LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Monstruletii patrioti

Share

de Daniel Valean:

 

Criza, mai mult decât somnul raţiunii, naşte monştri. 

Ieri, de Ziua Eroilor, mi-a fost dat să văd un nou fenomen-apucătură a celor care aleargă pe la statui cu ocazia diferitelor festivităţi aniversare sau comemorative, în vederea mobilizării electoratului. Ca de obicei, momentul depunerii de coroane a fost unul bine organizat, ierarhic, în funcţie de importanţa grupărilor politice, sociale, economice şi paramilitare din zonă. Au depus coroane, de la partidele politice până la Băile Comunale şi Asociaţiile de proprietari ale blocurilor x, y, z. Au păstrat momente de reculegere fiecare, în funcţie de rugăciunile pe care le ştiau (Tatăl nostru sau Îngerelul) sau în funcţie de timpul liber disponibil.

Dar partea surprinzatoare abia acum urmeaza: pentru că prin centru erau multe statui şi cineva propusese ca fiecare să beneficieze de coroane, rezultatul a fost că statuile acoperite de coroane erau despuiate imediat, iar coroanele erau mutate la alte statui. Un fel de film cu Stan şi Bran, în care unul pune un lucru într-un loc, celălalt îl mută în alt loc şi tot aşa. 

Acum, pe final, realizez că am greşit în introducere. Nu criza naşte monştri. Pur şi simplu monştrii există. Suntem înconjuraţi, vorba cuiva…

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *