LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Parintele Galeriu: „Sfantul Calinic e cel mai mare sfant roman”

Share

Era in 1992 . Mama era de 6 luni bolnava la pat .Fratele meu Valeriu o ingrijea. Sufeream de grija lor, de durere ca nu pot sa ajut mai mult. La slujba de luni seara  , Parintele Galeriu  a zis  :”sa facem acatistul  Sfantului  Calinic.” Cu atentie si concentrare l-am urmarit. Sambata de dimineata   , de ziua Sfantului , mama mea s-a urcat la cer. E drept ca fusesem  la Macin  cu o saptamana  inainte si Pr. Constantin Oancea  cu inca un preot facusera slujba Sfantului Maslu urmate de  Spovedanie si Sfanta Impartasanie pentru amandoi parintii.

De atunci , l-am cautat si l-am gasit pe Sfantul Calinic  intotdeauna  pe 11 aprilie adaugand la fiecare inchinaciune „Bucura-Te Sfinte Calinic izbavitorul de suferinta al mamei mele”!

         Nu am facut ceea ce multi alti crestini mai sarguitori fac. Liana prietena mea de rugaciune din vremea aceea , mi-a  zis  o data : „ pe babuta asta, am visat azi noapte ca Sfantul Calinic o miruia ”.  Am salutat-o pe respectiva babuta, sora Eugenia  , nelipsita la toate vecerniile de sambata seara de la manastirea  Antim .

Când ascult această muzică de Mozart, îmi cresc aripi de înger.  [i] Asa erau  pentru toti äntimistii”, cantarile de la vecerniile de atunci. Am aflat apoi ca sora Eugenia  a fost la priveghere de toata noaptea la Sfantul Calinic. Brava babuta!

Au trecut mai bine de doua decenii. Anul acesta Sfantul Calinic  este joi si am ore. Asa ca m-am mobilizat  sa merg duminica  la manastire la Cernica. Chiar daca au inflorit corcodusii  , e rece si innorat. Mi-amintesc  de cuvintele „prin osteneli mici scapa omul de cele mari ”[ii]. Imi fac curaj si …reusesc  sa ajung la Cel care a trait „in sfintenia muncii si a infranarii”[iii]

Pun un colacel pe masa, flori la mormant , flori la racla Sfantului ; dupa sfanta Jertfa ma duc si la mormantul parintelui Staniloae, a fiului Nicolae al Parintelui Galeriu  unde aprind lumanari  si pun zambile . Prind rugaciunea de binecuvantare a prinoaselor , ajung”si la sfintele icoane. M-a miruit parintele care era de la racla Sfantului si plec gandind la cuvintele Sfantului  Calinic.

„Via, vada cati pe lume

Aur , gloria doresc

Sau placeri si tron ,renume

Cum se sting , se nimicesc.

 

Carja, mitr arhiereasca

Orice-n lume am dorit

Vanitate omeneasca

Toate aici s-au contopit

Vre un act de caritate

Sau credinta –n Dumnezeu

Sper ca in Eternitate

Va  -nsoti sufletul meu!”[iv] Sf. Calinic

 

„Pomenirea ta cea purtatoare de lumina, Ierarhe Calinic, veseleste sufletele celor credinciosi si atingerea de racla  sfinelor tale moste  sfinteste simtirile si daruieste tamaduiri; pentru aceasta, dupa datorie, te cinstim pe tine si cu bucurie iti cantam:

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu inteleptite!” [v]

Argentina Gramada Dragu

 [i]Cioran –„Cartea amaraciunilor”-  http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?p=2&s=%EEngeri

[ii] George Crasnean-“Hristofor de la Provata” – aprilie 2008-Lumea Credintei

[iii] www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-calinic-la-cernica/sfantul-ierarh-calinic-la-cernica-73049.html

[iv] Sf. Calinic-  1 oct -1798- 11 apr 1868

[v]„Acatistul Sfantului Calinic de la Cernica”, Condacul 1)- Carte de rugaciuni-Tipografia Ramnicu Valcea -1861-pag 178

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *