LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Pacatul este doar o hotie

Share

„Facem o liturghie si cand mergem la sapa si cand avem grija de copii”, imi spunea o pictorita de icoane. Mi-au ramas dragi cuvintele ei. Facem ascultari, chiar daca nu toate cu placere. Intr-o obste, unii sunt la vite, altii la strana. La fel e si in cetate. Daca inca suntem la vite, sa ne smerim, vom ajunge si la strana.

Foarte drag sufletului meu este Sfantul Teodor Studitul, al doilea gura de aur. Este foarte optimist: daca urmam legile Sfintilor Parinti (asa le numeste dansul, legi), nu vom muri de moartea neascultarii, ci vom trai in dreptate si vom dobandi Imparatia. Ne indeamna pustnicul sa facem cele placute inaintea Cerului, ca sa ne folosim. Fara folos este pacatul, fara logica divina, fara liniste, fara pace. Pacatul este doar o hotie. Ne furam singuri vesnicia iubirii. Pacatul este o insulta pentru chipul lui Dumnezeu in om. Chipul divin nu e in cadere, ci in har, nu il regasim in neascultare, ci in isihie.

O datorie avem: sa devenim asemenea ingerilor. Nu e o metafora, nici o hiperbola, ci un adevar, spus chiar de Mesia. Starea ingereasca nu poate fi dobandita pana cand nu ne privam de cele mai mari placeri, chiar daca nu sunt pacatoase. Nu voi mai urmari transmisiile sportive, pentru a nu mai fi tulburat. Imi place la nebunie fotbalul, dar il voi pune in Recycle Bin-ul mintii mele.

Cand vei trece dincolo, daca Domnul Iisus nu va arata cum arata in sfintele icoane, sa stii ca n-ai ajuns in Rai. Atentie la profertii mincinosi si la demonii cu chip de lumina, dar cu copite. Sa nu ne falim cu doua acatiste. Gata, nu suntem sfintisori dupa o priveghere sau dupa ce am tastat un articol.

Poate nu cel mai spectaculos, dar, cu siguranta, cel mai eficient cuvant al Sfantului Teodor Studitul nu ne poate lasa indiferenti: „În sufletele smerite se odihneşte Domnul, căci nimic nu dezrădăcinează aşa de mult buruienile rele din suflet, ca fericita smerenie”. Fara acest inceput, un crestin e doar o marioneta, un toy-papagal defect.

Avem modele, avem mijlocitori: „Maria este un pământ pe care spinul păcatului n-a crescut deloc.” Da, Mama, iarta-ne pentru rautatile noastre. Ajuta-ne sa dobandim pacea. Nu iti cerem averi, ci liniste si sporirea dragostei. Iata cuvintele pe care le-a rostit Sfântul Teodor Studitul înainte de a muri: „Fiţi gata întotdeauna, nu vă faceţi părtaşi prin nepăsare la crimele faţă de învăţătura Bisericii. Rezistaţi până la moarte!” Acest indemn la rabdare, la curaj, la marturisire mobilizeaza un crestin.

Dar sa nu uitam esenta: „De vreme ce prin Duhul Sfânt am devenit purtători de lumină, să-L preamărim pe Pricinuitorul Luminii, pe Iisus, strălucirea slavei Tatălui cu suflete mulţumitoare.” O rostire spontană, care irupe, deoarece vine dintr-o puternică şi tare convingere interioară. O asemenea moarte este moartea robilor lui Dumnezeu, care nu cer răsplată pentru fapte, ci voiesc să se întâlnească, în casa cea mai adevărată decât cea de aici, în adevăratul „acasă“ cu Cel pe care-L iubesc şi Care-i iubeşte.

Vanatori de vant au mai fost in istorie: „În ce-i priveşte pe cei care trăncănesc, să-i lăsăm să trăncănească despre lucruri fără noimă cât doresc, iar pe defăimători să-i lăsăm să-şi rostească clevetelile. Noi suntem gata să ne apărăm pe noi înşine în orice privinţă şi să respingem orice acuză se aduce împotriva noastră”.

Un crestin se lupta pentru credinta lui, e mereu prezent la chemarea Neatinsului.

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *