LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Mesajul unui medic creștin

Share

Bună ziua. Îmi cer iertare că postez un mesaj non-pomelnic.

Eu sunt medic rezident cardiolog la Târgu Mureș, deci vă scriu în calitate de medic de-al Mănăstirii Oașa (filiala Găbud).

De la bun început admit că nu cunoștem tot adevărul despre această pandemie. Ea există, nu e doar un circ mediatic. Sigur, marile puteri, industria sus pusă, Banca Mondială, cine vreți, va câștiga din această criză mondială. Dar boala există, sunt foarte multe cazuri. Colegii români din Italia, Franța, Spania, Germania sau SUA ne atenționează în mesaje private să nu ne relaxăm și să ignorăm regulile. E dezastru, sunt mii de morți. Ne e groază de momentul în care vom lăsa să moară oameni care vor avea nevoie de terapie intensivă doar pentru că au peste 65 de ani sau pentru că au și alte boli. Oricum va fi rău, dar dacă nu respectă strict populația indicațiile, va fi îngrozitor. Rugăciunea ajută, dar combinată cu ascultarea și dreapta socoteală.

BOR s-a comportat exemplar până acum, nu avem ce-i reproșa. Când toate instituțiile au redus la minim activitatea, când totul s-a închis, nu putea Biserica să fie contra. E rău că sunt închise bisericile, dar harul nu-i oprit. Nimeni nu a vrut să închidă bisericile ca să se opună ortodoxiei. E doar o măsură de precauție. Dacă PF Daniel a zis că se interzice accesul credincioșilor, de ce nu facem ascultare? Nu pierdem nimic în plan duhovnicesc făcând ascultare, pierdem dacă ne credem mai deștepți decât ierarhii, medicii, specialiștii, etc… Și mai e ceva, mai important. Am impresia că unii îi ispitesc chiar pe preoti să îi mai lase, așa, câte unu, câte doi, în biserică. E grav! E grav că îi ispitesc să nu facă ascultare față de ierarh, e grav că pun în pericol institutia bisericii, credibilitatea ei și integritatea ei. Dacă, din cauza asta, vor închide de tot bisericile și vor sluji preoți în sufragerii va fi mai bine? Să nu facem circ gratuit. Să nu îl ispitim pe Dumnezeu. Dacă suntem creștini adevărați ne rugăm liniștiți acasă. Sfânta Maria Egipteanca de câte ori a fost la Sf. Liturghie după ce s-a retras în pustie? Sf. Teodora de la Sihla la câte Liturghii a fost? Nu spun că Liturghia nu e esențială, nu-mi săriți în cap. Spun doar că dacă e ascultare, o perioadă nu se întâmpla absolut nimic.

Fraților, s-au tocit coperților ceasloavelor voastre? S-au rupt metanierele? Nu face cinste bisericii, suntem împotriva bisericii, a ierarhilor dacă facem asta. Hristos nu a îndemnat de dragul credinței la nicio răscoală împotriva stăpânirii romane. Dar noi ne găsim acuma… Păi, cuvântul de bază în Pateric e ascultarea. Acuma ierarhii spun nu, și noi zicem da?

Ca medic ortodox, fiu al Găbudului, mă opun categoric oricărei organizări în acest sens. Nu ne ia nimeni (încă) biserica. Ieroschimonahul Rafail Noica ne-a averizat demult în repetate conferințe să nu începem lupta înainte de vreme și să nu ne opunem fără rost stăpânirii. Păi, ori e sfânt în viață ori nu mai e?

Vă atașez un cuvânt de-al Pr. Ciprian de aseară înregistrat de pe Doxologia, post de radio al Mitropoliei Moldovei. Și eu aștept să merg iar la biserică, dar vreau să trecem toți sănătoși peste periaoda asta, vreau să nu mă întâlnesc cu niciunul dintre dumneavoastră intubat, vreau să ne ajute Dumnezeu să ieșim cu bine, să scurteze boala, să o ușureze și să învățăm ceva din asta!

Rugați-vă să avem putere să tratăm, să ne descurcăm cu ce avem, să nu ne îmbolnavim. Îngălbeniți Psaltirea și acatistele sfinților doctori (că asta încercăm să facem și noi) și…. așteptați. Doamne ajută!

 

Ciprian Fișcă

 

sursa foto: pixabay.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *