LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Tumultul zilei rupe timpul de rugaciune

Share

In satul alb, tumultul zilei rupe timpul de rugaciune. Grija fraudeaza alegerile crestinului. Ar alege asceza, dar gandul la concediu il determina sa stea peste program. Ar alege linistea, dar claxoanele cetatii il tulbura. S-ar retrage, dar nu e pregatit sa isi schimbe modul de viata. Citeste Filocalia; ii place. Dar nu avanseaza. Ceva il blocheaza. Poate o mandrie greu detectabila sau o patima ascunsa. Merge la duhovnic pentru a gasi solutii. Acesta il asteapta cu caldura, amintindu-i ca viata e o cruce, o lupta cu ispita, o incrancenare. Falsa liniste poate fi o amagire, o capitulare, un compromis viclean.

Inima caldicelului se rupe in doua: intre cei doi poli indiferenti, Ecuatorul patimilor scindeaza intregul. Cine mai repara aceasta defectiune? Cine poate uni jumatatile inimii? Cine garanteaza vindecarea? Cel care tocmai a raspuns in mintea ta, o poate face, numai sa Ii dai voie, nu face imixtiune in privat. De ce se intampla fractura: pentru ca sporirea rugii e mereu amanata. O data e alunecus, o data e canicula, o data bate vantul, o data are gripa. Iar ruga este mereu pe lista de asteptare, neaccesata.

Cel ce cauta raspunsuri le gaseste in Hristos. Cel ce doreste certitudini le are in Hristos. Cel ce doreste Imparatia o are in Hristos. Cel ce crede in Hristos, are inima vindecata de patimi. Sufletul credinciosului dedicat Cerului nu mai este impaienjenit, ci vibreaza la muzica sferelor. In afara lui Hristos, haosul este vesnic. Sa ne botezam, sa fim si convertiti, sa fim flacari, nu palpaieli. Nu doar constatam, ci schimbam; nu observam, ci modificam. Avem alte prioritati.

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *