LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Nu va fi o coincidenta ca suntem salvati de agatamentul mortii

Share

E atat de frig fara caldura rugaciunii. E atat de anost circuitul fara bucuria credintei. E atat de enervant totul fara logica iertarii. Nu exista seara adevarata fara vespera, nu este masa fara multumire, nu exista rasarit de soare fara scanteia invietoare. Poezia inimii psalmodiaza viata unui crestin. Libertatea robilor luminii se desavarseste in ascultare. Harul sufla unde vrea, dar vrea unde este dorit, asteptat. Harul se bucura de un nou doritor, se veseleste pentru fiecare ratacit reintors.

Cele mai fericite tari din lume nu sunt cele mai bogate, ci acelea care acceseaza spiritualitatea natural, firesc, spontan. Cele care nu dau doi bani pe profitul imediat, ci aplica pentru confortul interior al cetatenilor. Cele care nu sunt vesnic nemultumite, in expansiune, in incalcarea poruncii a zecea. Cele care nu au de platit datoriile morale ale bunicilor lor. Cele care stiu sa traiasca, sa se ajute, sa uite frustrarea. Tara aceasta o identificam in poporul crestin autentic, raspandit geografic, dar unit in credinta.

Pacatul arde dorinta sacra, umileste constiinta si ne demobilizeaza. Lupta crestinului nu e cu pacatosul, ci cu pacatul. Nu e nimic personal. E doar o lupta de partea Binelui. O campanie pornita din pura convingere. Nu o vorbarie moralizatoare, ci un exemplu de iubire si iertare. Lupta nu e fariseism, nici cutitarism ieftin, ci indepartarea legiunilor intunecate prin forta ascezei. Tocmai de aceea ne rugam sfintilor, biruitori in acest conflict nevazut.

Nu joaca zaruri Cerul. Einstein zicea ca felul lui Dumnezeu de a ramane anonim este coincidenta. Termen inventat de noi. Nu este nimic nici intamplator, nici predestinat. Solutia este in noi, in regasirea chipului divin, in amplificarea iubirii si in expandarea iertarii, in sporirea rugaciunii si in generalizarea multumirii. Facand acestea, nu va fi o coincidenta ca suntem salvati de agatamentul mortii.

Duhul Sfant nu este absent din nici o faptura. Sfantul Maxim Marturisitorul spune asta. Si continua: „Prietenii lui Hristos iubesc din inimă pe toţi. Dar nu sunt iubiţi de toţi. Iar prietenii lumii nici nu iubesc pe toţi, nici nu sunt iubiţi de toţi. Prietenii lui Hristos păstrează dragostea neîntreruptă până la sfârşit; ai lumii, până ce se ciocnesc întreolaltă din pricina lucrurilor lumii.” Daca avem credinta, sa ne marturisim greselile si sa incepem sa traim in duhul iubirii.

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *