LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Olga Greceanu – 120 de ani de la nastere

Share

Ne preocupa intens implinirea. Si nu rareori ni se pare ca orice forma a acumularii este mijloc de a o cladi. Cu toate acestea, nimic nu ne este mai strain decat dorul de a fi desavarsiti. Si aceasta o descoperim atunci cand intalnim persoane pentru care reusita este mai mult decat aurul vechi al unui amurg.

Olga Greceanu este una dintre remarcabilele artiste plastice ale primei parti din secolul XX. Nascuta la Manastirea Namaiesti, la 4/16 august 1890, intr-o familie de origine polonezo-germana, urmeaza cursurile Academiei de Arta din Liege si ale Facultatii de chimie in 1922, participa la numeroase expozitii colective si are expozitii personale, impune atentiei contemporanilor arta feminina, infiintand prima asociere a femeilor pictorite si sculptorite din Romania.

Picteaza. Biserica din Balteni. Frescele din holul Sfantului Sinod. Mausoleul de la Marasesti, alaturi de Eduard Saulescu. Se consacra picturii murale si mozaicului, in ultimul caz, biserica Manastirii Antim fiind buna pilda de a descoperi arta ei.

Si scrie. Lucrari de specialitate („Compozitia murala: Legile si tehnica ei”, „Specificul national in pictura”), dezgroapa uitate umbre („Femmes peintres d’autrefois”, „Dictionarul zugravilor de subtire”), isi marturiseste credinta („Ura care ucide”,” Pe urmele pasilor Tai, Iisuse”), realizeaza Dictionarul Biblic Ortodox.

Adica zideste aducand marturie despre acea frumusete de dincolo de coaja lucrurilor si de moliciunea vorbei. Si astfel viata sa inceteaza a-i mai apartine. Apoi se instaureaza regimul comunist.Parte din fresce ii sunt acoperite cu var. Expozitiile sale nu mai au loc intr-o lume in care valorile sunt sarguincios contorsionate. Si totusi, exista un reazem mai puternic decat oricare altul – credinta. Si in cazul Olgai Greceanu ea este prezenta in fiecare dintre piesele creatiei sale. Poate de aceea, elemente biografice care ar putea surprinde devin firesti. A fost decorata de doua ori cu Crucea Patriarhala, primind dreptul de a predica in biserica. Adica de a fi libera, intr-un timp in care tocmai libertatea era prada perfecta. Iar „Meditatii la Evanghelii” este un argument pentru limpedea definire a acelei libertati.

Pleaca la cele vesnice la 16 noiembrie 1978. In urma cu patru ani a fost organizata o expozitie retrospectiva in Salile Dalles. Dupa 1990, in buna masura gratie demersurilor doamnei Adina Nanu, Olga Greceanu devine un nume cunoscut publicului larg.

Ne preocupa intens modelele. Invocam lipsa lor. Sau le descoperim fragilitatea. Insa uitam ca fiecare dintre ele sunt masuri ale unei jertfe. In cazul Olgai Greceanu, jertfa a fost daruirea continua. Cea valabila si astazi, ca si odinioara. Cea in care descoperim o felduinta intemeiata pe firesc. Biografia sa, ca si creatia sunt cai pentru a ne deslusi pe noi insine. Pentru a intelege pretul trecerilor, risipirilor, crizelor, dincolo de scuze sau de corectitudini de suprafata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *