LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Noul ateism este o erezie

Share
Mincinoșii sunt descoperiți, mai devreme sau mai târziu. Adevărul întotdeauna învinge. Asta scria în 2005 Philip Yancey în cartea Găsindu-L pe Dumnezeu în cele mai neașteptate locuri. 
 
Dacă nu vom privi atent, nu-L vom vedea. Scria în 2011 Kenneth Bailey în cartea Sfântul Pavel în gândirea mediteraneană.
În domeniul credinței, mincinoșii sunt ereticii, cei ce spun că Hristos nu e Dumnezeu. A fi atent la cele duhovnicești înseamnă a adera la un crez, a adopta un anumit mod de viață. Scriau Richard Holloway (2004) și Adrian Hastings (2000). Cu alte cuvinte, începem să împachetăm pentru călătoria spre Dumnezeu. Acest gând produce bucurie pentru creștini și tristețe pentru atei.

Alister McGrath scria în 2011 despre deziluzia noilor atei, în cartea De ce nu ne părăsește Dumnezeu. Noul ateism nu este decât o mare decepție, un curent superficial pentru tineri comozi, un val neconvingător chiar pentru mulți atei.
Noul ateism seamănă cu cel vechi. Diferența se simte deja și la noi: acum două decenii tăceau, azi scriu pe rețelele sociale blasfemii zilnice. Ateii nu sunt mulți, dar sunt vocali și activi. Noua formă de activism ateist este zgomotoasă, anticlericală și profund materialistă. Este aceeași MINCIUNĂ, ambalată mai atractiv. Este aceeași EREZIE, doar că acum este la modă și aduce multe avantaje materiale.
Richard Dawkins, celebrul ateu, chiar îndeamnă la cruciadă împotriva cruciaților. Se trece de la pasivitate la violență. Cine sunt ei? Multe nume sunt publice: Sam Harris, Daniel Dennett, Cristpher Hitchens și alții.
Care este misiunea lor? După propriile spuse, să rupă vraja religiei. Fiind o lucrare demonică, nu trebuie neglijată această ispită.
Ateismul nu răspunde însă la întrebările majore ale vieții și toți oamenii serioși și cumsecade îl vor abandona. Noul ateism nu face altceva decât să scoată la iveală cea mai întunecată parte a ființei umane.
Hristos este Ușa care se deschide spre o Lume nouă. Hristos salvează omenirea, care era blocată într-un univers ostil. Hristos ne vindecă de depresia curățeniei de sabat, de depresia concediilor din august, de toate anxietățile. Doar să Îl rugăm.
Este dificil să vorbești despre sacrificiul lui Hristos tinerilor care nu sunt dispuși să nu facă nici un sacrificiu pentru nimeni. Noul ateism nu are credință. Dar nu vom înțelege ce este noul ateism până vom vedea că nu mai are iubire.
Omul este singur într-o singură ipostază: atunci când alege să Îl părăsească pe Dumnezeu. Nu suntem singuri și nu orbecăim în întuneric: credința e o torță, care alungă bezna minciunii.
Există un singur adevăr. Gottfried Leibniz greșea când afirma că sunt mai multe feluri de adevăr. Adevărul de încredere (adeverirea) nu este diferit de cel de facto (realizarea). Tocmai această duplicitate o incriminează Evanghelia: Nu poți adeveri ceva ce nu ai realizat. Dacă nu ar exista înviere, nu ar rezista această realitate.
Dobândirea vieții adevărate trebuie să înceapă de acum. Sfântul Grigorie Palama este sigur că primirea harului nu mai suferă nici o amânare. Soluția este respingerea sugestiilor demonice, care împing omul spre deznădejde (viață falsă).
Înăuntrul sufletului nostru zace o comoară. Poetul Aleksandr Blok descifrează: cheia este la noi, pentru a accesa tezaurul. Lupta este, de fapt, împotriva demonului care vrea să ne fure comoara (mințindu-ne că nu există nici o comoară și ținându-ne ocupați cu lucruri de nimic). Astfel, sugestiile demonice tind să acapareze tot ce e mai bun în noi și ține de noi să le respingem din fașă, ne recomandă maica Siluana Vlad. Demonul a creat în istorie numeroase ideologii, cu scopul precis de a abate atenția de la comoara din suflet.

Dumnezeu nu ne propune o ideologie, un sistem. El ne propune Viață. Tot ceea ce vine de la El este iubire, zice sfântul zăvorât Teofan Govorov. Misiunea noastră nu este de a alege o ideologie, ci de a primi ceea ce vine de la El, de a simți prezența Lui purificatoare. Hristos nu a întemeiat o sectă nouă, între mii altele. El este Dumnezeu coborât să ne dăruiască iubirea.

Concluzii:
1. Nimic din ceea ce este lumesc nu ne aparține și vom pierde.
2. Mai este o icoană în primejdie: icoana lui Hristos din noi.
3. Pentru creștini nu există nici o îndoială că Hristos aduce mântuirea.
4. Dumnezeu nu începe nici o minune fără să o termine.
5. Hristos nu a dat greș în misiunea Sa.
6. Creștinismul este recunoscut doar în Liturghie.
7. Hristos bate la ușă, dar ateii se prefac că nu au auzit nimic.
8. Idolii moderni trebuie părăsiți: cultul imaginii de sine, comparația averilor, încrederea în grafice mai mult decât în Dumnezeu, egoismul și zgârcenia.
9. Hristos nu vrea să îi înspăimânte pe noii atei, ci să îi facă să înțeleagă pericolul păcatului.
10. Ce ne lipsește: evlavia, bucuria, curăția, perseverența, smerenia.
11. În măsura în care ne desparte de Hristos, ateismul ne unește cu diavolul.
12. Când Hristos Mirele vine la Nunta liturgică, tristețea nuntașilor dispare.
13. Hristos ne salvează, Hristos ne ocrotește, harul Lui e mai puternic decât orice, cu Hristos suntem în siguranță.
14. Totul se rezolvă prin rugăciune.
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *