nu ar trebui predata in scoli, ori ca daca e predata sa nu se predea principiile sau invataturile religioase ci “istoria” religiilor, ori un “dialog” intre credinte, ori intre cei care imbatisaza o credinta religioasa si cei care nu. Vocile acestea nu sunt autohtone si nici nu au radacini in Romania. Sunt idei importate din exterior. Conform ultimului recensamint in Romania sunt doar 21,200 de atei si 23,900 de persoane fara religie.
Celelalte mai bine de 19 milioane suntem crestini. Dar organizatiile umaniste si seculariste din Occident, in special Marea Britanie, promoveaza cu agresivitate secularizarea scolilor si a spatiului public in detrimentul simtamintelor religioase si mai ales a exprimarii lor. Iata ca aceste idei sunt promovate si in Romania de un grup minuscul de persoane si organizatii fara sau cu doar o mina de membrii, dar care pretind sa vorbeasca in numele “societatii civile”. Dupa cum stiti, saptamina trecuta un grup de astfel de organizatii a inaintat Ministerului Educatiei o nota in care solicita exact ce am descris aici. Nu am stat insa pe ginduri. Colegii de la Provita, AFR, si alte organiztii pro-familie si crestine in Romania au inaintat, luni, o Scrisoare Deschisa, dnei Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei in care isi exprima ingrijorarea fata de incercarile de marginalizare a credintei religioase in spatiul public din Romania. Redam textul integral al scrisorii.
Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației
Referitoare la predarea religiei în școlile publice și la atacurile asupra acesteia (București, 6 octombrie 2012)
Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu: Organizaţiile noastre își manifestă îngrijorarea pentru atacurile repetate față de predarea religiei în instituțiile publice de învățământ, atacuri orchestrate de organizații care au ca unică rațiune de a fi marginalizarea actului de credință în societate și impunerea agendei ideologice secular-ateiste. De ani buni, la fiecare debut de an școlar, aceste organizații, care, deși nu au reprezentativitate reală, se pretind a fi „reprezentanți ai societății civile”, încearcă pe toate căile posibile nu numai eliminarea simbolurilor religioase din școli, ci și eliminarea predării religiei, în paralel cu promovarea secularismului agresiv și a unei pretinse „toleranțe” față de anumite categorii „discriminate” religios.
Noua solicitare de modificare a manualelor de religie, despre care am aflat din presă joi 4 octombrie 2012, este o altă diversiune: întrucât nu au reușit să obțină modificarea legii în sensul dorit (eliminarea orei de religie), secular-ateiștii urmăresc să facă practic inutilă predarea acestei materii prin transformarea cursului de religie într-unul de istorie călduță, din care să fie scoase referirile la sistemul de valori tradiționale, moral-religioase. Cei în cauză își motivează acțiunile prin pretinsa grijă față de copiii îndoctrinați cu o „religie intolerantă și agresivă”, însă ei înșiși promovează o agendă ideologică agresivă și realmente intolerantă la adresa persoanelor cu convingeri moral-religioase.
Am aflat, de asemenea, cu stupoare despre o tentativă, de inspirație bolșevică, de intimidare a directorilor de școli, amenințați cu plângeri penale pentru vini închipuite privind modalitatea de organizare a orelor de religie. Dorim să vă informăm și vă rugăm să transmiteți celor vizați, că vă oferim asistență juridică gratuită prin juriștii și avocații noștri. De altfel, vă reamintim că în urmă cu 6 ani am avut o astfel de colaborare de succes. Atunci a avut loc o încercare de îndepărtare a simbolurilor religioase din școli, coordonată de aceleași persoane, cu sprijinul unei instituții a statului (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării). Spre meritul comun, ministerul pe care îl conduceți și organizațiile noastre au reușit contracararea în instanță a acestui atac.
Ne afirmăm convingerea că predarea religiei în școli, evident cu respectarea deplină a libertății de opțiune și de convingere a reprezentanților legali ai minorilor, este stringent necesară în perioada actuală, de accelerată dezintegrare socială, în care copiii și tinerii sunt lipsiți de modele și de repere morale reale. Rămânem dispuși la dialog și vă rugăm pe această cale să ne considerați partenerii ministerului și ai dvs. personal în orice demers onest pentru ridicarea calității actului educațional și spre beneficiul societății în general.
Cu prețuire deosebită: Alianța Familiilor din România, prin Bogdan Mateciuc; Asociația PRO VITA Fil. București, prin Bogdan Stanciu; Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului, prin Virgil Vlăescu; Asociația „Ortodoxia Tinerilor”, prin Claudiu Bălan; Asociația WorldTeach, prin Beniamin Lup; Alianța pentru Demnitate Națională, prin Iulian Capsali; Asociația „Rost”, prin Claudiu Târziu; Asociația Civic Media, prin Victor Roncea; Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, Filiala Iaşi, prin Margareta Vlad; Asociația de Științe Etnologice din România; Ateneul Tătarași, Iași, prin Liviu Brătescu; Asociaţia „Alexandu Lăpuşneanu”, Iaşi, prin Aurica Ichim; Asociaţia Communio, Iaşi, prin Eugenia Burdea; Asociaţia „Dialog pentru Dezvoltare”, Iaşi, prin Isabela Cioata; Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, Iași, prin Dana Răileanu; Asociaţia Meşterilor Populari din Bucovina, prin Florin Cramariuc; Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului, prin Costi Lungu; Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti” Alba, prin Petruța Pop.
Reactii in presa romana
Media romana a sesizat demersul acestor organizatii cu articolul alaturat din Evenimentul Zilei: ATACUL RELIGIEI în şcoli. ATEII MILITANŢI şi-au pus în cap familiile şi meşterii populari – Social > EVZ.ro http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.evz.ro%2Fdetalii%2Fstiri%2FATACUL-RELIGIEI-n-coli-ATEII-MILITANI-i-au-pus-n-cap-familiile-i-meterii-populari-10.html%23ixzz28r7zkjRd Articolul contine putina analiza, dar este foarte bogat in reactii si comentarii, unele foarte interesate. Aproape 500 de comentarii au fost facute pe seama Scrisorii Deschise.
VESTI BUNE DE LA BACAU
Saptamina trecuta va informasem despre un eveniment care urma sa aibe loc pe 30 octombrie la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Bacau, numit “Mix it up Day”! Ei bine, ca urmare a demersurilor noastre, evenimentul a fost anulat! Va alertasem ca organizatia mama care promoveaza acest eveniment, Southern Poverty Law Center din SUA, e una radicala, care, cu toate ca a inceput bine, in anii 70, ca si o organizatie de combatare a discriminatii rasiale, in ultimii ani a devenit una din organizatiile cele mai agresive in promovarea homosexualitatii in scolile si campusurile americane.
http://www.tolerance.org/search/apachesolr_search/sexual
orientation.) Am fost ingrijorati de participarea Colegiului din Bacau la acest eveniment si am scris conducerii lui Southern Poverty Law Center cerindu-le anularea evenimentului planificat in Romania. (Redam mai jos textul integral al corespondentie) La numai o zi, SPLC ne-a informat ca evenimentul din Romania a fost, de fapt, initiat la solicitarea Colegiului din Bacau, nu la initiativa celor din SUA. Va informam pentru a clarifica comentariul facut saptamina trecuta. Va anuntam, insa, ca, la cererea conducerii Colegiul din Bacau, evenimentul a fost anulat. Vesti bune! Adaugam deasemenea ca unul dintre cititorii nostri a facut si el un demers pe linga Colegiu cerind anularea evenimentului. Multumim dinsului si celorlalti care si-au facut auzita vocea.
NOTA AFR: October 6, 2012
Mr. Richard Cohen, President, Southern Poverty Law Center, 400 Washington Avenue, Montgomery, Alabama 36104, Via electronic and fax (334-956-8481) delivery Re.: Mix It Up Day in Romania
Dear Mr. Cohen: Greetings from the Alliance of Romania’s Families on whose behalf I write! We are a grassroots movement in Romania concerned with the moral welfare of our families and children. We represent the moral positions of hundreds of thousands of Romania’s families and plead the value and welfare of the family institution in the Romanian Parliament, the institutions and structures of the European Union, and in the Council of Europe.
Recently we learned that this month the Southern Poverty Law Center is sponsoring “Mix it Up Day” in many public schools around the United States and in a number of schools in other countries, including Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” in Bacau, Romania. We regret and view as unfortunate SPLC’s decision to include Romania in this event.
We have examined, rather closely, your organization and, while we find some of its objectives admirable, we also find some of them irreconcilable and incompatible with the values of our organization and the Christian moral values treasured by the people of Romania. Specifically, we object to the Center’s promotion of homosexuality, a lifestyle the vast majority of the Romanian people view as immoral and unacceptable.
We have further determined that your organization is extremist and intolerant of the respectfully expressed views of other organizations. The recent classification by your organization of the Family Research Council and of the Alliance Defense Fund (now known as the Alliance Defending Freedom) as “hate groups” is giving us, in Romania, great concern about the apparently intolerant nature of your organization. We find it inherently incoherent for the SPLC to publicly proclaim commitment to tolerance but in actuality to act out in an intolerant fashion. The organizations I have just mentioned enjoy tremendous respect in Romania. In promoting homosexuality, your Center is offending the people of Romania. We are a deeply religious nation, a socially conservative society, and wish to remain so.
We, therefore, are respectfully requesting that the Center cancel “Mix it Up Day” in Romania and cease any activities it may have planned there. The people of Romania are not seeking to influence the moral positions of the people of the United States, a nation and country they admire and respect most sincerely, and do not pass judgment on the moral positions they hold.
We believe the Center should adopt the same respectful position and attitude toward Romania and the rest of the world. For too long, too many outside entities, from the Muslim empires to the Soviet empire, have lectured the Romanian people on how they should think and shape their values and morality. Frankly, they resent this interference and are very sensitive to yet another event which is designed to indoctrinate their young in the subjective and highly questionable views of morality which your Center espouses. They wish to be left alone and be allowed to continue to anchor their values in the Christian faith, which has sustained them throughout history for over a thousand years. In closing, we plead once again and hope that you will understand our sensitivities and will cancel the Center’s October 30, 3012 event scheduled in Bacau, Romania. [Scrisoarea AFR a fost semnata de dl Petre Costea]
Copie: Prof. Adrian Fuioaga, Director, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, Str. Vasile Alecsandri nr. 18, Bacau, ROMANIA, Via facsimile transmission (234-581-381), and electronic delivery
RASPUNSUL SPLC: October 7, 2012, Dear Mr. Costea, Richard Cohen passed your letter to me, as Director of Teaching Tolerance and the person responsible for Mix It Up at Lunch Day. Please be assured that neither Teaching Tolerance nor the SPLC planned or initiated any events in Romania. A school in Romania voluntarily signed up to participate in the event. Mix It Up is about nothing more than encouraging students to make new friendships and break through many of the social boundaries that separate them. In the United States, these are often racial, ethnic, socioeconomic or religious. The day is not about sexual orientation.
Schools that sign up for the day receive no direct programming from us. They organize the day and set the agenda according to their own needs. It is planned entirely at the local level, although we do offer many ideas and resources about how to proceed. If you take even a cursory look at these, you will see that they are quite benign, and aimed at reducing prejudice.
The school in question has already requested to be removed from our map and we have done that. You mention that you’ve explored the SPLC website; I would like to recommend you also take a look at the Teaching Tolerance site, particularly the part related to Mix It Up at Lunch Day. It’s athttp://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.tolerance.org%2Fmixitup, Thank you, Maureen Costello, Director, Teaching Tolerance, Southern Poverty Law Center, 400 Washington Ave., Montgomery, AL 36104, 334-956-8327, http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.tolerance.org%2F, maureen.costello@splcenter.org

ZIUA INTERNATIONALA A TINEREI FETE
ONU ne anunta ca astazi, 11 octombrie, e Ziua internationala a tinerei fete (The International Day of the Girl Child). Pe 30 martie 2012 Adunarea Generala a ONU a adoptat o Rezolutie care declara octombrie 11 ca Zi internationala a tinerei fete, sa fie sarbatorita in fiecare an. (Textul Rezolutiei poate fi citit aici: http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fsrsg.violenceagainstchildren.org%2Fdocument%2Fa-res-66-170_535) Initiativa este un buna – in principiu. Tinerele fete trebuie incurajate sa-si dezvolte talentele si sa le canalizeze in domenii folositoare societatii. Trebuie iubite si apreciate. Discriminarea impotriva femeilor, si mai ales a tinerelor fete, trebuie eliminata. Violenta impotriva fetelor si a femeilor, fie domestica, fie hartuirea sexuala la locul de munca, sunt inadmisibile. Totodata, insa, ne exprimam ingrijorarea fata de ideologia ONU pentru promovarea si elevarea statutului tinerei fete in societate. Ea prevede echiparea tinerelor fete cu o perspectiva feminista, nu traditionala, si cu drepturi reproductive si sexuale (a se citi, avort). In plus, din nefericire, ONU isi inchide ochii la cel mai dezgustator si mare genocid care se petrece in zilele noastre, legal si sub ochii nostri: genocidul fetitelor nenascute in India, China, Corea, si Vietnam. Inca asteptam o Rezolutia ONU care sa condamne aceasta practica discriminatorie. Tinerele fete au nevoie de dragostea parinteasca, un camin stabil, invataturi morale edificatoare, nu de un drept la avort. Cu prilejul acestei zile deosebite impartasim ginduri alese si de pretuire pentru toate ficele si nepotelele noastre!
BUCURIE MARE LA BEIUS – S-A NASCUT O FETITA!
Dintre mesajele care le-am primit din partea dtra in ultima saptamina l-am selectat pe unul primit din partea unui nou tatic – care ne-a scris cu multa bucurie ca in familia lui tocmai s-a nascut inca o fetita! Dumnezeu sa o creasca mare, mare de tot! (“Salutari din tara Beiusului! Doar vroiam sa va multumim pentru gandurile bune legate de nasterea celui de-al saselea membru al familiei. Carola s-a nascut natural cu 4800g si 58cm pe 6 Octombrie, iar impreuna cu Erika se simt bine. Dumnezeu si-a aratat din nou bunatatea.”)
PROTEJATI-VA OCHII!
Protejati-va ochii si ochii copiilor vostri de murdaria internetului si a pornografiei. Saptamina trecuta am anuntat ca AFR a pregatit o plianta cu instructiuni specifice pentru parintii pentru a bloca accesul copiilor la pornografia online. O puteti citi si descarca aici: http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.alianta-familiilor.ro%2Finternetcurat.pdf
Am primit o sugestie suplementara din partea unui cititor, cu acelasi scop. O gasim folositoare si va rugam sa incercati si sugestiile dinsului. Cu cit mai multe, cu atit mai bine! (“Buna Ziua, Ati mentionat mai jos de o metoda pentru filtrarea pornografiei. Va rog sa downloadati si sa studiati si software-ul din link-ul de mai jos. E total gratuit si are rezultate exceptionale. http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1725894&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww1.k9webprotection.com%2F Cu stima, C.I.)
Alianta Familiilor din Romania

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *