LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ziua Naţională a credinţei

Share

De ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie), este Ziua Naţională a credinţei. Cu 24 de ore înainte de sărbătoarea Marii Unirii, celebrăm bucuria naţională a ortodoxiei. Sfântul Andrei, primul apostol chemat de Domnul Iisus, îi spune fratelui său Petru şi strămomoşilor noştri: „Am găsit pe Mesia!” Andrei aduce mesajul Evangheliei în Dobrogea de astăzi, lansând generaţii spre mântuire. Nu numai că L-a găsit pe Mesia, dar ni L-a dăruit şi nouă. Peşteră a Sfântului Andrei este fiecare loc de rugăciune, fiecare pelerinaj al credinţei, fiecare abstinenţă şi priveghere. De sărbătoarea religioasă naţională, ne lămurim, o dată în plus, ce are de gând divinitatea cu noi: să găsim Adevărul eliberator. Căutăm lumina apostolică în bezna păgânismului. Ne rugăm, dar de multe ori nu ştim ce să cerem. Dumnezeu refuză să ne dăruiască ceva dăunător, aşa cum nici un tată nu îi dă minorului armă de foc, oricât de insistent ar fi copilul. De ziua încreştinării noastre, Îl căutăm pe Creator: vom găsi viaţă fericită. Când vedem un copilaş care încearcă să rostogolească un pietroi cu mânuţele, vom alerga să îl ajutăm, pentru a nu-l vedea chinuindu-se: la fel ne ajută şi Dumnezeu (ne asigură marele duhovnic Paisie Aghioritul).

Apostolul Andrei ne descoperă un Dumnezeu al certitudinii, al bucuriei şi al păcii. Dar nu numai atât, ci se şi roagă pentru convertirea noastră în filantropi, singura modalitate de a evita iadul. Armele cu care biruim sunt la îndemână: rugăciunea, postul, milostenia. Apostolul curajului ne învaţă dreapta măsură: excesul aduce slăbiciune, la fel ca indiferenţa. Pedagogul ceresc, Andrei cel binecuvântat, a creştinat inimi, nu teritorii. Datorită lui, am auzit de Mesia. Şi ştim azi că nu contează păcatul justificat, ci doar cel purificat. Fiţi „Andrei” (bărbătoşi, neînfricaţi, corecţi)! Nu adăugaţi vicleneşte 10 la sută „mere” pe nici o factură (Dacă mere, mere, dacă nu observi furtul, plăteşti). De Ziua Credinţei, în toată ţara se citeşte… „Lumea credinţei”.

 

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *