LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Catehismul învierii

Share
Cel ce ai înviat din morți, primește-ne pe noi, ce morți în păcate absurde! Luminează-ne pe noi, cei pătrunși de beznă! Cel ce ai intrat prin ușile încuiate, intră și în sufletele noastre ferecate și le eliberează! Dă-ne o viață mântuitoare! Scoate-ne din adâncul răutăților! Nu ne uita pe noi, netrebnicii! Scoate-ne din temnița mâhnirii! Cel ce sfințești toate, sfințește și gândurile noastre! Vindecă ochii noștri, cei orbi de deșertăciuni! Vindecă inimile noastre, contaminate de viclenie! Dezleagă-ne de nedreptățile noastre! Numără-ne și pe noi în turma Ta!

Cu prea multă stăruință cugetăm la cele trecătoare, uitând să intrăm pe frecvența învierii. Calea de restaurare este rugăciunea. 

Degeaba povestim, nu putem înlocui rugăciunea cu nici o activitate ecologică (necesară) sau sportivă (recomandată și ea). Rugăciunea trebuie exersată zi de zi de către un atlet al lui Hristos care vrea medalia!
În iubirea Lui, Dumnezeu așteaptă întoarcerea noastră. Așteaptă să urcăm la El prin rugăciune. Starea de har se revarsă asupra noastră doar în momentele de liniștire contemplativă, când se închid ușile egoismului și intrăm în conversație cu infinitul, ca o pregustare a veșniciei. Doar dialogul cu Dumnezeu e plin de rod duhocnicesc. Dialogul cu lumea este – de cele mai multe ori – steril. Vocabularul Duhului ne introduce în atmosfera învierii. Învățăm cum să tăcem, pentru a asculta glasul Lui. Legătura cu Dumnezeu trebuie ținută fără încetare.

PSALMUL 145:

1. Laudă, suflete al meu, pe Domnul.
2. Lăuda-voi pe Domnul în viaţa mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi trăi.
Când Îl căutăm pe Dumnezeu, căutăm învierea și fericirea. Nu este o banală dorință, nu este un suspin plin de capricii, este freamătul neîncetat al viului din noi. Rugăciunea pentru înviere este introducerea într-o familiaritate dulce, specifică discipolilor. Toți discipolii găsesc mormântul gol și se golesc de patimi. Nemailucrând patimile, descoperă timp liber, dedicat rugăciunii. Sentimentul prezenței divine este inconfundabil, nu mai poți convinge pe un discipol rugător de inexistența lui Dumnezeu. Cine se roagă dobândește totul, cine nu se roagă pierde totul. Rugăciunea este dobândire. Împărăția Lui vine în noi, nu noi mergem în ea… Învierea este suprema realitate, suprema dobândire. Primim ce nu merităm (iertarea) și nu primim ce merităm (pedeapsa).

Am primit cea mai bună veste. Putem să fim bucuroși, recunoscători, plini de speranță și iubire, nu posaci, deprimați și pesimiști (ca și cum nu am crede vestea bună). Omul nou deja e liber, e vesel, nu se îndoiește de înviere, ci crezul acesta îi umple întreaga ființă ca o flacără plină de iubire veșnică. Învierea conferă vieții nu numai scop, ci și claritate, ceea ce face posibilă atingerea scopului. O rugăciune înflăcărată adeverește certitudinea învierii.

Modelul este sfântul, cel ce reușește să ajungă la unirea cu Dumnezeu, cel ce se dezmeticește la timp din labirintul lumii. Cuviosul VARADAT, pistnic sirian (pomenit pe 22 februarie), se nevoia într-o chilie extrem de mică, încât abia îi încăpea trupul în ea (iar noi ne lăfăim în surplus de spațiu, care nu face decât să mărească distanțele și epuizările). În anul 460 a pășit spre înviere, mijlocind pentru cei ce îl cinstesc în întreaga lume.  Zi de zi, toți discipolii Împăratului păcii se roagă pentru pace și sunt făcători de pace.

Părintele Emil Crăciun dă mărturie: ATHOSUL E FRUMOS, DAR RAIUL E DIVIN! Este bine când ajunge omul la Athos dar cel mai bine este să râvnească să ajungă în rai și să se străduiască din toate puterile ca să ajungă acolo; căci acolo nu stai doar câteva zile, ci o veșnicie! Important nu este că ai fost în Athos și ai văzut multe, ci important este cum te-ai schimbat și cum te-ai întors în lume. Dacă te-ai întors din Athos la fel, cam degeaba ai fost…Oare câți nu s-au întâlnit cu Hristos și viața lor tot aceeași a rămas și tot în păcatele lor au murit! Marea majoritate a marilor duhovnici cu care am stat de vorbă n-au văzut nici 10% din câte am fost eu învrednicit să pot vedea și cu toate acestea, ei sunt mari duhovnici iar eu un mare…NIMIC! Deci nu e totul să vezi, ci totul e să trăiești în inima ta și în mijlocul alor tăi și să-i faci și pe alții să ajungă să-L cunoască și mai ales să-L iubească pe Dumnezeu! Cuviosul Paisie Aghioritul (recent canonizat) pune un diagnostic extrem de realist: În vremea noastră, cea mai mare boală se datorează gândurilor deşarte ale oamenilor lumeşti. Oamenii le pot avea pe toate, în afară de gândurile cele bune.


Fără speranță în înviere este mult mai greu să existe dorință de rugăciune. Aproape de Dumnezeu, totul este curat, nu doar aerul, ci și persoana care ajunge acolo. Rugăciunea traduce și împărtășește atmosfera învierii. Harul iubirii este cel mai ACTIV element, cel mai ATRACTIV…

Viata mea in Hristos
000000000000000000Luke_first_icon
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *