LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Doctorul Luca evanghelistul s-ar descurca de minune sâmbătă seara la „Profesioniştii”

Share

Sunt sigur că ar vorbi şi despre transplantul de organe şi despre noua viaţă în Hristos. Este convertit în chirurg de suflete, fără să facă o profesie din asta, anticipându-l pe Luca al Crimeei. Născut în Siria, doctorul Luca evanghelistul depune mărturie la procesul istoriei mântuirii, lăsându-ne scrieri revelate despre viaţa Bisericii primare.

Este un profesionist al artei, filosofiei şi redactării cuvântului. Scrie în greacă, evitând ebraismele dificile. Vrea să convingă pe toţi că viaţa lui Iisus Hristos este reală, că nu se poate contesta autenticitatea învierii şi că această veste bună va transforma omenirea.Vorbeşte despre Fiul Omului, Cel ce primeşte moartea voluntar, în locul nostru. Fiul Omului Se jertfeşte pentru toţi, indiferent de „paşaport”. Pentru a dobândi veşncia, sunt recomandate două fugi: fuga de mândrie şi – mai ales – fuga de lăcomie. Dă mărturie despre continuarea Lucrării divine prin apostoli, subliniind importanţa propovăduirii evanghelice către absolut toate neamurile. Vă invităm la lectură! Evanghelia după Luca şi Faptele Apostolilor, dimineaţa, pe nemâncate şi în amurg, pe nerăsuflate.

Evanghelia după Luca este cea mai lungă şi mai bogată în material. Autorul îşi propune redarea vieţii şi a învăţăturii Domnului Iisus Hristos. În linii mari, urmează schema Evangheliei după Marcu, lărgindu-i însă orizontul doctrinal prin aportul unui material pe care nu îl aflăm decât de la el. Doctorul Luca evanghelistul ne-a păstrat 14 dintre cele mai frumoase parabole ale Domnului Iisus Hristos, autorul insistând asupra cuvântărilor care pregăteau lumea de schimbarea modului de a gândi. Intenţia autorului sfânt este de a împrospăta lexicul printr-un stil curgător şi limpede, evitând latinismele, ebraismele, expresiile populare, şchiopătările de stil. Este o persoană extrem de echilibrată, prudentă, ceea ce determină şi faptul că parabolele sunt mult mai închegate într-o povestire continuă, ca vestire credibilă a adevărului veşnic.

Încă o distincţie: doctorul Luca evanghelistul este mai indulgent faţă de apostoli şi faţă de toţi discipolii lui Iisus, în general. Mesajul primordial este iertarea născută din iubire, întruchiparea acestei idei în viaţa de zi de zi. Îngăduinţa aceasta nu este nicidecum delăsare, ci persuasiune creştină la prima mână. Iisus este Prietenul sărmanilor şi Ocrotitorul tuturor nenorociţilor, imagine reală, atrăgătoare pntru toate generaţiile şi neamurile. Simplificarea justă duce la eliminarea oricărei confuzii: scopul venirii lui Iisus Hristos este mântuirea tuturor păcătoşilor. Pe bună dreptate, doctorul Luca este evanghelistul Sfântului Duh, pentru că întreaga Lucrare este pusă sub înrâurirea Lui. Luca este preocupat şi de întinderea creştinismului (discipolii lui Mesia Înviat nu reprezintă doar o sectă iudaică obscură). Fiecare creştin are o misiune în lumea păgână, aceea de „a profesa” Învierea.

Indulgenta lucanica nu este nicidecum delasare

Dumnezeu este indulgent, fara a fi fascinat de certificatele medievale. Dumnezeu manifesta indulgenta, adica IARTA USOR. El este iertator, bland, ingaduitor, TOLERANT. Sa nu ne culcam pe o ureche, dar nici sa cadem in deznadejde. Doctorul Luca transmite profesionist mesajul hristic: echilibru in toate. Evanghelia medicului sfant descopera o atitudine ingaduitoare, iertatoare a lui Dumnezeu fata de greselile noastre.

Indulgenta divina este expresia bunatatii absolute

Iertarea este totala, niciodata partiala. Iertarea este neconditionata, vesnica, irezistibila. Luca trebuie citit si receptat mereu in ansamblu: partea intai (Evanghelia) si imediat continuarea, partea a doua (Faptele Apostolilor, al caror ultim capitol il scriem noi, misionarii de azi). Harul nu poate fi cumparat pe bani! Indulgenta medievala este jignire adusa normalitatii credintei. Indulgenta este actiunea divina de a ne ierta si rezultatul ei: evitarea iadului. Iertarea nu este o scuza banala, ci o pocainta veritabila. Sa avem iertare, sa ne scuzati!

Profesionistul lucreaza pe taram misionar, pe baza pregatirii harismatice. El exercita un mandat, nu actioneaza de capul lui. El da marturie despre Adevar, sustine public conceptia transformatoare despre inviere, convinge prin putere divina. Permanent gratuit.

 

Marius Matei

 

 

 

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *