LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Talentaţii

Share

Nu vreau să afirm talente, pentru că sunt daruri divine (şi atât). Talentul decisiv e cel de a şti să eviţi iadul veşnic. Dar nu vei reuşi singur. De unul singur, cu siguranţă vei eşua. Înţeleg de ce primii creştini devin talentaţii prin excelenţă, cei nu au negociat cu păgânismul, ci şi-au asumat credinţa, învierea, veşnicia. Noul mod de viaţă creştin s-a impus în faţa civilizaţiei păgâne prin lucrarea lui Dumnezeu. Nu a fost talentul lor, ci ghidajul divin. Talentaţii au respins ofertele, tentaţiile, minciunile, sabotajele, libertinajele, uciderile, nedreptăţile, pentru că aveau conştiinţa recunoaşterii unui singur Domn şi Dumnezeu. Nu aruncau bobiţe de tămâie pentru privilegii necinstite, ci spuneau psalmi nesfârşiti. Talentaţii au realizat diferenţa dintre cuvintele care înviază şi cele care ucid. Ei nu sunt obsedaţi de diavol şi de puterile lui, ci se gândesc doar la Înviere. Minciuna nu le-a tâmpit sufletul, pentru că au evitat neadevărurile. Talentaţii vorbesc cu Dumnezeu, Îl asistă pe Dumnezeu la lucrarea mântuirii lor. Nemuritori, aşa i-a făcut Dumnezeu, moartea nu există. Talentaţii permanentizează Învierea în viaţa lor. Îl urmează pe Dumnezeu cel blând şi plin de dragoste. Ei dovedesc că Hristos nu S-a răstignit în zadar. Bucuria Învierii este veşnică, nimeni nu o poate lua de la ei.

Nici necazul, nici foametea nu i-a despărţit de Dumnezeu. Îl recunosc pe Dumnezeu, pentru că au inima curată. Talentaţii au ales cea mai mare dragoste, rejectând cea mai sălbatică nepăsare. Au început prin a fi sinceri cu Dumnezeu, iar Acesta i-a eliberat din iad. Prin pocăinţă, au fugit de înşelare. Dumnezeu i-a trecut de pe pământ la cer, pentru au înălţat cântări de biruinţă. L-au văzut pe Hristos strălucind, pentru că şi-au curăţat simţirile. Talentaţii se roagă mereu pentru noi: Cel ce ai intrat prin uşile încuiate, intră şi în sufletele noastre! Cel ce ai aprins inimile apostolilor, aprinde şi inimile noastre cele reci! Biruitorule al morţii, biruieşte şi patimile noastre! Dătătorule de viaţă, dă-ne şi nouă viaţă mântuitoare! Izvorule al bucuriei, bucură şi inima noastră! Dă-ne şi nouă a Te găsi pe Tine! Cel ce ai înviat din morţi, înviază şi sufletele noastre!

Talentaţii sunt dispuşi mereu să înalţe rugi, declaraţii de dragoste lăcrimânde, Bunului Dumnezeu.

pr. Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up