LOADING

Type to search

Viata ca un joc culpabil de copii

Ortodoxie si traire

Viata ca un joc culpabil de copii

Share

Marius Matei

 

Literele sufletului nu pot fi tastate cu drujba

Tasteaza mai incet cu literele sufletului, ca nu-i drujba! Rugati-va pentru Amol (hindus): cum il pomeniti? Stie Tatal… Scuzati-ma ca am atipit la predica! Tati e cel mai bun adormitor! Sper ca nu o trompeta stricata…

Celebrezi sarbatorile credintei tale? Iti amintesti de clopotul din copilarie sau te lasi purtat de Lume? Si cum ar trebui sa intelegi actiunea Sfantului Duh astazi: sfintitoare, indispensabila, armonizanta, incandescenta… Lasa Duhul sa te umple cu putere! Sa ne rugam:

“Vino, Duhule Sfânt, şi trimite din înaltul cerului o rază din lumina ta. Vino la noi, Părinte al săracilor. Vino, împărţitorule de daruri. Vino, lumina inimilor noastre. Cel mai bun mângâietor, oaspete care aduci bucurie în suflet şi uşurare în inimi. În osteneală tu eşti odihnă, în arşiţă tu eşti răcoare, iar în lacrimi tu ne eşti mângâiere. Tu, lumină fericită, vino, şi pătrunde în adânc inimile credincioşilor tăi. Fără puterea ta dumnezeiască nimic nu este în om care să nu fie înclinat spre rău. Spală orice pată a sufletului, înlătură uscăciunea inimii, vindecă orice rană. Înmoaie inimile împietrite, încălzeşte-le pe cele reci şi întoarce-le pe cele rătăcite. Prin tine virtutea să merite răsplata. Să ajungem la mântuire în bucuria veşnică.” Te preamarim, Dumnezeule, pentru toate minunile!!!

Filosofat si revelat

Exteriorizarea credintei in fapte este absolut necesara:Omul nu este nimic altceva decât înşiruirea faptelor sale.” Si asta o spune si Hegel, nu doar teologii. Si tot filosoful german m-a pus pe ganduri: “Nici un om nu este un erou în ochii valetului său, nu deoarece primul nu este un erou, ci deoarece celălalt este valet.” Nu sunt de acord cu toate speculatiile marelui Georg Wilhelm Friedrich (cele trei prenume ale filosofului nascut la Stuttgart si mort la Berlin, de holera), pentru ca nu sunt un rationalist. Dar admir truismele: “Dacă aruncăm o privire asupra istoriei, ne convingem că faptele oamenilor îşi au originea în nevoile, pasiunile, caracterele şi talentele lor şi ne imprimă credinţa că asemenea nevoi, pasiuni şi interese constituie singurul izvor al acţiunilor.”

Si daca am reintrat pe acest taram (atat de drag mie in liceu), voi continua cu Ludwig Feurbach: “Epoca prezentă preferă semnul faţă de lucrul semnificat, copia faţă de original, imaginaţia faţă de realitate, aparenţa faţă de esenţă fiindcă acum numai iluzia este sacră, iar adevărul este laic.” Trista constatare, reluata peste veacuri de Andrei Kuraev. Sigur, putem alege cu atentie slove diortosite si de Berdjaev, Otto, Evdokimov sau Ioan Chirila.

Frumoase ganduri, dar incomplete: lipseste Revelatia. Ne vom intoarce insetati catre Sfintii nostri Parinti, hranindu-ne din pomul inflorit al credintei lor asternute (si) in scris: “Lumea asta o ţine Dumnezeu până ce se va împlini numărul îngerilor căzuţi din sufletele drepţilor.” Repet aceste cuvinte de avertisment ale sf. Simeon Noului Teolog. Mai reamintesc si continuarea: “Să nu dispreţuim mântuirea noastră şi să nu ne îndreptăţim păcatele prin diferite pricini, spunând că în timpurile de azi nimeni nu mai poate ajunge la sfinţenie. Totul este posibil acum, ca şi în vechime, şi nu numai voinţa singură ne poate urca la acele înălţimi. Să pregătim voinţa. Dumnezeu este gata să ne îndumnezeiască, dar numai cu consimţământul nostru şi nu contra voinţei noastre. Iar noi fugim ca nişte laşi, respingând această fericire.”

Parintele Sofian Boghiu are mare dreptate: “Noi toti avem nevoie de Dumnezeu si de imparatia Lui, chiar daca uneori, de-a lungul vietii noastre, nu ne dam seama de aceasta.” Da, draga Cezar, nu ne dam seama de multe lucruri importante, pentru ca maruntisurile ne ocupa mai tot timpul…

Pruncie

Oricat de tulburat ai fi, nu conteni sa cauti din nou si din nou pacea. Citeste zilnic lecturi duhovnicesti. Fii prunc intru Hristos: sa nu dai importanta extravagantei imbracamintei, asa cum nici pruncului nu ii pasa cum este imbracat (sf. Ioan de Kronstadt). Viata ta e un joc de copii. Dar nu unul nevinovat, ci un joc culpabil. Ai minte sanatoasa si iti cunosti scopul vietii. Totusi, te comporti nebuneste: nu dai importanta scopului, ci te ocupi de lucruri fara noima. Il numesti Tata pe Dumnezeu; atunci pune toata nadejdea ta in El. Intipareste bine in inima ta: Dumnezeu imi este Tata!


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *