LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Plină de afte, limba nu e slobodă

Share

Domnul Hristos nu s-a scârbit de gura unei desfrânate. Nu se va scârbi nici de limba mea, plină de afte. Sfântul Simeon Noul Teolog se ruga:

  • Din limbă murdară (plină de afte), primește-mi rugăciunea și învață-mă ce să grăiesc. Că știi bubele mele și aftele mele le vezi și suspinele mi le auzi.

Limba murdară se vindecă prin rostirea adevărului. Moș Tănase Todoran din Bichigiu, pomenit azi, este un haiduc al ortodoxiei, care a mărturisit credința strămoșilor[1]. Chiar dacă a fost tras pe roată. Avea 104 ani. Nu întâmplător românii nu ziceau Viena, ci Beciu, din ungurescul becs (beci, închisoare, temniță, loc de tortură. Paradoxal, becs înseamnă și sens, valoare. Astfel de sfinți fac parte din istorie, dar o depășesc[2]. Aftele se vindecă prin credință. Nu există boală de nevindecat, nici moarte de nebiruit. Sfântul Simeon Noul Teolog ne lămurește:

  • Dacă între popoare nu există bucurie perfectă, există Cineva care ne poate bucura deplin. Acest Cineva participă la durerea noastră și o schimbă în bucurie. Datorită Lui, nu există pericolul ca omenirea să dispară ca specie. Ne cutremurăm, gândindu-ne că El este cu noi, nepregătiții.

Ca să fiu fericit, trebuie să fiu vindecat. Rogatio nu înseamnă numai cerere, ci și insistență, mulțumire atentă. Fără rugăciune, sufletul nu știe ce este fericirea, rămânând bolnav. Părintele duhovnic zicea de dimineață:

  • Mai bine să am o inimă fără cuvinte, decât cuvinte fără inimă. Mai bine să fie cu orice preț asemenea Lui, decât să fiu original. Prin vindecarea de afte, sufletul devine mai bun. Avem două modele de mântuire: Isaac (bucurie) și Rebecca (răbdare). Iubește și nu te descuraja!

Aftele nu se vindecă doar la Beciu. Domnul Iisus a mâncat dintr-un blid țărănesc (cum va face peste secole moș Todoran). I-a pus pe ucenici să mânânce pe iarbă, nu în palate. Nu le-a dat furculițe de argint.

Mă vindec de afte atunci când renunț la arta de a face impresie în lume[3]. Când mă opresc din goana după succes. Când înțeleg că doar Dumnezeu aduce mântuirea. Câte vieți a salvat ateismul? Câte persoane a recuperat ateismul din mizerie, din depravare, din depresie?

Dacă un ateu nu apreciază muzica, nu înseamnă că muzica este proastă. Dacă toți am orbi, soarele tot ar răsări.

 

Marius MATEI

_______________

[1] Dorel Man (coord.), Mărturie și martiriu în Transilvania secolului al XVIII-lea, Renașterea, Cluj-Napoca, 2004, p. 143.

[2] Dumitru Stăniloae, Iisus Hristos lumina lumii și îndumnezeitorul omului, Nastasia, București, 1993, p. 143. Vezi și Constantin Galeriu, Jertfă și răscumpărare, Harisma, București, 1991, p. 193.

[3] Alain Besancon, Dilemele mântuirii, Humanitas, București, 2001, p. 17.

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up