LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Moaştele Sfântului Ioanichie cel Nou

Share

DSC_0150small
În data de 26 iulie în Calendarul Ortodox, sărbătorim ziua Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, un sfânt a cărui viaţă a închinat-o lui Dumnezeu de foarte tânăr şi despărţindu-se de toate ispitele lumeşti s-a retras la Schitul Cetăţuia Negru-Vodă. Mai târziu,  a ales viaţa de pustnic, nevoindu-se într-o peşteră din munţii Muscelului. La Mănăstirea Negru-Vodă, sâmbăta aceasta a avut loc o frumoasă slujbă de pomenire a Sfântului, iar credincioşii cu mare evlavie şi credinţă s-au închinat la Sfintele sale moaşte. Acestea au fost aduse definitiv în biserica mare de la Mănăstirea Negru-Vodă din Câmpulung-Muscel, pe data de 19 ianuarie 2013.

Pe la începutul secolului  XVII, vreme de peste 30 de ani Cuviosul Schimonah Ioanichie a sihăstrit într-o peşteră foarte retrasă, nevoindu-se departe de oameni, hrănindu-se doar cu pâine şi apă pe care i le aducea ucenicul său, iar Sfintele Taine le primea de la egumenul  schitului Cetăţuia Negru-Vodă.

Osemintele cuviosului sihastru Ioanichie s-au descoperit cu voia lui Dumnezeu abia în anul 1944, de către egumenul Pimen Bărbieru şi monahul Isidor. Acestea erau galbene şi frumos mirositoare, iar în prezent sunt singurele moaşte întregi ale unui cuvios român din secolul XVII.

a consemnat Laurenţiu Cosmoiu

DSC_0140small

 

DSC_0144small

 

DSC_0187small

 

DSC_0136small

 

DSC_0138small

 

DSC_0158small

DSC_0191small

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *