LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Printre îngeri…

Share

Maria Chirculescu,

Miriam Turism

 

Biserica era plina de copii cand am intrat – in imensitatea spatiului Bisericii Neamului din Poiana Sarata, copiii erau asezati peste tot! De toate varstele, cumintei sau mai jucausi, venisera inca inainte de inceperea Sfintei Liturghii si au ramas pana la sfarsitul acesteia, pentru impartasanie… M-am asezat la locul meu obisnuit si, cand a fost sa raman in genunchi, coborand la nivelul lor, printre ei, am simtit fizic ca intrasem intr-un spatiu al ingerilor: plutea la nivelul solului o densitate de bucurie, curatie, spitir jucaus si cumintenie in acelasi timp! Ingerii nevinovati, se bucurau unul de altul  in asteptarea Domnului!

Am trait Sfanta Liturghie la alta intensitate, in prezenta lor… In spatiul puritatii si al veseliei, al iubirii curate, al nevinovatiei, in antecamera Altarului am vibrat altfel la Heruvic: Noi, care pe Heruvimi cu taina inchipuim / Si facatoarei de viata Treimi intreit-sfanta cantare aducem / Toata grija cea lumeasca sa o lepadam, sa o lepadam…

 

 

 

Cata rugaciune si cata nevointa ne trebuie pentru a ne curati din nou sufletele, pentru a ajunge asemenea lor? Pentru ca nimic necurat nu intra in Imparatia Cerurilor…

La final, parintele ne-a oferit in predica o explicatie perfect posibila a prezentei lor acum, aici: azi o sarbatorim pe Sf Mare Mucenita Marina, cea care la 12 ani sa ruga sa invete credinta crestinilor, iar la 15 ani suferea mucenicia din dragoste de Hristos. Sf Marina ne-a umplut biserica cu pruncii aflati la tabara crestina organizata in Poiana Sarata si cu ei impreuna se roaga ea astazi in fata Tronului Ceresc, pentru sufletele noastre!

 

 

 

 

NOTA: am primit raspunsul la intrebarea mea in sfatul pe care Sf Dositeea l-a dat tanarului Prohor – viitorul Sfant Serafim de Sarov:  ”Sa te straduiesti numai sa dobandesti de la Dumnezeu neincetata pomenire si statornica chemare a numelui Lui in acest chip: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Intr-aceasta sa-ti fie intreaga ta luare-aminte si deprindere: fie mergand, fie sezand, fie in biserica aflandu-te, ea sa-ti fie neincetat pe buzele tale si in inima! Cu aceasta iti vei afla linistea si vei dobandi curatenia sufleteasca si trupeasca! Si atunci se va salaslui intru tine Duhul Sfant si-ti vei conduce viata dupa toata cucernicia si curatia…!”  (Preacuvioasa Dositeea de la Kiev, Ed Sofia, 2006)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *