LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Viata fara Domnul Hristos nu are sens

Share

Plang, amintindu-mi de Sion…


Care este sensul vietii, parinte?

Ma intreaba un tanar aflat intr-un mare impas material. I-am directionat raspunsul spre binefacerile mari facute de Bunul Dumnezeu in ultimii doi ani cu el, de cand se roaga neincetat. Viata fara Domnul Hristos nu are sens, iar impreuna cu El vesnicia e dobandita. Iata sensul: un sens unic, spre Cel ce Este iubire. Are acest tanar un mic moment putin mai dificil, dar rugaciunea nu este o telecomanda de comenzi on-line, ci o candela de multumire adusa Ziditorului, Mantuitorului si Sfintitorului. Dobandind Duhul Sfant, ne alaturam sfintilor. Mai este loc in Rai, nu deznadajduim.

Accesele de furie sunt estompate: mintea conlucreaza cu inima. Munca si rugaciune: Hristos – Sensul ne da bucuria Lui. Rabdare doar, dupa Cruce urmeaza Inviere! Ne rugam, este timpul „iara si iara”: „De aceea cum pot eu sa fug de Cruce, vazand pe Hristos ca este ridicat pe ea? Cum sa-mi para grele chinurile vazand pe Stapanul meu ca le iubeste si le cere si le socoteste Lui de mare cinste? Rusine-mi este, cu adevarat, de ma voi intrista de relele ce-mi pricinuiesc oamenii, sau de ispitele ce-mi aduc diavolii, trupul si gandul meu cel rau, sau pentru saracia si bolile ce-mi vin din voia lui Dumnezeu pentru pacatele mele, deoarece acestea toate le trimite pentru ca sa ma apropie mai mult de El pentru ca sa-L slavesc si sa ma pedepsesc in aceasta viata pentru binele meu, pentru ca sa ma odihnesc cu mai multa marire intru imparatia Lui cea vesnica.” Crucea ne intareste, ne arata sensul: spre Dumnezeu, in Dumnezeu, cu Dumnezeu.

Sensul este luminat de sfinti. Marele Gura de Aur este pedagogul nostru: Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca Dumnezeu să fie totdeauna cu tine. Cauţi bogăţie? Fă-ţi-L prieten pe Dumnezeu şi eşti cel mai bogat. Cel ce iubeşte niciodată nu poate uri, chiar de ar fi orişice împrejurare şi aceasta este tocmai cel mai mare bun al dragostei.” Dumnezeu invie mortii: nimic nu Ii este cu neputinta. Adevarata bogatie este dragostea Lui.

Nu cunosc nici un om care sa se fi urcat la cer prin comoditate, cum zicea sfantul Isaac Sirul. Efortul este zilnic. Consecventa in Bine: regula numarul unu (doar iubind vor cunoaste oamenii ca suntem ucenicii Rastignitului). Chinul porneste de la intelegerea superficiala a sensului vietii. Generatia Disney vrea bani fara munca. Toti se viseaza CEO. Multi au masini si vile pe credit. Dar unde e Hristos in viata lor? Scenariile pseudoromantice gen Hollywood ne-au creat false tipare, false asteptari. Suntem in aceasta falsitate care vrea sa mistifice si religia. Si doar noi ne putem trezi. Nu vrem sa auzim de post, priveghere, milostenie, martiriu si marturie, cata vreme ne gandim exclusiv la partii austriece si la cluburi de fite. Si asta pentru ca nu am cautat un duhovnic bun.

Sensul vietii: sa Il cunosti pe Dumnezeu. Viata vesnica este o realitate. O tratam ca o banalitate si ne taxam singuri. Nu suntem fericiti nici aici fara Hristos Sensul si nici atat nu vom fi fericiti Dincolo fara El. De ce fugim de Dumnezeu? E atat de bine in bratele Lui! Tatal ne imbratiseaza, iar noi preferam sicanele strainilor. Exista o urgenta: ecologizarea sufletelor.

 

pr. Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *