Moaştele Sfântului Ioanichie cel Nou
Share

În data de 26 iulie în Calendarul Ortodox, sărbătorim ziua Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, un sfânt a cărui viaţă a închinat-o lui Dumnezeu de foarte tânăr şi despărţindu-se de toate ispitele lumeşti s-a retras la Schitul Cetăţuia Negru-Vodă. Mai târziu, a ales viaţa de pustnic, nevoindu-se într-o peşteră din munţii Muscelului. La Mănăstirea Negru-Vodă, sâmbăta aceasta a avut loc o frumoasă slujbă de pomenire a Sfântului, iar credincioşii cu mare evlavie şi credinţă s-au închinat la Sfintele sale moaşte. Acestea au fost aduse definitiv în biserica mare de la Mănăstirea Negru-Vodă din Câmpulung-Muscel, pe data de 19 ianuarie 2013.
Pe la începutul secolului XVII, vreme de peste 30 de ani Cuviosul Schimonah Ioanichie a sihăstrit într-o peşteră foarte retrasă, nevoindu-se departe de oameni, hrănindu-se doar cu pâine şi apă pe care i le aducea ucenicul său, iar Sfintele Taine le primea de la egumenul schitului Cetăţuia Negru-Vodă.
Osemintele cuviosului sihastru Ioanichie s-au descoperit cu voia lui Dumnezeu abia în anul 1944, de către egumenul Pimen Bărbieru şi monahul Isidor. Acestea erau galbene şi frumos mirositoare, iar în prezent sunt singurele moaşte întregi ale unui cuvios român din secolul XVII.
a consemnat Laurenţiu Cosmoiu