LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Noaptea nu este noapte

Share

Credința să fie mai mare decât frica, atunci când pășim pe apă. Simbolul iubirii nu este o inimă, ci o cruce. Martirajul înseamnă să te întâlnești mai repede cu Dumnezeu, să scapi de curse, să auzi glasul eliberator: Am un plan cu tine, ai încredere în Mine? Concentrează-te pe Mine, nu pe problemele tale! Rezistă, sosesc curând! Cel ce încearcă să îți limiteze rugăciunea știe că rugăciunea îl va limita pe el. Cel ce te dușmănește, nu o face pentru că ești slab, ci tocmai pentru că ești puternic. Ai puterea Mea și asta îl irită la culme. Nu dori să schimbi circumstanțele, ci mai degrabă să te schimbi pe tine în aceste circumstanțe.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzTeofil-de-Iberia-1080x675

Bronzul te face mai fericit decât argintul, nu ai frustrarea că ai pierdut aurul. Este o schimbare de perspectivă, prin evitarea capcanelor (amăgirea de sine, privitul în jur, exagerarea necazurilor, amintiri false). Zice părintele Evghenie de la Hozeva: Noaptea nu este noapte și întunericul nu este întuneric; lumina lui Dumnezeu luminează tuturor. Sunt foarte bucuros de reîntâlnirea cu părintele Nicodim Sângerzan de la Cormaia (ucenicul părintelui Rafail Noica), cu părintele Antonie de la Nușeni (ucenicul părintelui Paisie Iloaie) și cu părintele Meletie de la Parva (ucenicul părintelui Chiril Zăgrean). Bateriile sunt pline, numai să nu se descarce prea repede. Pe drumul mântuirii, ne pasc trei primejdii: mândria, nepăsarea și deznădejdea. Rugăciunea te unește cu Dumnezeu, pentru că te desparte de diavol.

Capacitatea noastră de învățare a binelui este foarte mare. Cei mai talentați sunt cei ce au muncit cel mai mult, cei ce au exersat mii de ore. Cei mai fericiți sunt cei au scăpat de tristețile închipuite. Cei mai altruiști sunt cei ce și-au recunoscut vina. Cei mai împliniți sunt cei ce și-au pus nădejdea în Dumnezeu. Cei mai liniștiți sunt cei necontaminați de răul din jur. Dacă nu vom risipi sentimentele negative, acestea se vor intensifica. Iubirea divină ne scapă nu doar de frica de moarte, ci și de sentimentul de inutilitate și de anxietate, iritabilitate, agitație și panică. Iubirea divină sporește în noi încrederea și compasiunea.

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *