LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Scriu din Cernica: Sunteti aproape de rai!

Share

Catalin Dumitrean

 

 Nu putem muri niciodată! Suntem atât de aproape de cer că nici o furtună de idoli nu ne mai poate întoarce din drum. Maica Domnului ne-a adoptat definitiv, suntem în casa ei, în familia ei şi sub acoperământul ei cel milostiv. Vă daţi seamă ce bucurie. Să simţim deja briza raiului şi să auzim cum fraţii noştri îngerii ne cântă pe la ureche. Abia de mai avem timp să mai aruncăm peste umăr câte o privire lumii deşarte şi să ne întrebăm: Dar ei, când vor veni?
 
   V-aţi simţit vreodată altfel decât sunteţi? E o întrebare pe care o pun cu mirare, pentru că astăzi ajungând la Mânăstirea Cernica am avut pentru întâia dată cu adevărat sentimentul că aparţin eternităţii. Să te rupi de lume două-trei ore, să te desparţi sec de un Bucureşti cosmopolit şi fierbinte, şi să intri deodată într-un timp areal, asta înseamnă să fi prizat de Dumnezeu în toată fiinţa ta.
 
Părintele Nicodim, la mormântul căruia m-am închinat mi-a spus odată: „Cernica e casa ta!” Venisem şi atunci ca şi acum de la Biserica Mihai Vodă, unde mă închinasem Icoanei Măicuţei. Nici nu am intrat bine în chilie şi din senin părintele a spus: „Bat clopotele la Mihai Vodă!” Am rămas cu toţii uimiţi. Aşa făcea părintele de fiecare dată te fascina cu „ştiinţa” sa divină.
 
  Da, ce zi liniştită şi ce frumos este să vezi raiul. Mi-a fost dat să mă cuminec cu somnul sfinţilor de la Cernica. O amiază încântătoare, toridă şi blândă m-a adus în Cimitirul Mânăstirii Cernica. Paşii mi s-au cutremurat încă de la primele cruci pe care citeam nume de călugări, de preoţi, de profesori de teologie şi de sfinţi. Un fel de fâstâceală m-a cuprins, ca să nu mai vorbesc de faptul că mă simţeam aparţinând acestui loc mai mult decât oriunde altundeva. I-am mulţumit lui Dumnezeu că viaţa e uneori atât de frumoasă, că moartea nu este decât un blând somn de amiază care prefaţează vecernia cea plină de lumină a iubirii eterne.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *