LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Sprijin pentru ginecologii care refuza realizarea avortului la cerere

Share

Refuzul personalului medical de a practica sau asista o intrerupere de sarcina la cerere este una din cel mai des intalnite situatii conflictuale intre drepturile medicului si cele ale pacientului. Potrivit Federatiei Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania, medicul ginecolog are tot dreptul sa spuna NU, adica sa-si exercite dreptul la „obiectie pe motive de constiinta” sau „obiectie morala”.

In sprijinul cadrelor medicale, a fost publicata recent si o brosura intitulata Obiectia de constiinta – drept fundamental al personalului medical.

„Obiectia pe motive de constiinta este un simbol al libertatii personalului medical si totodata al suprematiei dreptei judecati asupra unei legi injuste. Viata umana, in toate stadiile sale de dezvoltare, merita cel mai inalt grad de protectie. Pentru acei membri ai personalului medical care au experienta imediata in asistarea sarcinii si nasterii, care zi de zi sunt martori ai miracolului vietii si impartasesc credinta ca avortul este un act de ucidere deliberata, posibilitatea ca o astfel de solicitare sa fie refuzata este salutara”, sustin autorii materialului informativ.

Sprijin juridic acordat medicilor

Asociatia Pro-Vita din Bucuresti, componenta a Federatiei, ofera asistenta juridica si aparare medicilor care sunt impiedicati in exercitarea dreptului la obiectia morala.

„Daca sunteti medic, cadru sanitar mediu sau farmacist si doriti sa cunoasteti mai multe despre dreptul dvs. la obiectia pe motive de constiinta, sau daca in exercitarea acestuia ati intampinat dificultati, ati fost sanctionat pe cale administrativa sau profesionala, ati fost actionat in instanta sau ati fost amenintat cu sanctiunea sau cu actionarea in instanta, Asociatia Pro-Vita pentru Nascuti si Nenascuti – Filiala Bucuresti, membra a Federatiei Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania, va ofera asistenta juridica, inclusiv aparare, prin consilierii juridici si avocatii cu care colaboreaza”, se arata in brosura.

Brosura – trimisa catre CMR

Documentul este structurat pe doua capitole: juridic si etico-medical, are 24 de pagini si a fost trimis si Colegiului Medicilor din Romania. Federatia Pro-Vita isi propune sa trimita brosura tuturor medicilor ginecologi din Romania.

„Am inceput procesul de distribuire. Din pacate, nu va pot spune acum cati medici au primit materialul, insa cert este ca el a fost trimis catre Colegiul Medicilor din Romania”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Bogdan Stanciu, presedintele Asociatiei Pro-Vita, filiala Bucuresti.

Brosura a fost lansata in contextul controversei produse recent prin acuzatia de malpraxis asupra unui medic ginecolog de la maternitatea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu”.

„Noi consideram ca medicul poate spune: Nu avortului la cerere si avortului terapeutic, cum este cazul de la Maternitatea Giulesti. Sincer, ghidul era pregatit de acum doua luni de zile. Auzind despre cazul de la Giulesti am decis sa grabim putin lucrurile si sa-l publicam, insa realizarea lui nu are neaparat legatura cu ceea ce s-a intamplat acolo”, a mai adaugat Bogdan Stanciu.

Obiectia pe motive de constiinta – reglementata in Romania

In tara noastra, ca si in marea majoritate a tarilor membre ale Consiliului Europei, practica obiectiei pe motive de constiinta este reglementata in mod adecvat. Constitutia consfinteste indirect dreptul de a refuza practicarea avortului prin articolul 29, referitor la libertatea constiintei. In plus, spre deosebire de obiectia pe motive de constiinta, „dreptul la avort” nu apare mentionat in nici un document international.

Obiectia pe motive de constiinta se regaseste in codurile de conduita specifice. Codul international al Eticii Medicale, adoptat in 1949 de Asociatia Medicala Mondiala, stabilea: „Medicul va avea permanent in minte obligatia de a apara viata umana de la conceptie. Avortul terapeutic poate fi practicat daca constiinta medicului si legea nationala o permit”. De asemenea, juramantul medicului, in forma adoptata de Asociatia Medicala Mondiala in 1948, afirma: „Voi pastra cel mai inalt respect vietii umane din momentul conceptiei, chiar si sub amenintare”.

In concordanta cu acestea, Codul de deontologie medicala in vigoare in Romania prevede:

  • „Art. 125 – Orice medic este liber sa refuze fara explicatii cererea de intrerupere voluntara a sarcinii”;
  • “Art. 9 – Medicul are independenta profesionala absoluta, libertatea absoluta a prescriptiilor si actelor medicale pe care le considera necesare, in limitele competentei sale, si este raspunzator pentru acestea. In cazul limitarii prin constrangeri administrative si/sau economice a independentei sale, medicul nu este raspunzator.”

 

In plus, prima versiune a juramantului lui Hipocrate (400 i.H.) stabilea printre obligatiile medicului aceea de a nu administra compusi abortivi. Codul etic adoptat de Federatia Internationala de Ginecologie si Obstetrica, in care Romania este reprezentata, stipuleaza ca “dreptul unui medic de a-si pastra propriile valori morale sau religioase nu rezulta in impunerea acestora asupra femeii”.

Totodata, se face clar ca obiectia de constiinta nu il absolva pe medic de la acordarea asistentei necesare in situatii de urgenta.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *