LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Statistici COVID-19. Sfinții sunt grabnic ajutători, de ce nu ne vine să credem?

Share

Urmaresc cu emoție, de trei zile (după procesiunile religioase organizate de BOR duminică 5 aprilie 2020), evoluția indicatorilor privind epidemia COVID-19 în Romania – date oficiale furnizate zilnic de Guvern prin platforma https://www.datelazi.ro/

Știu că statul (care se preocupă de sănătatea populației, deci de bolile trupești) se pregătește intens pentru a face față, organizatoric, vârfului epidemiei, care se așteaptă a fi atins după Paști.

Ca demers personal, mi-am propus așadar să monitorizez evoluția zilnică a numărului de persoane nou infestate, vindecate și decedate în perioada epidemiei cu coronavirus, in Romania. Folosesc grafice – pentru a înțelege mai ușor probabil principalele informațiile în baza cărora Președintele și guvernanții hotărăsc prelungirea măsurii Stării de urgență, care ne-a îngrădit drastic libertatea.

Am luat ca referință data de duminică 5 aprilie 2020, data la care BOR a organizat procesiuni religioase, ”armă” folosită de secole în perioade de răstriște pentru credincioși (epidemii, razboaie, secetă etc), procesiuni în care se cere ajutorul Maicii Domnului (prin icoanele ei făcătoare de miniuni) și a sfinților protectori, pentru izbăvirea de necaz…

Intrebare: efectul acestor procesiuni religioase poate fi constatat prin analiza cifrelor seci ale statisticilor guvernamentale?

Iata graficele principalilor indicatori privind epidemia COVID-19 în Romania:

Număr de cazuri noi, zilnic

Evident, trendul numărului zilnic de bolnavi nou infectați a fost în creștere de la momentul declanșării epidemiei și până vineri 3 aprilie (445 cazuri noi) și sâmbătă 4 aprilie (430 cazuri noi).

După data de duminică 5 aprilie, numarul de îmbolnăviri a scăzut brusc (până la 193 cazuri noi, luni 6 aprilie) și se menține în continuare (344 cazuri noi, miercuri 8 aprilie) sub nivelul maxim atins vineri 3 aprilie (maximul, 445 cazuri noi/zi, în perioada analizată).

O primă constatare: ziua de duminica 5 aprilie este cea în care se rupe trendul ascendent al virozei molipsitoare COVID-19, trend prognozat  în baza unor modele matematice deja confirmate ca fiind corecte, în alte țări afectate de epidemie.

Altfel spus: procesiunile religioase cu moaștele Sfinților Dimitrie Basarabov din capitală, ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, cu icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului în țară par să fi stopat (pentru moment?) epidemia la un nivel inferior celui prognozat științific, pentru această dată.

Numar de cazuri vindecate (albastru) si numar decedați (negru)

Costatăm că astazi 8 aprilie se înregistrează cel mai mare număr de persoane declarate vindecate (68 persoane într-o singură zi), de la începutul epidemiei în Romania.

De asemenea, s-au înregistrat 12 persoane decedate – numar mic, având în vedere că prognoza oficială dă ca sigur un numar de 35-40 decese / zi, în perioada de varf a epidemiei.

Oficialii tot așteaptă perioada de vârf, drept pentru care se pregatește prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile – asa cum a afirmat Președintele Romaniei.

Sfinții sunt grabnic ajutători, așa citim în acatiste. De ce nu ne vine sa credem?

Monitorizare zilnica a acestor indicatori:  https://miriamturism.wordpress.com/

 

Ec. Maria Chirculescu

 

sursa foto: basilica.ro

1 Comment

  1. Floarea Urs 8 aprilie 2020

    Se spune,, cine are credință cât un bob de mazăre, spune muntelui muta.te și se muta,,, oamenii sunt slabi, nu au încredere în ei și se lasă trași de turma…

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *