LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Noua revistă ROST apare sub semnul Crucii

Share
Ajunsă la numărul 101, revista lunară de cultură creştină şi politică ROST, se relansează, în septembrie, într-o formulă editorială şi grafică îmbunătăţită în chip spectaculos.
 
În cele 80 de pagini color, tipărite pe o hîrtie de cea mai bună calitate, cu coperte cartonate şi plastifiate mat, găsiţi studii, documentare, eseuri, interviuri şi reportaje despre o realitate politică, istorică şi culturală văzută prin grilă creştină.
 
Tema centrală a acestei ediţii este Crucea: de la semnul credinţei creştine la simbolul pătimirii românilor. „Românitatea e plină de răni, de la Nord la Sud şi de la Vest la Est. Suferinţele ei alcătuiesc o cruce peste ţara-mamă. O cruce a cărei inimă, Harghita – Covasna, sîngerează azi cel mai tare. Una care poate fi răscumpărătoare în veşnicie sau numai chinuitoare în veac” – ni se spune de pe coperta 1.
 
Aşa cum v-a obişnuit, ROST vă oferă şi un documentar despre o personalitate-reper: Mihail Manoilescu – un politician patriot şi un economist cu adevărat profesionist, care a făcut mari servicii României; printre altele, a întărit leul într-o perioadă de criză. „Am ales să-l evocăm nu numai pentru exemplaritatea personalităţii lui, ci şi pentru funcţia trezitoare a mărturiilor sale” – îşi motivează redacţia opţiunea pentru Manoilescu. Povestea vieţii lui Mihail Manoilescu este jalonată cu fragmente din Memoriile sale – un veritabil document istoric al perioadei interbelice.
 
Din sumar, mai remarcăm ultimul interviu acordat de marele duhovnic Petroniu Tănase, de la Sfîntul Munte Athos. Textul, purtînd titlul „Omul este om cînd tinde spre Dumnezeu”, este publicat în premieră, la cîteva luni după mutarea la cele veşnice a părintelui Petroniu. Astfel, Avva Petroniu ne sfătuieşte, de dincolo de mormînt, cum să ne cunoaştem cea mai mare patimă şi cum să o stăpînim, de ce să fugim de televizor şi internet şi cum să ne asumăm credinţa ca pe o jertfă.
 
Vă recomandăm şi foarte interesanta anchetă de opinie „Cuplul, între concubinaj şi cununie” – la care răspund psihologul Andreea Tulban, scriitorul Dan Stanca, părintele profesor Constantin Necula şi actorul Dan Puric. De asemnea, ca noutăţi: rubricile de poezie (Dante Aligheri, Divina Comedie, Purgatoriul, Cîntul XXIII, în traducerea lui Răzvan Codrescu), proză („Povestea evreului Friedin”, fragment din romanul Gora Mborgali sau Surîsul Destinului, de Ciabua Amiredjibi, prinţ georgian şi fost deţinut politic anticomunist), filosofie (gîndirea lui Lucian Blaga în analiza lui Sorin Lavric) şi critică de film (Elena Dulgheru, despre ratările ultimei pelicule a lui Cristi Puiu – „Aurora”).
 
 
Revista ROST este condusă de jurnalistul Claudiu Târziu, în calitate de director, şi de scriitorul Răzvan Codrescu – redactor-şef. Între colaboratorii permanenţi ai revistei figurează o serie de nume cunoscute şi apreciate de publicul nostru: scriitorii Liliana Ursu, Ovidiu Hurduzeu, Sorin Lavric şi Dan Stanca, istoricii Flori Bălănescu, Paul Nistor, Mircea Stănescu şi George Enache, teologii Radu Preda şi pr. prof. dr. Mihai Valică, medicul prof. univ. dr. Pavel Chirilă, muzicienii Cătălin Tîrcolea şi Paul Slayer Grigoriu, criticul de film Elena Dulgheru, actorul şi regizorul Dan Puric.
 
Publicaţia costă 5,9 lei şi, începînd de mîine, poate fi cumpărată de la chioşcurile de presă din toată ţara sau, în sistem de abonament (cu 30% reducere, adică 50 lei pe an sau 25 lei pe 6 luni), de la redacţie. În Bucureşti se găseşte începînd de azi la chioşcuri şi la Librăria Sophia (str. Bibescu Vodă nr. 19), Librăria Bizantină 1 (str. Regina Maria nr. 50) şi Bizantină 2 (str. Bibescu Vodă nr. 20).
ROST apare pe ziua de întîi a fiecărei luni.
 
 
 

Departamentul de Comunicare al „Rost”,

Radu Bălaşa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *