LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Sfântul Atanasie Patelarie, cel plin de râvnă

Share
Atanasie Patelarie, născut în Insula Creta de secol XVI, este pomenit de către Biserica Ortodoxă pe 2 mai. Este un om cult, care nu a părăsit rugăciunea: Doamne, Dumnezeule al tuturor, Îți mulțumim pentru toate bunătățile pe care ni le-ai dat! Părintele Atanasie vorbea în mănăstire cu o singură Maică, Maica Domnului… Om de rugăciune, cast, deschis, deosebit de luminat, ocrotit de Maica Domnului.
Monah la Athos și pe Sinai, Sfântul Atanasie va fi pentru o vreme dascăl pentru copiii de boieri din Țara Românească, iar ulterior va ajunge patriarh la Constantinopol. Este hărțuit de turci, forțat să ia calea pribegiei. 11 ani va sluji în Brăila, ca loc de refugiu. Moare a treia zi de Paști (1654), iar sfintele sale moaște s-au aflat multă vreme la Harkov. De puțin timp, au fost readuse în Moldova, la Galați (2004).
Avertismentul Domnului Iisus Hristos ne este reamintit de către Sfântul Atanasie: Nu putem căpăta totul, decât dacă dăruim totul. Iar părintele Atanasie Patelarie asta s-a ostenit să facă o viață întreagă. Păi, e logic: nu poți ajunge Dincolo, dacă nu renunți la dincoace… Așa că, să urmăm pilda Sfântului, să ne întoarcem la Dumnezeu și El se va întoarce la noi.
Înaintează către Dumnezeu cât te țin puterile, iar restul drumului îl va face Dumnezeu. Într-o lume cu modele demolate, Sfântul devine o cheie… Iar religia, ceea ce este: o re-legare a noastră de Dumnezeu. Da, roagă-te (adică, lasă-te iubit de Dumnezeu)! Branșează-te la linia lui Dumnezeu. Când nu te rogi, îți alegi dumnezei mărunți și te alegi doar cu singurătate și tulburare.
Părintele Atanasie Patelarie știe că nu e salvat până nu devine el însuși salvator. Trebuie ca el să aibă aceleași principii cu Iisus Hristos (aceeași mentalitate, același mod de viață). De ce? Pentru că Iisus Hristos a dat totul, cel mai dezinteresat. Monahul Atanasie nu a făcut din cruce o bijuterie, ci a îndurat necazuri și a schimbat inimi. Un adevărat sfânt, care nu s-a lăsat sedus de viitorul de aici, ci s-a bucurat să vadă strălucirea cerească.
Un testament duhovnicesc
În Rai mergi doar de bună voie. Dar ai grijă, în iad mergi și împotriva voinței tale. Și nu poate exista viață în Duh fără rugăciune (n-are cum). Părintele Atanasie Patelarie ne deschide perspectiva eternizării noastre în iubirea și lumina comuniunii Sfintei Treimi (revelate în Biserică, Trupul lui Hristos).
Da, părinte Atanasie, vrem să începem. Dar nu debutăm cu o pauză, ci începem prin a avea râvnă pentru mântuire. Începem să trăim pentru Dumnezeu, imitând modelul tău, Sfinte! Pilda viețuirii creștine ne-o înfățișezi atât de clar, părinte (nu suntem confuzi, dar ne trebuie mult mai multă voință).
Nu te-ai răsucit încoace și încolo, căutând adevărul, pentru că îl găsiseși déjà în Biserică (ca urmare, acest adevăr te-a umplut de viață). Constatăm că nu mai putem continua fără credință (patimile neretrogradează la un nivel degradant). Ne întărim văzând modelul tău (ai părăsit răutatea lumii, iar lumea a început să te strâmtoreze). Te fericim, părinte, deoarece ai întruchipat portretul biblic al omului duhovnicesc (plin de sârguință, credință, fapte bune, înfrânare, răbdare, evlavie și – mai ales – iubire). Ajută-ne să priveghem în așteptarea plină de dor a Mirelui Hristos (moartea o mai așteaptă câte unul, dar Ziua Domnului mai nimeni)…

Sfântul îşi vede fragilitatea îmbrăcată în puterea lui Dumnezeu cel nemuritor

Hristos este bucuria celor ce cred în El! Strălucirea lui Dumnezeu este iradierea bunătăţii Lui. Cine se întâlneşte cu Dumnezeu, se schimbă cu totul. Nici atunci când este trist, în sfânt nu este absentă dorinţa de a-L vedea mai mult (pr. D. Stăniloae). Sfântul nu se satură niciodată de frumuseţea veşnică. În stare de nepătimire, sfântul este îmbrăţişat de lumina lui Hristos. Nimic altceva nu îi bucură mai mult sufletul. Când furtuna este prea puternică, sfântul se roagă. Când este jignit, sfântul se roagă. Aşteaptă ceasul lui Dumnezeu. Atunci când omul întreg se întoarce către Dumnezeu, harul îşi face simţită prezenţa.

Sfântul participă la imparticipabil

Banchetul euharistic este preocuparea lui permanentă. Sfântul Îl cunoaşte pe Dumnezeu în măsură în care Îl iubeşte. Sfântul trăieşte ca Iisus, iubeşte ca El, dăruieşte ca El. Caută desăvârşirea: liniştea, înţelegerea şi contemplaţia. Îi cinstim ca ucenici ai Domnului pe cei ce au păşit pe urmele Lui. Sfinţenia este o şcoală în care se învaţă slujirea lui Dumnezeu. Nimic nu este rigid sau dur. Adevărata fericire o găseşte omul în interiorul său, dacă acolo sălăşluieşte Dumnezeu. Sfântul iradiază cu limpezime lumina divină.

Sfântul este de 20 de ori mai fericit, chiar dacă consumă de 20 de ori mai puţin!

Marius MATEI 

 

Tags:
Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up