LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Opération Villages Roumains: Un model de solidaritate europeană

Share

Reacția împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor (1988-1989)

Bucureşti, 21 octombrie 2016. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează joi, 3 noiembrie 2016, începând cu ora 9.30, la Jockey Club din Bucureşti (Strada Episcopiei nr. 9), colocviul “Opération Villages Roumains: Un model de solidaritate europeană. Reacția împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor (1988-1989)”. Regimul comunist imagina sistematizarea satelor ca o ultima etapă a unui program economic menit să uniformizeze calitatea vieții populației pe întreg teritoriul românesc. Proiectul avea ca obiectiv distrugerea a 7-8.000 de sate și comasarea lor în centre agro-industriale, populația rurală urmând a fi mutată în blocuri sătești, cu unu sau două etaje. Clădirile urmau să asigure un mod de viață situat între locuirea rurală individuală și cea colectivă de tip urban. Argumentul principal era restrângerea perimetrului construit în vederea recuperării de terenuri pentru agricultură, fapt care în realitate era o iluzie din punct de vedere economic. Și din punct de vedere social, proiectul era fantezist. Ar fi însemnat mutarea unei populații de aproximativ 10 milioane, schimbând radical stilul de viață tradițional.

Ceaușescu vedea în acest proiect una din cele mai mari realizări ale epocii sale. Programul trebuia să se deruleze în perioada 1990-1995, urmând a se finaliza pe toată suprafața țării în 2000. Prin acest plan gigantic, regimul dorea, de fapt, omogenizarea societății prin tipare standard de locuire.

Ideea avea să stârnească un val de proteste în afara țării. Privită din Occident, sistematizarea însemna o tragedie. Concret, în decembrie 1988, se constituia în Belgia Asociația Opération Villages Roumains. Planul OVR era adoptarea tuturor celor 13.123 de sate spre a le salva de la distrugere. Acțiunea pornită spontan, reușește să ia în doar câteva luni de o amploare care i-a uimit chiar pe inițiatorii săi. S-au constituit imediat comitete OVR și în Franța, Olanda, Elveția, Suedia, Marea Britanie, Italia, Spania, Norvegia, Danemarca. Opération Villages Roumains reflectă modul în care se creează o solidaritate, care s-a dovedit unică în Europa și fără corespondent pentru o altă țară din fostul bloc comunist. La o distanță de aproape trei decenii, colocviul organizat de IICCMER reunește echipa fondatoare a OVR și oferă astfel un cadru comun de dezbateri atât actorilor de atunci, cât și celor de azi. Scopul colocviului este clarificarea unor aspecte mai puțin cunoscute legate de acțiunile OVR, implicit de ultimii ani ai regimului comunist și de activitatea exilului românesc. La eveniment vor lua cuvântul Radu Preda (Preşedinte executiv IICCMER), Dinu Zamfirescu (Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER), Paul Hermant (Université Libre de Bruxelles), Daniel Wathelet (Conseiller communal Ecolo, Ecologistes confédérés pour l'organisation de luttes originales), Josy Dubié (Jurnalist, Senator onorific), Michel de Backer (Președinte OVR Internațional), Iolanda Costide (arhitect, coordonator OVR în Marea Britanie), Edith Lhomel (Responsable de collection, Éditions de la Documentations française DILA/Services Premier ministre/Paris), Francisc Giurgiu (Președinte OVR România), Alexandru Budișteanu (Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române), Adrian Niculescu (SNSPA), Sorin Alexandrescu (Centrul de Excelență în Studiul imaginii, Universitatea din București).

Limbile colocviului: română și franceză.

Previous Article
Next Article

1 Comment

  1. Ioan 20 mai 2018

    HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT !
    Ceea ce n-a reușit vechiul regim cu 7-8 mii de sate, rezolvă următorul regim, satele depopulându-se fără investiții, cu răbdare, prin politici parșive…

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up